Τετάρτη, Ιανουάριος 8, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε Ιταλικά κεράσια – Για δεύτερη φορά εντοπίζεται διμεθοϊκό σε προϊόντα Ιταλίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπαγορευμένο φυτοφάρμακο σε Ιταλικά κεράσια - Για δεύτερη φορά εντοπίζεται διμεθοϊκό σε προϊόντα Ιταλίας
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από το Βέλγιο για πιθανό κίνδυνο από κεράσια προέλευσης Ιταλίας.

Το φυτοφάρμακο διμεθοϊκό (dimethoate) έχει απαγορευτεί για χρήση σε ευρωπαϊκές καλλιέργειες από τον Ιούνιο του 2020. Ωστόσο σήμερα το Βέλγιο ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) ΓΙΑ Ιταλικά κεράσια.

Στα κεράσια εντοπίστηκε η δραστική ουσία σε ποσότητα που ξεπερνά το ανώτατο επιτρεπτό (0,017 mg/kg και 0,029 mg/kg με όριο τα 0,01 mg/kg σε υπόλειμμα του φυτοφαρμάκου. Το ανώτατο όριο σε ένα απαγορευμένο φυτοφάρμακο έχει θεσπιστεί και ισχύει για προϊόντα από τρίτες χώρες στις οποίες δεν ισχύει η απαγόρευση. Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Ιανουάριο, οι αρχές της Γερμανίας εντόπισαν διμεθοϊκό σε Ιταλικά πορτοκάλια.

Το διμεθοϊκό και το προϊόν διάσπασής του ομεθοϊκό είναι εντομοκτόνα από μια ομάδα χημικών ουσιών γνωστών ως οργανοφωσφορικά. Το Dimethoate έχει τοξική επίδραση στο νευρικό σύστημα της μύγας των φρούτων και άλλων εντόμων όπως τα τσιμπούρια και τα ακάρεα. Το πρόβλημα είναι ότι το διμεθοϊκό είναι επίσης τοξικό και για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας «Εντοπίστηκε ανησυχία γονοτοξικότητας από θετικά αποτελέσματα σε μελέτες in vitro γονιδιακών μεταλλάξεων σε κύτταρα βακτηρίων και θηλαστικών… Τελικά, όλοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί γονιδιοτοξικό δυναμικό για το διμεθοϊκό (κρίσιμος τομέας ανησυχίας).»

«Δεδομένου ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα μεταλλαξιογόνου δράσης για το διμεθοϊκό, δεν μπόρεσαν να καθοριστούν τοξικολογικές τιμές αναφοράς και δεν μπόρεσε να διεξαχθεί αξιολόγηση διατροφικού κινδύνου για τους καταναλωτές. Επιπλέον, δεδομένου ότι το omethoate συμπεραίνεται ότι είναι μεταλλαξιογόνο in vivo, ο καθορισμός τοξικολογικών τιμών αναφοράς για αυτόν τον μεταβολίτη δεν θεωρείται κατάλληλος. Αυτό οδηγεί σε μια κρίσιμη περιοχή ανησυχίας» αναφέρει σε γνωμοδότηση η EFSA.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο