Τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα κρύβουν συχνά κινδύνους για την υγεία
Συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε «γλυκά» εδέσματα, ωστόσο η τούρτα που αποσύρει η εταιρεία αρτοσκευασμάτων Lithuanian Bakery Inc. με τα αδήλωτα αλλεργιογόνα και θειώδη μάλλον θα μας κέρναγε το «πικρό» ποτήρι…
Σύμφωνα με την ενημέρωση που κοινοποιήθηκε από τον FDA, η Lithuanian Bakery Inc., με έδρα τη Νεμπράσκα, ανακάλεσε τις Tortes σοκολάτας και βατόμουρου Napoleonas, καθώς τα ακόλουθα αλλεργιογόνα και θειώδη δεν δηλώθηκαν στα τελικά προϊόντα: γάλα, σόγια, φιστίκι και σιτάρι, και τα θειώδη, κίτρινο 5, κίτρινο 6 και κόκκινο 40.
Το αρτοποιείο διένειμε τα επιδόρπια του σε καταστήματα σε πολλές πολιτείες, όπως η Αϊόβα, το Ιλινόις, το Κάνσας, η Μινεσότα, το Μιζούρι, η Νεμπράσκα και η Νότια Ντακότα.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Τα μικροπλαστικά σκοτώνουν τα εντερικά κύτταρα αυξάνοντας το ενδεχόμενο φλεγμονής και καρκίνου – Νέα μελέτη
Η ταξινόμηση ΙΙ της ανάκλησης από τον FDA περιγράφεται ως “μια κατάσταση κατά την οποία η χρήση ή η έκθεση σε ένα παραβατικό προϊόν μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή όπου η πιθανότητα σοβαρών δυσμενών συνεπειών για την υγεία είναι απομακρυσμένη.”
Απαιτείται από το νόμο οι ετικέτες των τροφίμων να προσδιορίζουν όλα τα κύρια αλλεργιογόνα τροφίμων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαγητού, τα οποία περιλαμβάνουν σόγια, σουσάμι, γάλα, αυγά, ψάρια, θαλασσινά καρκινοειδών, ξηρούς καρπούς, φιστίκια και σιτάρι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμια ανησυχία για τον «μυστηριώδη ιό» που γεμίζει με κόσμο τα νοσοκομεία στην Κίνα – Ουρές για αποτέφρωση! (βίντεο)
Τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα
Οι πρωτεΐνες ορισμένων τροφίμων πυροδοτούν μια ανοσοαπόκριση στο στόμα ή στο έντερο, η οποία μπορεί δυνητικώς να επηρεάσει όλον τον οργανισμό.
Οκτώ μόνο τύποι τροφών προκαλούν το 90% περίπου των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων:
• Γάλα
• Αυγά
• Φιστίκια
• Ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρια, καρύδια Βραζιλίας και καρύδια πεκάν
• Σόγια
• Σιτάρι και άλλα σιτηρά με γλουτένη, όπως κριθάρι, σίκαλη και βρώμη
• Ψάρια
• Οστρακοειδή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Dubai: Νέα ανάκληση μετά από παράπονο καταναλωτή
Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, από ελαφρύ κνησμό στο στόμα και δερματικά εξανθήματα μέχρι σοβαρό αναφυλακτικό σοκ. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυνητικώς επικίνδυνη μορφή αλλεργίας, η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο είναι επιτακτική.
Τι μπορείτε να κάνετε: Ο αλλεργιολόγος σας θα χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ προκειμένου να προσδιορίσει τα αίτια της αλλεργίας σας, αλλά και για να σας δώσει συμβουλές σχετικά με το πώς να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας.
Προσέξτε για «καμουφλαρισμένες» πηγές αλλεργιογόνων: τα αρτοσκευάσματα περιέχουν συχνά αυγά και ξηρούς καρπούς, ενώ ο τόνος σε κονσέρβα και τα χοτ ντογκ μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος!
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Πού πάνε οι κάλτσες που… «εξαφανίζονται» από το πλυντήριο και πώς δεν θα τις ξαναχάσετε
Τι είναι οι χρωστικές κίτρινο 5, κίτρινο 6 και κόκκινο 40
Τεχνητές χρωστικές τροφίμων / Βαφές τροφίμων (άλλες ονομασίες: Μπλε 1 και 2 – E133, πράσινο 3, κόκκινο 3, κόκκινο 40 και κίτρινο 6 – E110, κίτρινο ταρτραζίνη – E102)
Αυτές οι ουσίες κάνουν τα τρόφιμα να φαίνονται φωτεινά και πολύχρωμα (πολύ πιο λαμπερά από ό,τι θα φαινόταν στη φύση!). Ο ι τεχνητές χρωστικές τροφίμων έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη εδώ και καιρό, καθώς έχουν συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, χρωμοσωμικές βλάβες και προβλήματα συμπεριφοράς (ADD/υπερκινητικότητα) στα παιδιά.
Βρίσκεται σε: χυμούς φρούτων, σάλτσες σαλάτας, μείγματα κοκτέιλ, μείγματα πίτας, παγωτό, καραμέλα, προϊόντα αρτοποιίας, αμερικάνικο τυρί, σόδα, λεμονάδα, παιδικά φάρμακα, ενεργειακές μπάρες, δημητριακά, γρήγορο φαγητό, γλάσο, πουτίγκες , μαρμελάδες, κρέας & ψάρι (για να φαίνονται πιο «φρέσκα») και πολλά άλλα!
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δέκα μυστικά για να έχουμε δεμένη σάλτσα σε κάθε φαγητό