Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

50 τροφικές δηλητηριάσεις από κεμπάπ στην Ουαλία – Ενώπιον του δικαστηρίου οι υπεύθυνοι του εστιατορίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων50 τροφικές δηλητηριάσεις από κεμπάπ στην Ουαλία - Ενώπιον του δικαστηρίου οι υπεύθυνοι του εστιατορίου
spot_img

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι ο κίνδυνος σιγκέλλωσης είναι υποτιμημένος.

50 πελάτες εστιατορίου κεμπάπ στην Ουαλία υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση, εκ των οποίων οι 11 χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Το περιστατικό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2023 αλλά τώρα οι υπεύθυνοι του εστιατορίου οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου. Οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν την ενοχή τους για την κατηγορία της διάθεσης μη ασφαλών τροφίμων, αποτυχία εφαρμογής διαδικασιών ασφάλειας τροφίμων και αποτυχία εγγραφής νέων ιδιοκτητών στην επιχείρηση. Η υπόθεση αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο.

- Advertisement -

Όπως αποκαλύφθηκε για τη δηλητηρίαση ευθύνεται το παθογόνο shigella. Το κύριο σύμπτωμα της λοίμωξης είναι η διάρροια, που συχνά περιέχει αίμα, αλλά πολλοί εμφανίζουν επίσης πυρετό και πόνο στο στομάχι. Αν και η shigella δεν είναι απειλητική για τη ζωή, οι άνθρωποι συχνά νοσηλεύονται με αυτήν και τα συμπτώματα διαρκούν πέντε έως επτά ημέρες.  Η μόλυνση από Shigella μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων, αλλά και μέσω της επαφής από άτομο σε άτομο όταν ένα μολυσμένο άτομο μολύνει επιφάνειες ή περνάει τα βακτήρια μέσω των χεριών του ενώ σύμφωνα με το ECDC, η σιγκέλλωση κολλάει και με την κατάποση υλικού μολυσμένου από κόπρανα, είτε μέσω των χεριών είτε σε αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με κόπρανα.

Στην Ελλάδα τα κρούσματα σιγκέλλωσης, ήταν εμφανώς αυξημένα το 2022, καθώς σύμφωνα με την αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων , από τα 23 κρούσματα το 2021, ο αριθμός ανέβηκε στα 60 για το 2022. Αυξημένα είναι τα κρούσματα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς από τα 2.263 επιβεβαιωμένα κρούσματα το 2021, φτάσαμε στα 4.149 το 2022.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα