Απογοητευτικά αποτελέσματα από ελέγχους σε Ολλανδία, Δανία και Σουηδία σχετικά με την παρουσία αλλεργιογόνων.
Aσάφειες στις πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα που παρέχονται στους καταναλωτές εντόπισαν έλεγχοι στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.
Στην ΕΕ 14 τρόφιμα, που προκαλούν το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων, θεωρούνται βασικά για την πρόκληση αλλεργιών και απαιτούν επισήμανση, τα οποία είναι το σέλινο, το γάλα, τα αυγά, το ψάρι, τα μαλάκια (όπως μύδια ή στρείδια), καρκινοειδή ( π.χ. γαρίδες, καβούρια), σόγια, σουσάμι, μουστάρδα (σινάπι), δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και της βρώμης), ξηροί καρποί (συμπεριλαμβανομένων αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, πεκάν, φιστίκια Αιγίνης και μακαντάμια), λούπινο, διοξείδιο του θείου και θειώδη
Τα παραπάνω αλλεργιογόνα υπόκεινται σε απαιτήσεις επισήμανσης και πληροφόρησης.
Ωστόσο, επιθεωρήσεις της Ολλανδικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA) του 2022 έδειξαν ότι το 60% των σχεδόν 13.000 εταιρειών σε κάποιο τομέα της εστίασης δεν περιείχαν επαρκείς και ακριβείς πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις δεν διατηρούνταν ετικέτες ή δεν καταγράφονταν τα στοιχεία των συστατικών.
Εταιρείες στον κλάδο της φιλοξενίας, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και καφετέριες, είχαν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από ό,τι το 2021, αλλά η κατάσταση ήταν χειρότερη στον τομέα του λιανικού εμπορίου, όπου οι επιθεωρητές μοίρασαν πολλά πρόσφατα. Συγκεκριμένα, οι γραπτές πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα είναι συχνά ελλιπείς και μερικές φορές λανθασμένες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να βρεθούν ούτε γραπτώς ούτε σε ηλεκτρονική μορφή.
Σε παρόμοια ευρήματα κατέληξαν και οι έλεγχοι από τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων (Fødevarestyrelsen), ελέγχοντας τη σήμανση προσυσκευασμένων προϊόντων.
Αν και τα αλλεργιογόνα πρέπει να επισημαίνονται με τρόπο που να τα διακρίνει από άλλα συστατικά της λίστας, για παράδειγμα από τη γραμματοσειρά, το στυλ ή το χρώμα φόντου, έλεγχοι σε 773 εταιρείες της Δανίας από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022 εντόπισαν σοβαρά σφάλματα στην επισήμανση των αλλεργιογόνων στο 1,4% των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, αναφέρει το Food Safety News που παραθέτει τα αποτελέσματα.
Οι ειδικοί πρόκειται να επικεντρώσουν τους ελέγχους τους στην επισήμανση των προσυσκευασμένων τροφίμων, καθώς σε αυτόν τον τομέα η μη επισήμανση ή η εσφαλμένη αναφορά των αλλεργιογόνων θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στους καταναλωτές.
Σε ένα εθνικό έργο ελέγχου στη Σουηδία το 2022 , εξετάστηκαν οι πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα σε 4.344 προϊόντα σε 2.172 εστιατόρια, καφετέριες και άλλα μεγάλα καταστήματα. Αλλά αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως το 17% των προϊόντων δεν περιείχε σωστές πληροφορίες, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις επίσης δεν ανέφερε επαρκώς την παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμά της. Κυρίως, αυτά που έλειπαν από τις επισημάνσεις ήταν η μουστάρδα και το σέλινο, ενώ βρέθηκαν εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με το γάλα, τα αυγά και τη γλουτένη δόθηκαν σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις το καθένα.