Δείτε τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση υδραργύρου
Ο υδράργυρος στα τρόφιμα μπορεί να είναι επικίνδυνος, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή από ευαίσθητες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες μητέρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χοιρινό σουβλάκι-κοντοσούβλι: Επιστημονική γνωμοδότηση για τον μέγιστο χρόνο παραμονής σε θερμοκρασία δωματίου μετά το ψήσιμο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην δηλώνει τα επικίνδυνα νανοπρόσθετα στην ετικέτα των προϊόντων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φρούτο – σύμβολο που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και φλεγμονής – Νέο επιστημονικό εύρημα
Βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά με τη μορφή μεθυλυδραργύρου, μιας οργανικής μορφής του υδραργύρου που είναι πολύ τοξική και απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Ο μεθυλυδράργυρος δημιουργείται από μικροοργανισμούς στον πυθμένα της θάλασσας και περνά μέσω της τροφικής αλυσίδας στα ψάρια. Όσο πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα βρίσκεται το ψάρι, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση υδραργύρου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Fi: Ανακαλούνται δύο προϊόντα λόγω σαλμονέλας – Πώς μία μολυσμένη πρώτη ύλη προκαλεί ντόμινο ανακλήσεων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία για ζαχαροπλαστείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης – “‘Εφοδος” των επιθεωρητών και πρόστιμο
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νόμιμα όρια υδραργύρου σε τρόφιμα – και ειδικά στα θαλασσινά – καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 και τις τροποποιήσεις του. Αυτά τα όρια αναφέρονται κυρίως στον ολικό υδράργυρο, με έμφαση στον μεθυλυδράργυρο, τη μορφή που βρίσκεται κυρίως στα ψάρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει όταν μια μύγα προσγειώνεται στο φαγητό; Είναι ακόμη ασφαλές για κατανάλωση;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonald’s: Μα από τι είναι φτιαγμένα; – Big Mac και πατάτες τηγανιτές του 2009 διατηρούνται αναλλοίωτα έως σήμερα
Νόμιμα όρια ολικού υδραργύρου (σε mg/kg βάρους τροφίμου):
Είδος θαλασσινού | Μέγιστο επιτρεπόμενο όριο υδραργύρου |
---|---|
Ξιφίας, καρχαρίας, τόνος (είδη με υψηλή συσσώρευση) | 1,0 mg/kg |
Άλλα ψάρια και θαλασσινά | 0,5 mg/kg |
Ανάκληση επικίνδυνων θαλασσινών στην Ιταλία
Η εταιρεία Gros Market στην Ιταλία εξέδωσε δύο ανακλήσεις διαφορετικών παρτίδων ξιφία και ροζ γαρίδας λόγω της παρουσίας υδραργύρου πάνω από τα νόμιμα όρια.
Οι εν λόγω παρτίδες είναι:
Frime παρτίδες ξιφία 3148P 80 077, 3148P 80 080, 3148P 80 084, 3148P 80 080 με αντίστοιχες ημερομηνίες λήξης 28/03/2025, 31/03/2025, 2025/03 31/03/2025 ΚΑΙ SMALL PINK SHRIMP -DPS- by TIRRENO FISH SRL παρτίδα: 29362/250317/002 .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα αποθηκεύσετε σωστά το μαρούλι ώστε να κρατήσει έξι εβδομάδες χωρίς να μουχλιάσει ή να μαραθεί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η ξεκαρδιστική στιγμή που στρουθοκάμηλος επιτίθεται στον Μπόρις Τζόνσον ενώ εκείνος προσπαθεί να την ταΐσει (βίντεο)
Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πιστολάκια μαλλιών λόγω σοβαρού κινδύνου ηλεκτροπληξίας – Πώς θα διαλέξετε ένα ασφαλές πιστολάκι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γαλακτοβιομηχανία που πλήρωσε 19,35 εκατ.$ αποζημιώσεις για τροφικές δηλητηριάσεις τώρα κέρδισε βραβείο ασφάλειας τροφίμων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγορά αυγών: Τι πρέπει να προσέχετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στις αυγοθήκες – Το “σημάδι” για να μην τα αγοράσετε
Γενικά, ο υδράργυρος προτιμά τα μεγάλα ψάρια όπως:
- Ξιφίας
- Καρχαρίας
- Τόνος (ιδιαίτερα ο μεγάλος, π.χ. bluefin ή albacore)
- Βασιλικό σκουμπρί (king mackerel)
Αντίθετα η περιεκτικότητα είναι χαμηλότερη συνήθως σε
- Σαρδέλες
- Γαύρος
- Σολομός
- Πέστροφα
- Μπακαλιάρος
- Γαρίδες – Ωστόσο, η ανάκληση δείχνει ότι και αυτές μπορούν να κάνουν την εξαίρεση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά με γλίτσα: Τι θα πάθεις αν τα φας;
Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση υδραργύρου
Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει:
- Νευρολογικά προβλήματα (κυρίως σε έμβρυα και μικρά παιδιά)
- Προβλήματα στο ανοσοποιητικό και στο καρδιοαγγειακό σύστημα
- Βλάβες στα νεφρά
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.