Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απολύμανση επιφανειών από ανοξείδωτο χάλυβα: Επίδραση του αερίου όζοντος έναντι παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπολύμανση επιφανειών από ανοξείδωτο χάλυβα: Επίδραση του αερίου όζοντος έναντι παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων
spot_img

Πειραματική μελέτη για την αποτελεσματικότητα του όζοντος σε επιφάνειες επεξεργασίας τροφίμων από ανοξείδωτο χάλυβα της βιομηχανίας τροφίμων.

Ο στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Safety,  ήταν να αξιολογήσει την αντίσταση των παθογόνων βακτηρίων Listeria monocytogenes και Salmonella enterica  και των αερομεταφερόμενων νηματοειδών μυκήτων Hyphopichia burtonii , Penicillium nordicum και Aspergillus brasiliensis, στο όζον σε επιφάνειες ανοξείδωτου χάλυβα.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με έκθεση εμβολιασμένων πλακιδίων σε αέριο όζον σε εργαστηριακό θάλαμο σε συγκεντρώσεις έως 50 mg/L και κατά περιόδους έως 180 λεπτά (βακτήρια) ή 300 λεπτά (νηματοειδείς μύκητες).

Όταν η συγκέντρωση του όζοντος μειώθηκε από 12 σε 4 mg/L για τα βακτήρια, η αντίσταση του L. monocytogenes στο αέριο όζον αποδείχθηκε σημαντικά υψηλότερη από εκείνη του S. enterica. Για τους νηματοειδείς μύκητες, μια σημαντική επίδραση παρατηρήθηκε μόνο στα 50 mg/L.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση του αερίου όζοντος ως απολυμαντικού παράγοντα για περιβάλλοντα και επιφάνειες εργασίας φαίνεται να είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση στα χημικά απολυμαντικά έναντι των δύο παθογόνων που μελετήθηκαν, ενώ φάνηκε αποτελεσματική έναντι των τριών νηματοειδών μυκήτων που μελετήθηκαν μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο