Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απίστευτο… Για να αποφύγουν την ταλαιπωρία του καθαρισμού, οι αρτοποιοί βάζουν σουσάμι σε όλα τα προϊόντα!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπίστευτο... Για να αποφύγουν την ταλαιπωρία του καθαρισμού, οι αρτοποιοί βάζουν σουσάμι σε όλα τα προϊόντα!
spot_img

Νομοθέτες καταδικάζουν την κίνηση αυτή και δίνουν διορία μέχρι τις 16 Μαΐου.

   Από πρώτη Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ στις ΗΠΑ η νομοθεσία που κατατάσσει το σουσάμι στην κατηγορία με τα αλλεργιογόνα. Είχε προηγηθεί το νομοσχέδιο του 2021 γνωστό και ως ο FASTER Act. Αυτό προϋποθέτει πως θα πρέπει να αναγράφεται ρητά στην ετικέτα κάθε προϊόντος που περιλαμβάνει σουσάμι στα συστατικά του ή στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Από την άλλη όσοι δεν προσθέτουν σουσάμι σε κάποια προϊόντα ενώ σε άλλα το κάνουν, θα πρέπει να καθαρίζουν εξονυχιστικά τις εγκαταστάσεις τους για να αποφύγουν τη διασταυρούμενη μόλυνση. Πολλοί αρτοποιοί ωστόσο προκειμένου να αποφύγουν αυτή τη διαδικασία έσπευσαν να προσθέσουν σουσάμι και στα υπόλοιπα προϊόντα τους.

   Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και σε μια ομάδα νομοθετών που καταδικάζει αυτή την πρακτική. Με επικεφαλής τον Ron Wyden, γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αμερικανικής Ένωσης Αρτοποιών Eric Dell, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους και ζητώντας απάντηση έως τις 16 Μαΐου.

   Το σουσάμι είναι ένα συστατικό το οποίο είναι πολύ εύκολο να διασπαστεί και να εισχωρήσει σε οποιαδήποτε αμυχή, και επειδή δεν απαιτεί ελεγχόμενη παραγωγή όπως τα συστατικά χωρίς γλουτένη, μπορεί εύκολα να μολύνει οποιοδήποτε προϊόν. Κάποιοι αρτοποιοί είδαν το συστηματικό έλεγχο και καθαρισμό κάθε επιφάνειας προς αποφυγή της μόλυνσης, ως αγγαρεία και αποφάσισαν να προσθέτουν μια ποσότητα σουσαμιού σε όλα τα προϊόντα τους, κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα αναγραφής στην ετικέτα.

“Δεδομένων των τρεχουσών εργασιών παραγωγής σε εκατοντάδες αρτοποιεία σε συνδυασμό με το υπάρχον ρυθμιστικό σύστημα της FDA (το οποίο ουσιαστικά απαιτεί ανακλήσεις για προϊόντα με ίχνη σουσαμιού, ακόμη και αν έχουν τη δήλωση «μπορεί να περιέχει σουσάμι»), συμπεριλαμβανομένου του σουσαμιού και της επισήμανσης του ως αλλεργιογόνου είναι ο πιο ρεαλιστικός και ασφαλέστερος τρόπος για την προστασία των αλλεργικών καταναλωτών”, έγραψε ο Rasma Zvaners, αντιπρόεδρος ρυθμιστικών και τεχνικών υπηρεσιών της ABA, σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του εμπορικού ομίλου την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η κίνηση ωστόσο μπορεί να αποβεί προβληματική, τόσο για τον κόσμο που από συνήθεια θα σπεύσει να αγοράσει το προϊόν αγνοώντας την αλλαγή στα συστατικά και μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με ένα ενδεχόμενο αλλεργικό σοκ, όσο και για εκείνους που γνωρίζουν την ύπαρξη αλλεργίας και δεν τους δίνεται καν η επιλογή “χωρίς σουσάμι”.

   Οι ομάδες υπεράσπισης και η επιστολή των νομοθετών αναφέρουν ότι αυτή η πρακτική δεν ακολουθεί το πνεύμα του νόμου, ο οποίος είχε σκοπό να αποτρέψει την έκθεση των καταναλωτών σε κίνδυνο. “Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις πρακτικές και προτρέπουμε τα μέλη σας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου της ασφάλειας”, αναφέρει η επιστολή από τον Wyden και άλλα μέλη του Κογκρέσου. “Καμία εταιρεία δεν πρέπει να επιτρέπεται να αποφεύγει το κόστος που σχετίζεται με τις ασφαλείς πρακτικές ψησίματος και να διακινδυνεύει τη δημόσια υγεία και ασφάλεια για όσους έχουν απειλητικές για τη ζωή τροφικές αλλεργίες”.

   Φυσικά δεν έχουν υιοθετήσει όλοι οι αρτοποιοί αυτή την τακτική και υπάρχουν 14 κατασκευαστές που έχουν επιβεβαιώσει ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι ασφαλείς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο