Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση παγωτού Häagen-Dazs από την Κυπριακή αγορά λόγω αιθυλαινοξειδίου

Το απαγορευμένο στη ΕΕ οξείδιο του αιθυλενίου, ανιχνεύτηκε στο εκχύλισμα βανίλιας που περιέχει το παγωτό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση παγωτού Häagen-Dazs από την Κυπριακή αγορά λόγω αιθυλαινοξειδίου
spot_img

Το απαγορευμένο στη ΕΕ οξείδιο του αιθυλενίου, ανιχνεύτηκε στο εκχύλισμα βανίλιας που περιέχει το παγωτό

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν λάβει σχετική ενημέρωση, τόσο μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), όσο και από την κυπριακή εταιρεία διανομής, σύμφωνα με την οποία, μετά από αυτοελέγχους που διεξήχθησαν από την παρασκευάστρια εταιρεία, διαπιστώθηκε να περιέχεται η μη επιτρεπόμενη ουσία, οξείδιο του αιθυλενίου, στο συστατικό εκχύλισμα βανίλιας που χρησιμοποιείται στη παρασκευή παγωτών βανίλιας, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ανάκληση των παγωτών Häagen-Dazs ανακοινώθηκε από τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας, και ακολούθησε και η Ιρλανδία η οποία ενημέρωσε επίσης για ανάκληση 2 παγωτών της δημοφιλούς εταιρείας.

Εκτιμώντας τα πιο πάνω, η εμπλεκόμενη Κυπριακή εταιρεία, με ανακοίνωση της, ανακαλεί και αποσύρει από την αγορά τα πιο κάτω αναφερόμενα τρόφιμα (παγωτά):

Διευκρινίζεται ότι η εταιρεία προβαίνει σε ανάκληση μόνο των πιο πάνω προϊόντων και δεν αφορά καμία άλλη μορφή/ προϊόν ή γεύση προϊόντων Häagen-Dazs.

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα πιο πάνω παγωτά, ενημερώνονται ότι θα πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωσή τους και εάν επιθυμούν να τα επιστρέψουν στους χώρους από όπου τα έχουν αγοράσει.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου διευκρινίζουν στο καταναλωτικό κοινό ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα οξειδίου του αιθυλενίου που ανιχνεύονται στα τρόφιμα που αποσύρονται και ανακαλούνται από την αγορά, δεν ενέχουν κανένα άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο εκτιμάται βάσει των επιστημονικών μελετών ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων σε μακροχρόνια βάση, έστω και σε χαμηλά επίπεδα οξειδίου του αιθυλενίου, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Ως εκ τούτου, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, το επίπεδο του οξειδίου του αιθυλενίου που δικαιολογεί απόσυρση και ανάκληση ενός τροφίμου από την αγορά είναι το ελάχιστο εκείνο επίπεδο οξειδίου του αιθυλενίου, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί κατά την ανάλυση ενός τροφίμου.

Διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τη ζώνη προστασίας για τους καταναλωτές, η ΕΕ έχει καθορίσει επιπλέον ότι ακόμη και αν ένα μόνο συστατικό ενός τροφίμου έχει καταδειχθεί ως επιμολυσμένο με οξείδιο του αιθυλενίου στο πιο χαμηλό δυνατό επίπεδο ανίχνευσης και αυτό το συστατικό αποτελεί το πλέον ελάχιστο μέρος του τροφίμου ως ποσοστό, τότε το τρόφιμο αυτό με βάση την αρχή της προφύλαξης και της πρόληψης, αποσύρεται και ανακαλείται από την αγορά.

Ως εκ των πιο πάνω, επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προκαλείται αναστάτωση στους καταναλωτές που τυχόν έχουν καταναλώσει τρόφιμο το οποίο έχει ανακληθεί σχετικά με το πιο πάνω θέμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο