Ένα κακό σφράγισμα της κονσέρβας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία
Ένα πιθανό ελάττωμα ραφής σε κονσέρβα αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα ασφάλειας τροφίμων, καθώς όταν το κουτί δεν είναι απολύτως στεγανό, μπορεί να εισέλθει αέρας, και μαζί του παθογόνα μικρόβια όπως βακτήρια αλλά και να ευνοηθεί η ανάπτυξη μούχλας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως ο χρονισμός των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μαθήτρια βρήκε δόντι(!) μέσα σε burger της McDonald’s στο Χαλάνδρι – Δείτε φωτογραφίες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νερό Βρύσης στα ελληνικά νοικοκυριά: Εντολή για έλεγχο χημικών και PFAS από το Υπουργείο Υγείας
Κυρίως το Clostridium botulinum είναι το βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί σε κονσέρβες με ψάρια εφόσοντο περιβάλλον είναι αναερόβιο, δηλαδή χαμηλό σε οξυγόνο, υπάρχει υγρασία και θρεπτικό υπόστρωμα (το ψάρι). Αυτό το βακτήριο παράγει τοξίνη, που προκαλεί αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά θανατηφόρα δηλητηρίαση. Ακόμα και αν δεν αναπτυχθούν επικίνδυνα βακτήρια, ένα κακό σφράγισμα μπορεί να προκαλέσει αλλαγή χρώματος και υφής στην τροφή, οξείδωση του ψαριού και κακοσμία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βιολογικό τσάι τίγκα σε τοξικό φυτοφάρμακο που προκαλεί καρκίνο, δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα
Αυτός είναι και ο λόγος που παρασκευαστής Delicius Rizzoli Spa στη γειτονική Ιταλία, ξεκίνησε την ανάκληση τριών παρτίδων Delicius Sardines σε ελαιόλαδο λόγω «πιθανού ελαττώματος ραφής » στα κουτιά. Οι παρτίδες που επηρεάζονται είναι L036RD 05/02/2030 D , L041RD 10/02/2030 D και L042RD 11/02/2030 D που πωλούνται σε συσκευασίες 120 γραμμαρίων (στραγγισμένο βάρος 85 g), που παράγονται από την ParmaFish DOO.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ντομάτες: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πλύσης για την απομάκρυνση μικροβίων και φυτοφαρμάκων
Μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόβλημα στην ραφή μιας κονσέρβας αφού μπορεί να διαπιστώσουμε ίχνη σκουριάς ή φουσκάλες στο μεταλλικό περίβλημα. «πρησμένο» καπάκι ή βάση, διαρροή υγρού/λαδιού από τη ραφή, καθώς και δυσάρεστη μυρωδιά στο τρόφιμο κατά το άνοιγμα. Οι καταναλωτές δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουν πρησμένες ή παραμορφωμένες κονσέρβες.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.