Τα κρασιά που παράγονται μετά το 2010 εμφάνισαν απότομη αύξηση της μόλυνσης από τριφθοροξικό οξύ, σύμφωνα με ανάλυση
Τα επίπεδα μιας ελάχιστα γνωστής για πάντα χημικής ουσίας γνωστής ως TFA στα ευρωπαϊκά κρασιά έχουν αυξηθεί «ανησυχητικά» τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με ανάλυση, προκαλώντας φόβους ότι η μόλυνση θα παραβιάσει ένα πλανητικό όριο.
Ερευνητές από το Pesticide Action Network Europe δοκίμασαν 49 μπουκάλια εμπορικού κρασιού για να δουν πώς είχε προχωρήσει η μόλυνση με TFA σε τρόφιμα και ποτά. Βρήκαν επίπεδα τριφθοροξικού οξέος (TFA), ενός προϊόντος διάσπασης μακράς διαρκείας χημικών ουσιών Pfas που εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους γονιμότητας, πολύ υψηλότερα από αυτά που μετρήθηκαν προηγουμένως στο νερό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η εναλλακτική του καφέ που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Τα κρασιά που παρήχθησαν πριν από το 1988 δεν έδειξαν ίχνος TFA, βρήκαν οι ερευνητές, αλλά αυτά μετά το 2010 παρουσίασαν απότομη αύξηση της μόλυνσης. Τα βιολογικά και τα συμβατικά κρασιά παρουσίασαν αύξηση της μόλυνσης από TFA, αλλά τα επίπεδα στις βιολογικές ποικιλίες έτειναν να είναι χαμηλότερα.
«Τα κρασιά που περιείχαν την υψηλότερη συγκέντρωση TFA, κατά μέσο όρο, ήταν επίσης τα κρασιά που βρήκαμε με την υψηλότερη ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων», δήλωσε η Salomé Roynel από το Pesticide Action Network Europe, η οποία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να απαγορεύσουν τα φυτοφάρμακα Pfas .
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτο περιστατικό σε μεγάλο σούπερ μάρκετ: Ξεφτίλισαν πελάτη επειδή νόμιζαν ότι δεν πλήρωσε! – Η συγνώμη της αλυσίδας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σκάνδαλο με πλαστά βρεφικά γάλατα: Ανάκληση 12 προϊόντων και προειδοποίηση για 72 άλλα – Κυβερνητική παρέμβαση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Αγνά», «μεταλλικά» και… μολυσμένα! Ίχνη Pfas και φυτοφαρμάκων σε εμφιαλωμένα νερά σε όλη την Ευρώπη – Αποτελέσματα 2 δοκιμών
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 10 αυστριακά κρασιά που παρήχθησαν από το 1974 και μετά καθώς και 16 κρασιά που αγοράστηκαν σε αυστριακά σούπερ μάρκετ από σοδειές μεταξύ 2021 και 2024. Όταν η αρχική ανάλυση αποκάλυψε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα μόλυνσης από TFA, ζήτησαν από συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη να συνεισφέρουν δείγματα από τις χώρες τους.
Τα αποτελέσματα από 10 ευρωπαϊκές χώρες δεν έδειξαν ανιχνεύσιμες ποσότητες TFA σε παλιά κρασιά. μια «μέτρια αύξηση» στις συγκεντρώσεις από 13 μικρογραμμάρια ανά λίτρο σε 21 μεταξύ 1988 και 2010· και μια «απότομη άνοδος» στη συνέχεια, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 121 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στα πιο πρόσφατα κρασιά.
Τα Pfas είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταναλωτικά προϊόντα, ορισμένα από τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν βλαβερές επιπτώσεις στους ανθρώπους.
Οι αρχές ιστορικά δεν έχουν προβληματιστεί από πιθανές επιπτώσεις στην υγεία της μόλυνσης από TFA, αλλά πρόσφατες μελέτες σε θηλαστικά έχουν δείξει ότι ενέχει κινδύνους για την αναπαραγωγική υγεία. Πέρυσι, η γερμανική ρυθμιστική αρχή χημικών πρότεινε την ταξινόμηση των TFA ως τοξικών για την αναπαραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μια μελέτη τον Οκτώβριο υποστήριξε ότι η επίμονη φύση της ουσίας και η αύξηση των συγκεντρώσεων υποδηλώνουν ότι το TFA πληροί τα κριτήρια μιας «πλανητικής συνοριακής απειλής για νέες οντότητες», με αυξανόμενη έκθεση σε πλανητική κλίμακα που θα μπορούσε να έχει πιθανές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις σε ζωτικής σημασίας διαδικασίες του συστήματος της Γης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Προσοχή! Κίνδυνος δηλητηρίασης» – Ανάκληση ψαριών με υψηλά επίπεδα επικίνδυνης τοξίνης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Αίτηση διαζυγίου επειδή… το ChatGPT διάβασε στο φλιτζάνι της ότι ο άνδρας της την απατάει!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αρκούν 50 γραμμάρια την ημέρα από αυτό το τρόφιμο για να αυξήσετε τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κατά 15%
Ο Hans Peter Arp, ερευνητής στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση Pesticide Action Network, είπε ότι αν και η νέα έρευνα ήταν μόνο μια προκαταρκτική εξέταση, τα αποτελέσματα ήταν «αναμενόμενα και σοκαριστικά».
«Συνολικά είναι συνεπείς με όσα γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα για την ανησυχητική άνοδο του TFA σε οτιδήποτε μπορούμε να μετρήσουμε», είπε. «Παρέχουν επίσης περαιτέρω στοιχεία ότι τα φυτοφάρμακα Pfas μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή TFA σε γεωργικές περιοχές, παράλληλα με άλλες πηγές, όπως ψυκτικά και φαρμακευτικά προϊόντα».