Τα τρόφιμα έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα αλλά μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα.
Μετά από μία καταγγελία για τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα, οι αρχές πήραν δείγματα από μεγάλη εταιρεία παραγωγής προϊόντων σφολιάτας και επιβεβαίωσαν την μόλυνση από το βακτήριο της σαλμονέλας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γέμισε η Πασχαλινή Ευρωπαϊκή αγορά από επώνυμα αρώματα με απαγορευμένη ουσία – Μπαράζ ανακλήσεων σε πολύ γνωστές μάρκες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF
Πρόκειται για κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα που διατέθηκαν χονδρική σε καταστήματα λιανικής και εστίασης όπως και αρτοποιεία, σε συσκευασίες των 7 ή 8 κιλών ή των 75 τεμαχίων.
«Μην καταναλώνετε, χρησιμοποιείτε, πουλάτε, σερβίρετε ή διανέμετε προϊόντα που ανακαλούνται» αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων του Καναδά η οποία ανακοίνωσε και την ανάκληση των προϊόντων Sweet Cream και D. Effe T. της εταιρείας Importations Piu Che Dolci Inc.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διατροφική Διαφάνεια: Προς υποχρεωτική επισήμανση διατροφικών στοιχείων στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών

Πρόκειται για παστάκια με μους φράουλας, κρέμα Chantilly, τάρτα άγριων μούρων, ρούμι με κρέμα Chantilly, λουκούμι σοκολάτας, mini cup ricotta και αχλάδι, κρέμα βανίλιας ρικότα και αχλάδι, cheesecake φράουλα, μους άγριων μούρων και κρέμα λεμονιού.
Προϊόντα της ίδιας εταιρείας είχαν ανακληθεί και τον περασμένο Μάρτιο στις ΗΠΑ και είναι προέλευσης Ιταλίας. Στις ΗΠΑ προκάλεσαν 18 ασθένειες.
Δείτε όλα τα προϊόντα που ανακαλούνται ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φυτοφάρμακο που προκαλεί Πάρκινσον – Χιλιάδες αγωγές κατά της παρασκευάστριας εταιρείας που προσπάθησε να κρύψει τα στοιχεία
Πώς μολύνεται με σαλμονέλα ένα προϊόν κατεψυγμένης σφολιάτας;
Η μόλυνση ενός προϊόντος κατεψυγμένης σφολιάτας με σαλμονέλα μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόν που είναι καταψυγμένο.
1. Μόλυνση πρώτων υλών:
- Αυγά: Αν η σφολιάτα ή η γέμισή της (π.χ. τυρόπιτα, μπουγάτσα κ.λπ.) περιέχει αυγά ή προϊόντα αυγών, αυτά μπορεί να είναι φορείς σαλμονέλας αν δεν έχουν παστεριωθεί σωστά.
- Γαλακτοκομικά: Τυριά, γάλα ή βούτυρο μπορούν να μεταφέρουν σαλμονέλα, ειδικά αν δεν είναι παστεριωμένα ή αν έχουν μολυνθεί κατά τη συσκευασία.
- Κρέας ή κοτόπουλο (σε αλμυρές γεμίσεις): Μπορούν επίσης να φέρουν σαλμονέλα αν δεν έχουν μαγειρευτεί ή αποστειρωθεί κατάλληλα.
2. Διασταυρούμενη μόλυνση κατά την παραγωγή:
- Εργαλεία, επιφάνειες ή χέρια εργαζομένων που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα τρόφιμα και μετά με τη σφολιάτα.
- Αν δεν τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και καθαρισμού στο εργοστάσιο παραγωγής.
3. Ελλιπής θερμική επεξεργασία:
- Αν η σφολιάτα ή η γέμιση δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς πριν την κατάψυξη (π.χ. σε προϊόν που υποτίθεται ότι είναι «έτοιμο προς κατανάλωση» μετά από απλή απόψυξη ή ελαφρύ ζέσταμα).
- Η κατάψυξη δεν σκοτώνει τη σαλμονέλα, απλώς σταματά την ανάπτυξή της. Αν υπάρχει ήδη στο προϊόν, “ξυπνά” με την απόψυξη και μπορεί να πολλαπλασιαστεί αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
4. Μη σωστή συντήρηση μετά την παραγωγή:
- Διακοπή της ψυκτικής αλυσίδας (π.χ. όταν το προϊόν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά ή αποθήκευση).
- Απόψυξη και ξανακατάψυξη, που δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.