Το μενού για τους επιβάτες της πρώτης θέσης ήταν εμφανώς πιο πλούσιο από της δεύτερης και της τρίτης θέσης πριν το ναυάγιο.
Την 15η Απριλίου 1912, το υπερωκεάνιο κρουαζιερόπλοιο RMS Titanic, ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας με προορισμό τη Νέα Υόρκη, ωστόσο η πρόσκρουση του με παγόβουνο εν μέσω του ατλαντικού οδήγησε στο θάνατο, περισσότερους από 1.500 ανθρώπους. Κυρίως μετά την οσκαρική επιτυχία του James Cameron το συμβάν έγινε ευρέως γνωστό καθώς και οι πολυτελείς λεπτομέρειες όσον αφορά το χώρο αλλά και το φαγητό.
Οι επιβάτες της πρώτης θέσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πολυτέλεια πολλών χιλιάδων δολαρίων, που σε σημερινά χρήματα ξεπερνά κάθε φαντασία. Σύμφωνα με το Delish, μια κράτηση για πολυτελή σουίτα άξιζε περίπου 6.000€, που ωστόσο σε σημερινή αξία θα άγγιζε το διαστημικό ποσό των 90.000€. Φυσικά στην τιμή συμπεριλαμβανόταν ένα πλούσιο μενού που οι καλεσμένοι θα απολάμβαναν σε τραπεζαρία μεγαλύτερη από 3.000 τ.μ.
Μια επιζώσα επιβάτιδα της πρώτης θέσης, η κυρία Walter Douglas, είπε σύμφωνα με το Delish: “Δειπνήσαμε το τελευταίο βράδυ στο εστιατόριο Ritz. Ήταν η τελευταία λέξη στην πολυτέλεια. Τα τραπέζια ήταν γκρί με ροζ τριαντάφυλλα και άσπρες μαργαρίτες, οι γυναίκες σε αστραφτερές τουαλέτες από σατέν και μετάξι, οι άντρες άψογοι και περιποιημένοι, η ορχήστρα εγχόρδων που έπαιζε μουσική από τον Πουτσίνι και τον Τσαϊκόφσκι. Το φαγητό ήταν υπέροχο: χαβιάρι, αστακός, ορτύκια από την Αίγυπτο, αυγά και σταφύλια θερμοκηπίου και φρέσκα ροδάκινα. Η νύχτα ήταν κρύα και καθαρή, η θάλασσα σαν γυαλί…”.
Ενώ τα περισσότερα αντικέιμενα από το δυστύχημα της 14ης Απριλίου χάθηκαν, κατάφεραν να ανακτηθούν και να διατηρηθούν μεταξύ άλλων, δυο από τα μενού της μοιραίας βραδιάς και δημοσιεύονται στο “The Last Dinner on the Titanic”. Υπενθυμίζεται πως το 2012, δημοπρατήθηκε το μενού που είχε φυλάξει στην τσάντα της η Ruth Dodge, σύζυγος ενός διακεκριμένου τραπεζίτη για 100 χρόνια, για περισσότερα από 135.000€. Σύμφωνα με την Telegraph, το μενού προσέφερε στους επισκέπτες πρώτης κατηγορίας τέσσερις κατηγορίες πιάτων: ορεκτικά, ψητά, μπουφέ και τυρί. Το βιβλίο “The Last Dinner on the Titanic” αναφέρει πως για τους επιβάτες της Α΄θέσης, ο Executive Chef Rousseau, ετοίμασε ένα μενού αποτελούμενο από τουλάχιστον 10 πιάτα:
Πρώτο πιάτο: Ορεκτικό με Στρείδια
Δεύτερο πιάτο: Ζωμός “Όλγα” με Κρέμα κριθαριού
Τρίτο πιάτο: Σολομός ποσέ με σάλτσα μουσελίνας και αγγούρια
Τέταρτο πιάτο: Φιλέτο Lili, Σοτέ κοτόπουλου, Λυονέζ πατάτες, Γεμιστά λαχανικά
Πέμπτο πιάτο: Αρνί, Σάλτσα μέντας, Ψητό παπάκι, σάλτσα μήλου, Φιλέτο μοσχάρι, πατάτες σοτέ, Πράσινο μπιζέλι, Καρότα σε κρέμα, Βραστό ρύζι, Parmentier (γαλλικό πιάτο που μοιάζει ελαφρώς σε παστίτσιο) & Πατάτες βραστές
Έκτο πιάτο: Punch Romaine (κοκτέιλ με βάση το ρούμι και το ασπράδι αυγού).
Έβδομο πιάτο: Ψητό Squab (είδος περιστεριού) & Κάρδαμο
Όγδοο πιάτο: Κρύα βινεγκρέτ από σπαράγγια
Ένατο πιάτο: Πατέ Φουά Γκρα,Σέλερι
Δέκατο πιάτο: Πουτίγκα Waldorf (χριστουγεννιάτικη αγγλική πουτίγκα) Ροδάκινα σε ζελέ Chartreuse (λικέρ βοτάνων), Εκλέρ σοκολάτας & βανίλιας, Γαλλικό παγωτό.
Κάθε πιάτο συνοδευόταν με το αντίστοιχο κρασί, ενώ μετά την ολοκλήρωση των γευμάτων, στους επιβάτες της πρώτης θέσης προσέφεραν ποτό και πούρα.
Πρόσφατα o διεθνής οδηγός φαγητού Taste Atlas, μοιράστηκε με το κοινό ορισμένες ακατέργαστες φωτογραφίες των μενού, εκτός από της πρώτης θέσης, της δεύτερης και της τρίτης. Ορισμένα τρόφιμα ήταν κοινά σε όλες τις κατηγορίες όπως το κοτόπουλο με κάρυ, ψάρι στο φούρνο, αρνί ανοιξιάτικο, ψητή γαλοπούλα μαζί με την πουτίγκα ως επιδόρπιο, το οποίο φέρεται να ήταν και το τελευταίο γεύμα των επιβατών. Οι επιβάτες της πρώτης θέσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν φιλέτα τσιπούρας, λαχανικά, Corned Beef, πρόβειο κρέας στη σχάρα, κρέμα κάσταρντ, κοτόπουλο A La Maryland, Galantine κοτόπουλο και γαρίδες μαζί με ποικιλία τυριών.
Στους επιβάτες της δεύτερης θέσης σερβίρονταν Ρέγκα καπνιστή, πατάτες ογκρατέν, ζαμπόν & τηγανιτά αυγά, Vienna & Graham Rolls (ψωμάκια), pancakes, βόεια νεφρά στη σχάρα & μπέικον μαζί με βρώμη, βραστό χόμινι (ξηρό καλαμπόκι) και ψωμί με σόδα (ιρλανδική συνταγή).
Οι δε επιβάτες της τρίτης θέσης σερβίρονταν κουάκερ, ψητό μοσχαρίσιο κρέας, βραστές πατάτες, καφέ σάλτσα, σούπα ρυζιού, μπισκότα καμπίνας, γλυκό καλαμπόκι μαζί με φρέσκο ψωμί και βούτυρο, καπνιστές ρέγγες, πατάτες, ζαμπόν & αυγό και σουηδικό ψωμί . Δικαιούνταν επίσης Κρέας, Σύκα βραστά & Ρύζι με τυρί & τουρσί.