Οι Ελληνικές αρχές εντόπισαν υψηλή ποσότητα καρκινογόνων αφλατοξινών σε ρύζι από το Πακιστάν και σε σουσάμι από τη Νιγηρία.
Με δύο ειδοποιήσεις από την Ελλάδα ξεκίνησε την σημερινή του ενημέρωση του Ευρωπαϊκό Σύστημα Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα. Και οι δύο ειδοποιήσεις αφορούσαν σε υψηλή περιεκτικότητα καρκινογόνων αφλατοξινών σε ρύζι και σε σουσάμι. Η κατηγορία κινδύνου είναι και στις δυο περιπτώσεις σοβαρός.
Κατά τη διάρκεια συνοριακού ελέγχου στο ρύζι (μακρύκοκκο λευκό μπασμάτι) προέλευσης Πακιστάν, εντοπίστηκε αφλατοξίνη Β1 (η πιο επιβλαβής μυκοτοξίνη της ομάδας) σε ποσότητα 3,1 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 2,0 μg/kg. Το σουσάμι από τη Νιγηρία μετά από εργαστηριακές αναλύσεις βρέθηκε ότι περιέχει Αφλατοξίνη Β1 6,5 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 2 μg/kg και Ολική Αφλατοξίνη 10,1 μg/kg με μέγιστο όριο τα 4 μg/kg. Τα προϊόντα δεσμεύτηκαν και δεν κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά.
Οι αφλατοξίνες (AFs) είναι άκρως τοξικές μυκοτοξίνες που συντίθενται κυρίως από νηματώδεις μύκητες όπως οι Aspergillus flavus , Aspergillus nomius και Aspergillus parasiticus. Οι AF είναι γνωστές για τις σοβαρές και μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις τους, με διαφορετικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και στομαχικές ενοχλήσεις, αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες.
Η AFB 1 ξεχωρίζει ως η πιο επικίνδυνη ποικιλία λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) τον ταξινόμησε ως καρκινογόνο της Ομάδας Ι για τον άνθρωπο.