Νέα ανάκληση τροφίμου λόγω σοβαρού κινδύνου, από την αλυσίδα σουπερμάρκετ LIDL
Τα κομμάτια γυαλιού σε τρόφιμα αποτελούν όχι μόνο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών αλλά και μία κρίσιμη ανησυχία για τη βιομηχανία τροφίμων. Πρόσφατα ανακλήθηκαν ψωμιά λόγω θραυσμάτων γυαλιού, όπως και γαριδάκια για τον ίδιο λόγο,όμως γυάλινα θραύσματα έχουν εντοπιστεί και σε τυριά, σε σάλτσες ντομάτας, σε πατατάκια, σε τσάι, σε τσουρέκια, σε γλυκό του κουταλιού, σε ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς, μπύρες, συσκευασμένες επιτραπέζιες ελιές, κ.α. οδηγώντας σε ανακλήσεις. Το γυαλί ως ξένο σώμα σε τρόφιμα είναι από τα πιο επικίνδυνα: Κοψίματα στα ούλα και τη γλώσσα ή στο φάρυγγα και τον οισοφάγο περιλαμβάνονται μεταξύ των κινδύνων εάν κάποιος καταναλώσει τρόφιμο που περιέχει γυαλί, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο εσωτερικών τραυμάτων ακόμα και διάτρηση, αν το γυαλί φτάσει στο στομάχι ή στο έντερο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να τρώνε σταφίδες – Σύσταση ειδικών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανησυχία για τις φριτέζες αέρα – Πάνω από 3 εκατομμύρια ανακλήσεις παγκοσμίως λόγω κινδύνου υπερθέρμανσης και έκρηξης
Τώρα μία νέα ανάκληση για τον ίδιο λόγο ανακοινώθηκε από τον κολοσσό λιανικής Lidl από τα καταστήματα του στην Ολλανδία. Πρόκειται για αρακά σε κονσέρβα που περιέχεται στο “Fresh Paella Package”. Η προειδοποίηση ασφαλείας ισχύει για το ακόλουθο προϊόν: “Paella fresh συσκευασία με ημερομηνία λήξης 22-04-2025, 23-04-2025, 24-04-2025, 26-04-2025, 27-04-2025, 28-04-2025 και barcode 40561487926.
Υπάρχει πιθανότητα η κονσέρβα με μπιζέλια (με ημερομηνία best-before 30-06-2027), που αποτελεί μέρος του πακέτου Paella Fresh, να περιέχει κομμάτια γυαλιού. «Μπορεί να υπάρχουν κομμάτια γυαλιού στο κουτί με μπιζέλια που είναι μέρος της συσκευασίας. Μην τρώτε τον αρακά» αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας. «Οι πελάτες καλούνται να μην καταναλώσουν αυτό το προϊόν, αλλά να το επιστρέψουν στο κατάστημα με επιστροφή χρημάτων. Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία» ανέφερε η ανακοίνωση της αλυσίδας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έφηβη που διαγνώστηκε με σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο συμβουλεύει: «Μην αγνοείτε ποτέ την υπερβολική δίψα»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν και στην Ευρώπη κατεψυγμένα ψάρια με επικίνδυνες τοξίνες – Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωσή τους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κομμάτια μπλε πλαστικού σε λουκάνικα μεγάλου σούπερ μάρκετ

Μέθοδοι προφύλαξης για τη βιομηχανία
Το γυαλί είναι ένα κοινό υλικό συσκευασίας στον τομέα των τροφίμων. Είναι μη πορώδες, ανθεκτικό στη θερμότητα, υγιεινό και εύκολο στο καθάρισμα, καθιστώντας το ιδανικό για αποθήκευση και μεταφορά μεγάλης ποικιλίας τροφίμων. Εκτός από τις γυάλινες συσκευασίες υπάρχουν και άλλα γυάλινα αντικείμενα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων, που μπορεί να σπάσουν όπως ρολόγια, γυαλιά εργαζομένων, ποτήρια που κρατούν οι εργαζόμενοι, παράθυρα που μπορεί επίσης να σπάσουν, φώτα και λαμπτήρες. Δυστυχώς, το γυαλί μπορεί να σπάσει και να θρυμματιστεί πιο εύκολα από άλλα υλικά, καθιστώντας το ευαίσθητο στο να καταλήξει σε προϊόντα διατροφής. Εάν κομμάτια γυαλιού μολύνουν τα τρόφιμα τίθεται σε κίνδυνο και η ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και η φήμη της εταιρείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί άνδρας που κατανάλωνε ωμό κοτόπουλο επί 25 ημέρες δεν αρρώστησε; Τι απαντά μικροβιολόγος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνη ουσία σε αφαιρετικό βερνικιού νυχιών – Μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και φουσκάλες
Το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 ορίζει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και πως τα τρόφιμα δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά εάν είναι κατά οποιονδήποτε τρόπο μη ασφαλή, δηλαδή εάν:
- Μπορεί να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία
- Είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση
- Έχουν μολυνθεί από ξένα σώματα – συμπεριλαμβανομένου του γυαλιού – που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη.
Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να το δούμε όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό και δικαστικές διαφορές. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θα πρέπει να καταρτίσουν πρόγραμμα αποφυγής μόλυνσης από γυαλί, δημιουργώντας μία λίστα γυάλινων αντικειμένων και πραγματοποιώντας συνεχείς επιθεωρήσεις για την ακεραιότητα των «γυάλινων σημείων».
Με τα σωστά συστήματα και πρωτόκολλα σε ισχύ, μία επιχείρηση μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα ακόμη και τα πιο μικρά θραύσματα γυαλιού, διασφαλίζοντας ότι κανένα μολυσμένο προϊόν δεν θα βγει από τις εγκαταστάσεις παραγωγής. Ένα πρόγραμμα διαχείρισης γυαλιού είναι ένα τεκμηριωμένο σύστημα που περιγράφει τις διαδικασίες αναγνώρισης, πρόληψης, ελαχιστοποίησης, απόκρισης, επιθεώρησης και επαλήθευσης που θα εφαρμοστούν σε μία επιχείρηση τροφίμων.
Οι σύγχρονες καινοτομίες έχουν δημιουργήσει αρκετές αξιόπιστες μεθόδους ανίχνευσης γυαλιού στην παραγωγή τροφίμων, όπως συστήματα επιθεώρησης ακτίνων Χ, ανιχνευτές μετάλλων με δυνατότητες ανίχνευσης γυαλιού, οπτικές μηχανές διαλογής, μέθοδοι ανίχνευσης με υπερήχους και συστήματα Ηλεκτρομαγνητικής Επαγωγής.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.