ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακαλούνται επιδόρπια σοκολάτας λόγω παρουσίας του επικίνδυνου βακτηρίου Listeria monocytogenes

Ανακαλούνται επιδόρπια σοκολάτας λόγω παρουσίας του επικίνδυνου βακτηρίου Listeria monocytogenes

5 λεπτά ανάγνωσης

Η κατανάλωση του προϊόντος ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους καταναλωτές

Η παρουσία του βακτηρίου Listeria monocytogenes σε επιδόρπια και γλυκά προϊόντα αποτελεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας τροφίμων, καθώς μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση — μια επικίνδυνη λοίμωξη με σοβαρές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες όπως έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και η λιστέρια εντοπίζεται συχνότερα σε τρόφιμα όπως τα αλλαντικά και τα μαλακά τυριά, η ανίχνευσή της σε έτοιμα προς κατανάλωση γλυκίσματα, όπως οι μους σοκολάτας, αναδεικνύει τη σημασία της τήρησης αυστηρών κανόνων υγιεινής και ελέγχου καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής και διανομής.

- Advertisement -

Αυτή τη στιγμή έχει σημάνει συναγερμός στη Γαλλία εξαιτίας της ανάκλησης δύο παρτίδων σοκολατένιου επιδορπίου τύπου «mousse» λόγω παρουσίας του επικίνδυνου βακτηρίου. Οι ανακλήσεις δημοσιεύτηκαν στην επίσημη πλατφόρμα καταναλωτών rappel.conso.gouv.fr στις 27 Μαΐου 2025.

Το προϊόν «Mousse au chocolat à l’ancienne που ανακλήθηκε λόγω listeria

Η πρώτη ανάκληση αφορά το προϊόν «Mousse au chocolat à l’ancienne 100g x2» της μάρκας Les Desserts du Crémier, με αριθμό παρτίδας 451390005 και ημερομηνία λήξης 09/06/2025. Το προϊόν διατίθετο σε γυάλινο δοχείο και διακινήθηκε από τον διανομέα Le Fromager des Halles (Grand Frais) σε καταστήματα σε όλη τη Γαλλία, το διάστημα 20 έως 21 Μαΐου 2025.

- Advertisement -
Το Mousse au chocolat à l’ancienne της μάρκας Marie Morin που επίσης ανακλήθηκε λόγω λιστέρια

Η δεύτερη ανάκληση αφορά την ίδια παρτίδα και ημερομηνία λήξης, αλλά σε διαφορετική εμπορική ονομασία: «Mousse au chocolat à l’ancienne 100g» και «100g x2» με τη μάρκα Marie Morin. Τα προϊόντα κυκλοφόρησαν από τις 20 έως 23 Μαΐου και διανεμήθηκαν σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής όπως οι Auchan, Carrefour, Cora, Système U, Leclerc και Intermarché.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο φορέας Marie Morin-France πραγματοποίησε τις ανακλήσεις σε εθελοντική βάση, χωρίς παρέμβαση των υγειονομικών αρχών, τονίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη προληπτικά για την ασφάλεια των καταναλωτών.

- Advertisement -

Το βακτήριο Listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ηλικιωμένους. Η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο και μυαλγίες, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσει νευρολογικές επιπλοκές ή βλάβες στο έμβρυο. Η περίοδος επώασης μπορεί να φτάσει τις 8 εβδομάδες.

Οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώσουν τα εν λόγω προϊόντα, να τα επιστρέψουν στο σημείο αγοράς και να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για επιστροφή χρημάτων. Η διαδικασία ανάκλησης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιουνίου 2025.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Γονείς προσοχή: Μετά τις μαζικές δηλητηριάσεις σε νηπιαγωγεία από κοτόπουλο, η AESAN εκδίδει ειδική σύσταση για παιδιά κάτω των 3 ετών

Με αφορμή τα περιστατικά δηλητηρίασης σε νηπιαγωγεία, η AESAN εξέτασε τους κινδύνους από τις βιογενείς αμίνες στο κοτόπουλο και διατύπωσε νέες συστάσεις για τη διατροφή παιδιών κάτω των 3 ετών

Σωρεία δηλητηριάσεων από ταχίνι και χαλβά – Επείγοντα μέτρα λαμβάνει η ΕΕ

Η ΕΕ αυστηροποιεί τους ελέγχους για σαλμονέλα - Θα ελέγχεται το 50% των εισαγωγών

Στοιχεία σοκ του ΥΠΑΑΤ: Μόνο σε ελληνικά προϊόντα επικίνδυνα φυτοφάρμακα – Ποια παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα

Στο μικροσκόπιο των αρχών 15 δείγματα με σοβαρές παραβάσεις – Ποια εγχώρια τρόφιμα βρέθηκαν με απαγορευμένες χημικές ουσίες και ποια απειλούν τη δημόσια υγεία