Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυγά με σαλμονέλα στην Ολλανδία: Οι αρχές εντόπισαν τη πηγή που προκάλεσε τις εκατοντάδες λοιμώξεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυγά με σαλμονέλα στην Ολλανδία: Οι αρχές εντόπισαν τη πηγή που προκάλεσε τις εκατοντάδες λοιμώξεις
spot_img

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, είχαν εντοπιστεί 171 εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν είναι 20 φορές μεγαλύτερος

Αυξάνει ραγδαία η λίστα με τους ασθενείς που έχουν αρρωστήσει σε μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες σαλμονέλας που έχουν καταγραφεί ποτέ στις Κάτω Χώρες. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, είχαν εντοπιστεί 171 εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς, εκ των οποίων 151 το 2023 και 20 το 2024. Από αυτούς, οι 85 είναι άνδρες και οι 86 γυναίκες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) δήλωσε ότι επειδή δεν διαγιγνώσκονται ή δεν αναφέρονται όλες οι λοιμώξεις, ο αριθμός των ασθενών εκτιμάται ότι είναι 20 φορές μεγαλύτερος.

Από τον Ιούνιο του 2023 υπάρχει πανελλαδική επιδημία Salmonella Enteritidis. Το τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε τον Ιούλιο του 2024, οπότε η επιδημία θεωρείται ότι έχει λήξει.

Η κορύφωση των λοιμώξεων σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά την οποία ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, αρκετοί νέοι ασθενείς εντοπίστηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2024 μετά από σχεδόν τρεις μήνες χωρίς κρούσματα σε αυτό το σύμπλεγμα.

Εντοπισμός της πηγής

Η ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA) και η COKZ, η ολλανδική εποπτική αρχή για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά και τα αυγά, διερεύνησαν το ξέσπασμα.

Εντοπίστηκε με τη χρήση της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS), η οποία διαπίστωσε ότι οι άρρωστοι ανήκαν σε δύο γενετικά στενά συνδεδεμένες συστάδες με 117 και 54 ασθενείς, αντίστοιχα. Το ηλικιακό εύρος ήταν από 1 έως 98 ετών.

Ένα ερωτηματολόγιο επιβεβαίωσε την υποψία των δύο συστάδων: η μία συστάδα σχετιζόταν κυρίως με την κατανάλωση αυγών από αχυρώνα, ενώ η άλλη σχετιζόταν με βιολογικά αυγά.

Αυγά από αχυρώνες μολυσμένους με σαλμονέλα δεν μπορούν να πωληθούν για άμεση κατανάλωση. Αντιθέτως, προμηθεύονται στη βιομηχανία τροφίμων, όπου υποβάλλονται σε ένα πρόσθετο στάδιο θέρμανσης για την εξάλειψη του παθογόνου παράγοντα.

Με βάση το WGS, απομονώσεις σαλμονέλας από 14 εκτροφεία ωοπαραγωγής σχετίζονταν γενετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας. Αυτό έδειξε ότι υπήρχαν πολλαπλές πηγές. Η σημαντική ανακάλυψη ήρθε όταν διαπιστώθηκε ότι τέσσερις απομονώσεις σαλμονέλας από τσόφλια αυγών ανήκαν στο σύμπλεγμα της επιδημίας. Τα τσόφλια αυγών μπορούν να ταΐζονται στις όρνιθες ως πηγή ασβεστίου.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος σαλμονέλας από ωμά αυγά

Η περαιτέρω παρακολούθηση της αλυσίδας ζωοτροφών από την NVWA αποκάλυψε ένα πρόβλημα στην επεξεργασία των κελυφών των αυγών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην εξαλειφθεί η σαλμονέλα. Τα μολυσμένα τσόφλια αυγών θα μπορούσαν να καταλήξουν στις ζωοτροφές πουλερικών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αρκετές φάρμες ωοπαραγωγών ορνίθων μολύνθηκαν με ένα γενετικά παρόμοιο στέλεχος.

Αφού ενημερώθηκαν για τα ευρήματα αυτά, οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αλυσίδα αυγών και ζωοτροφών ανέλαβαν δράση για τη βελτίωση της υγιεινής και την αποτροπή περαιτέρω μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης της διαδικασίας θέρμανσης και αυστηρότερων ελέγχων για τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο