Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δύο ενημερώσεις σήμερα από την Ελλάδα στο RASFF για καρκινογόνο  ρύζι και σουσάμι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔύο ενημερώσεις σήμερα από την Ελλάδα στο RASFF για καρκινογόνο  ρύζι και σουσάμι
spot_img

Οι Ελληνικές αρχές εντόπισαν υψηλή ποσότητα καρκινογόνων αφλατοξινών σε ρύζι από το Πακιστάν και σε σουσάμι από τη Νιγηρία.

Με δύο ειδοποιήσεις από την Ελλάδα ξεκίνησε την σημερινή του ενημέρωση του Ευρωπαϊκό Σύστημα Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα. Και οι δύο ειδοποιήσεις αφορούσαν σε υψηλή περιεκτικότητα καρκινογόνων αφλατοξινών σε ρύζι και σε σουσάμι. Η κατηγορία κινδύνου είναι και στις δυο περιπτώσεις σοβαρός.

Κατά τη διάρκεια συνοριακού ελέγχου στο ρύζι (μακρύκοκκο λευκό μπασμάτι) προέλευσης Πακιστάν, εντοπίστηκε αφλατοξίνη Β1 (η πιο επιβλαβής μυκοτοξίνη της ομάδας) σε ποσότητα 3,1 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 2,0 μg/kg. Το σουσάμι από τη Νιγηρία μετά από εργαστηριακές αναλύσεις βρέθηκε ότι περιέχει Αφλατοξίνη Β1 6,5 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 2 μg/kg και Ολική Αφλατοξίνη 10,1 μg/kg με μέγιστο όριο τα 4 μg/kg. Τα προϊόντα δεσμεύτηκαν και δεν κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά.

Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που συντίθενται κυρίως από νηματώδεις μύκητες όπως οι Aspergillus flavus , Aspergillus nomius και Aspergillus parasiticus. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες.

 Η AFB 1 ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη ποικιλία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο