Πειραματική μελέτη για την αποτελεσματικότητα του όζοντος σε επιφάνειες επεξεργασίας τροφίμων από ανοξείδωτο χάλυβα της βιομηχανίας τροφίμων.
Ο στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Safety, ήταν να αξιολογήσει την αντίσταση των παθογόνων βακτηρίων Listeria monocytogenes και Salmonella enterica και των αερομεταφερόμενων νηματοειδών μυκήτων Hyphopichia burtonii , Penicillium nordicum και Aspergillus brasiliensis, στο όζον σε επιφάνειες ανοξείδωτου χάλυβα.
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με έκθεση εμβολιασμένων πλακιδίων σε αέριο όζον σε εργαστηριακό θάλαμο σε συγκεντρώσεις έως 50 mg/L και κατά περιόδους έως 180 λεπτά (βακτήρια) ή 300 λεπτά (νηματοειδείς μύκητες).
Όταν η συγκέντρωση του όζοντος μειώθηκε από 12 σε 4 mg/L για τα βακτήρια, η αντίσταση του L. monocytogenes στο αέριο όζον αποδείχθηκε σημαντικά υψηλότερη από εκείνη του S. enterica. Για τους νηματοειδείς μύκητες, μια σημαντική επίδραση παρατηρήθηκε μόνο στα 50 mg/L.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση του αερίου όζοντος ως απολυμαντικού παράγοντα για περιβάλλοντα και επιφάνειες εργασίας φαίνεται να είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση στα χημικά απολυμαντικά έναντι των δύο παθογόνων που μελετήθηκαν, ενώ φάνηκε αποτελεσματική έναντι των τριών νηματοειδών μυκήτων που μελετήθηκαν μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.