Οι χρυσοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε.
Για τους περισσότερους ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και μια καλή ευκαιρία για ταξίδια τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στο εξωτερικό. Στο μεταξύ οι υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν τον κίνδυνο για αλλοίωση των τροφίμων και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην μετατραπεί η περίοδος χαλάρωσης σε δυσάρεστη έκπληξη.
Για να αποφύγετε τέτοιου είδους περιστατικά ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες:
Σαπουνίστε τα χέρια σας
Πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για περίπου ένα λεπτό πριν έρθετε σε οποιαδήποτε επαφή με φαγητό, πόσο μάλλον να το καταναλώσετε. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών που να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
Μην καταναλώνετε πάγο σε μέρη με μη ασφαλές νερό
Αν και πολλοί ταξιδιώτες γνωρίζουν να αποφεύγουν το νερό της βρύσης αν δεν είναι πόσιμο, ωστόσο μπορεί να μην σκεφτούν να αποφύγουν και τον πάγο. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού προέρχεται ο πάγος, αποφύγετε τα παγωμένα ποτά, τα οποία πιθανότατα περιέχουν παγάκια από νερό βρύσης. Το νερό της βρύσης μερικές φορές μπορεί να μολυνθεί με επιβλαβείς ουσίες που μπορεί να σας αρρωστήσουν.
Περιορίστε την κατανάλωση ωμής τροφής
Τα ωμά τρόφιμα, είτε είναι άψητα είτε μη παστεριωμένα, είναι πάντα επικίνδυνα. Το μαγείρεμα του φαγητού σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια, ενώ τα ωμά ή μη μαγειρεμένα τρόφιμα μπορεί να εκτεθούν σε παθογόνους παράγοντες, όπως η σαλμονέλα ή το E. coli. Ακόμη και ψιλοκομμένες σαλάτες ή φρούτα μπορεί να μολυνθούν κατά την προετοιμασία. Η καλύτερη λύση είναι να ξεφλουδίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας ή να αποφύγετε εντελώς την ωμή τροφή.
Πάρτε μαζί λίγη λοπεραμίδη
Οι στομαχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια ταξιδιού είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες που σχετίζονται με τα ταξίδια. Ευτυχώς, υπάρχει ανακούφιση με τη μορφή λοπεραμίδης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας επιβραδύνοντας την κίνηση στα έντερα. Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να μειώσει τη συχνότητα των επισκέψεων στο μπάνιο.
Επιμείνετε στον κανόνα των 2 ωρών
Όταν το φαγητό μένει έξω για περισσότερες από δύο ώρες, οι οδηγίες υποδεικνύουν ότι δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ευπαθή προϊόντα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα κομμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 32 °C, το φαγητό πρέπει να απορριφθεί.
Να είστε προσεκτικοί με τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν και επιλέξτε την παστεριωμένη ποικιλία σε σφραγισμένες συσκευασίες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα παστεριώνονται όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες για να σκοτώσουν τα επιβλαβή βακτήρια. Το παγωτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές εάν μολυνθεί ή ξαναπαγώσει, γι’ αυτό ελέγξτε τη συσκευασία και τη μορφή του παγωτού πριν το καταναλώσετε.