Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση τούρτας – δηλητήριο με 4 αδήλωτα αλλεργιογόνα και 3 καρκινογόνες χρωστικές

ΑρχικήΝέαΑνάκληση τούρτας - δηλητήριο με 4 αδήλωτα αλλεργιογόνα και 3 καρκινογόνες χρωστικές
spot_img

Τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα κρύβουν συχνά κινδύνους για την υγεία

Συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε «γλυκά» εδέσματα, ωστόσο η τούρτα που αποσύρει η εταιρεία αρτοσκευασμάτων Lithuanian Bakery Inc. με τα αδήλωτα αλλεργιογόνα και θειώδη μάλλον θα μας κέρναγε το «πικρό» ποτήρι…

Σύμφωνα με την ενημέρωση που κοινοποιήθηκε από τον FDA, η Lithuanian Bakery Inc., με έδρα τη Νεμπράσκα, ανακάλεσε τις Tortes σοκολάτας και βατόμουρου Napoleonas, καθώς τα ακόλουθα αλλεργιογόνα και θειώδη δεν δηλώθηκαν στα τελικά προϊόντα: γάλα, σόγια, φιστίκι και σιτάρι, και τα θειώδη, κίτρινο 5, κίτρινο 6 και κόκκινο 40.

Το αρτοποιείο διένειμε τα επιδόρπια του σε καταστήματα σε πολλές πολιτείες, όπως η Αϊόβα, το Ιλινόις, το Κάνσας, η Μινεσότα, το Μιζούρι, η Νεμπράσκα και η Νότια Ντακότα.

Η ταξινόμηση ΙΙ της ανάκλησης από τον FDA περιγράφεται ως “μια κατάσταση κατά την οποία η χρήση ή η έκθεση σε ένα παραβατικό προϊόν μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή όπου η πιθανότητα σοβαρών δυσμενών συνεπειών για την υγεία είναι απομακρυσμένη.”

Απαιτείται από το νόμο οι ετικέτες των τροφίμων να προσδιορίζουν όλα τα κύρια αλλεργιογόνα τροφίμων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαγητού, τα οποία περιλαμβάνουν σόγια, σουσάμι, γάλα, αυγά, ψάρια, θαλασσινά καρκινοειδών, ξηρούς καρπούς, φιστίκια και σιτάρι.

Τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα

Οι πρωτεΐνες ορισμένων τροφίμων πυροδοτούν μια ανοσοαπόκριση στο στόμα ή στο έντερο, η οποία μπορεί δυνητικώς να επηρεάσει όλον τον οργανισμό.

Οκτώ μόνο τύποι τροφών προκαλούν το 90% περίπου των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων:

• Γάλα

• Αυγά

• Φιστίκια

• Ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρια, καρύδια Βραζιλίας και καρύδια πεκάν

• Σόγια

• Σιτάρι και άλλα σιτηρά με γλουτένη, όπως κριθάρι, σίκαλη και βρώμη

• Ψάρια

• Οστρακοειδή

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, από ελαφρύ κνησμό στο στόμα και δερματικά εξανθήματα μέχρι σοβαρό αναφυλακτικό σοκ. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυνητικώς επικίνδυνη μορφή αλλεργίας, η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο είναι επιτακτική.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ο αλλεργιολόγος σας θα χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ προκειμένου να προσδιορίσει τα αίτια της αλλεργίας σας, αλλά και για να σας δώσει συμβουλές σχετικά με το πώς να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας.

Προσέξτε για «καμουφλαρισμένες» πηγές αλλεργιογόνων: τα αρτοσκευάσματα περιέχουν συχνά αυγά και ξηρούς καρπούς, ενώ ο τόνος σε κονσέρβα και τα χοτ ντογκ μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος!

Τι είναι οι χρωστικές κίτρινο 5, κίτρινο 6 και κόκκινο 40

Τεχνητές χρωστικές τροφίμων / Βαφές τροφίμων (άλλες ονομασίες: Μπλε 1 και 2 – E133, πράσινο 3, κόκκινο 3, κόκκινο 40 και κίτρινο 6 – E110, κίτρινο ταρτραζίνη – E102)

Αυτές οι ουσίες κάνουν τα τρόφιμα να φαίνονται φωτεινά και πολύχρωμα (πολύ πιο λαμπερά από ό,τι θα φαινόταν στη φύση!). Ο ι τεχνητές χρωστικές τροφίμων έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη εδώ και καιρό, καθώς έχουν συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, χρωμοσωμικές βλάβες και προβλήματα συμπεριφοράς (ADD/υπερκινητικότητα) στα παιδιά.
Βρίσκεται σε: χυμούς φρούτων, σάλτσες σαλάτας, μείγματα κοκτέιλ, μείγματα πίτας, παγωτό, καραμέλα, προϊόντα αρτοποιίας, αμερικάνικο τυρί, σόδα, λεμονάδα, παιδικά φάρμακα, ενεργειακές μπάρες, δημητριακά, γρήγορο φαγητό, γλάσο, πουτίγκες , μαρμελάδες, κρέας & ψάρι (για να φαίνονται πιο «φρέσκα») και πολλά άλλα!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο