Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση ψαριών και γαρίδων τίγκα στον υδράργυρο – Προκαλούν προβλήματα στο ανοσοποιητικό και καρδιοαγγειακό σύστημα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση ψαριών και γαρίδων τίγκα στον υδράργυρο - Προκαλούν προβλήματα στο ανοσοποιητικό και καρδιοαγγειακό σύστημα
spot_img

Δείτε τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση υδραργύρου

Ο υδράργυρος στα τρόφιμα μπορεί να είναι επικίνδυνος, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή από ευαίσθητες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες μητέρες.

- Advertisement -

Βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά με τη μορφή μεθυλυδραργύρου, μιας οργανικής μορφής του υδραργύρου που είναι πολύ τοξική και απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Ο μεθυλυδράργυρος δημιουργείται από μικροοργανισμούς στον πυθμένα της θάλασσας και περνά μέσω της τροφικής αλυσίδας στα ψάρια. Όσο πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα βρίσκεται το ψάρι, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση υδραργύρου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νόμιμα όρια υδραργύρου σε τρόφιμα – και ειδικά στα θαλασσινά – καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 και τις τροποποιήσεις του. Αυτά τα όρια αναφέρονται κυρίως στον ολικό υδράργυρο, με έμφαση στον μεθυλυδράργυρο, τη μορφή που βρίσκεται κυρίως στα ψάρια.

Νόμιμα όρια ολικού υδραργύρου (σε mg/kg βάρους τροφίμου):

Είδος θαλασσινούΜέγιστο επιτρεπόμενο όριο υδραργύρου
Ξιφίας, καρχαρίας, τόνος (είδη με υψηλή συσσώρευση)1,0 mg/kg
Άλλα ψάρια και θαλασσινά0,5 mg/kg

Ανάκληση επικίνδυνων θαλασσινών στην Ιταλία

Η εταιρεία Gros Market στην Ιταλία εξέδωσε δύο ανακλήσεις διαφορετικών παρτίδων ξιφία και ροζ γαρίδας λόγω της παρουσίας υδραργύρου πάνω από τα νόμιμα όρια.

Οι εν λόγω παρτίδες είναι:

Frime παρτίδες ξιφία 3148P 80 077, 3148P 80 080, 3148P 80 084, 3148P 80 080 με αντίστοιχες ημερομηνίες λήξης 28/03/2025, 31/03/2025, 2025/03 31/03/2025 ΚΑΙ SMALL PINK SHRIMP -DPS- by TIRRENO FISH SRL παρτίδα: 29362/250317/002 .

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Γενικά, ο υδράργυρος προτιμά τα μεγάλα ψάρια όπως:

  • Ξιφίας
  • Καρχαρίας
  • Τόνος (ιδιαίτερα ο μεγάλος, π.χ. bluefin ή albacore)
  • Βασιλικό σκουμπρί (king mackerel)

Αντίθετα η περιεκτικότητα είναι χαμηλότερη συνήθως σε

  • Σαρδέλες
  • Γαύρος
  • Σολομός
  • Πέστροφα
  • Μπακαλιάρος
  • Γαρίδες – Ωστόσο, η ανάκληση δείχνει ότι και αυτές μπορούν να κάνουν την εξαίρεση

Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση υδραργύρου

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει:

  • Νευρολογικά προβλήματα (κυρίως σε έμβρυα και μικρά παιδιά)
  • Προβλήματα στο ανοσοποιητικό και στο καρδιοαγγειακό σύστημα
  • Βλάβες στα νεφρά

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα