Πάνω από 700 σουπερμάρκετ στη Γαλλία αποσύρουν από τα ράφια αποξηραμένο θυμάρι, μολυσμένο με τοξικές ουσίες.
Συναγερμός έχει σημάνει σε εκατοντάδες σουπερμάρκετ της Γαλλίας διάφορων επωνυμιών όπως Carrefour , Auchan, Cora,, Galec, Intermarché, και Système U για σοβαρό κίνδυνο από αποξηραμένο θυμάρι. Ο λόγος της ανάκλησης είναι πως η «περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PA) εντοπίστηκε σε ποσότητες μεγαλύτερες από το ρυθμιστικό όριο που επιτρέπεται για αυτήν την κατηγορία προϊόντων… Ορισμένα μόρια των αλκαλοειδών πυρροζιλιδίνης έχουν ιδιότητες ικανές να προκαλέσουν βλάβη στο DNA» αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης των Γαλλικών Αρχών.
Πρόκειται δύο παρτίδες από το αποξηραμένο θυμάρι Esprit Bio της Laboratoires juva Santé, σε σακουλάκι από χαρτόνι 60 Gr και με τα χαρακτηριστικά
GTIN Σύνολο παραγωγής Ημερομηνία
3160920774409 0680824824 Ελάχιστη ημερομηνία αντοχής 30/09/2027
3160920774409 0774733724 Ελάχιστη ημερομηνία αντοχής 31/12/2027

Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης τοξικά, όπως έχει ενημερώσει στο παρελθόν το Cibum, είναι η δυνατότητά τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο είδος ποτηριού είναι πιο υγιεινό για να πίνουμε νερό;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι νοθευμένο το μαύρο πιπέρι που αγοράσατε; Πώς να ελέγξετε την καθαρότητά του στο σπίτι
Από το 2011 η επιστημονική ομάδα της EFSA είχε συνδέσει τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης με πιθανές καρκινογενέσεις. Επικαιροποιώντας τη γνωμάτευσή της το 2017 η EFSA ανακοίνωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της εντόπισαν 17 πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή σε τρόφιμα, κυρίως σε ροφήματα και ζωοτροφές που θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται και συνέστησαν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την τοξικότητα και την καρκινογένεση εκείνων που απαντώνται συχνότερα στα τρόφιμα.
Η EFSA αξιολόγησε τη διατροφική έκθεση στα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στο μέλι, τσάι, αφεψήματα βοτάνων (βότανα) και συμπληρώματα διατροφής. Περιστατικά δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί και λόγω κατανάλωσης μολυσμένων δημητριακών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα «κρύβεται» το τοξικό υδροκυάνιο – Τι πρέπει να προσέχουμε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται δημοφιλής ενυδατική κρέμα προσώπου – Διανεμήθηκαν παρτίδες που ήταν σε καραντίνα μετά από παρέμβαση των Αρχών
Προϊόντα που έχουν εντοπιστεί αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης:
- Μέλι
- Γύρη
- Σιτηρά
- Γάλα
- Αυγά
- Κρέας
- Σαλάτες
- Τσάι
- Λικέρ
- Μπαχαρικά
- Συμπληρώματα διατροφής
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Έτσι όπως τα γράφετε, δεν μπορούμε να φάμε τίποτα, μας αποκλείετε το κοτόπουλο, το γάλα, το αυγό, το κρέας, τα δημητριακά, συμπληρώματα διατροφής, τι θα τρώμε λοιπόν; να τα ελέγχετε και να τα λέτε από τα ΜΜΕ Εμείς θα τα τρωμε, σε τρομοκρατιες δεν τσιμπαμε. Κι ας πάθουμε ο, τι ναναι, δε φοβόμαστε, το είπα.