Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
11.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εάν μια κονσέρβα σφυρίζει όταν ανοίγει, είναι το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕάν μια κονσέρβα σφυρίζει όταν ανοίγει, είναι το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση;
spot_img

Τι σημαίνει όταν η κονσέρβα…”σφυρίζει”.

Παρά τα όσα ακούγονται σχετικά με επιβλαβείς επικαλύψεις και μικροπλαστικά οι κονσέρβες τροφίμων είναι μία ευέλικτη και βολική επιλογή καθώς συνδυάζουν την οικονομική προσιτότητα και την ευκολία, ενώ, πολλά κονσερβοποιημένα προϊόντα προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι, όχι μόνο τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι ισοδύναμα διατροφικά με τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα, αλλά ορισμένα μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών. Αυτό διότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα εάν μιλάμε για φρούτα και λαχανικά, μαζεύονται στην κορυφή της ωρίμανσης και κονσερβοποιούνται μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό όχι μόνο παρέχει μακροπρόθεσμη ποιότητα και διάρκεια ζωής των τροφίμων, αλλά “κλειδώνει” και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων στο αποκορύφωμά τους χωρίς την ανάγκη προσθήκης συντηρητικών.

Μάλιστα το μέγεθος της αγοράς κονσερβοποιημένων προϊόντων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70,5 δισεκατομμύρια δολάρια με CAGR 5% μεταξύ 2023 και 2028. Είναι λοιπόν μία δημοφιλής επιλογή αλλά ενέχει και μερικούς κινδύνους αλλοίωσης. Τι σημαίνει λοιπόν όταν μία κονσέρβα “σφυρίζει” όταν την ανοίγουμε και πόσο επικίνδυνο είναι;

Μερικά δοχεία κάνουν ένα σφύριγμα όταν ανοίγουν επειδή είναι συσκευασμένα σε κενό και ο θόρυβος είναι αποτέλεσμα της πίεσης του αέρα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν ένα δοχείο σφυρίζει δυνατά (δυνατός ήχος) ή το περιεχόμενο εκτοξεύεται με δύναμη έξω από το δοχείο όταν ανοίγει, μπορεί να είναι ένδειξη ότι το φαγητό δεν είναι ασφαλές. Μην δοκιμάζετε ή καταναλώνετε τέτοιο φαγητό. Τοποθετήστε το δοχείο και το περιεχόμενό του σε μια βαριά σακούλα σκουπιδιών. Κλείστε και τοποθετήστε τη σακούλα σε ένα κανονικό δοχείο απορριμμάτων ή θάψτε την σε μια κοντινή χωματερή.

Πως θα καταλάβετε ότι μία κονσέρβα έχει χαλάσει (ακόμα και όταν δεν… σφυρίζει)

Η  ανάπτυξη των αλλοιώσεων από βακτήρια παράγει αέριο που πιέζει το φαγητό, διογκώνει τα καπάκια και σπάει τις σφραγίδες του βάζου. Θα πρέπει να εξετάσετε προσεχτικά το καπάκι εάν παραμένει στεγανό. Κρατήστε πάντα την κονσέρβα στο ύψος των ματιών, περιστρέψτε το βάζο και εξετάστε την εξωτερική του επιφάνεια για κομμάτια αποξηραμένης τροφής (που έχουν φύγει από το εσωτερικό). Πιέστε το καπάκι και αν κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω, είναι σημάδι αλλοίωσης καθώς τα βακτήρια απελευθερώνουν επιβλαβείς τοξίνες που προκαλούν τη διόγκωση του κασσίτερου. Όπως προαναφέρθηκε ο δυνατός ήχος συριγμού (ο σύντομος ήχος είναι ακίνδυνος) είναι επίσης σημάδι ότι το τρόφιμο δεν πρέπει να καταναλωθεί. Προσέξτε την απότομη εκτόξευση υγρού όταν ανοίγετε την κονσέρβα, που δείχνει ότι υπήρξε μια μη φυσιολογική συσσώρευση πίεσης μέσα στο δοχείο, που πιθανόν προκλήθηκε από βακτήρια.

 Κοιτάξτε το περιεχόμενο για ανερχόμενες φυσαλίδες αέρα και αφύσικο χρώμα. Όταν ανοίξετε την κονσέρβα μυρίστε το περιεχόμενο προσπαθώντας να εντοπίσετε αφύσικες οσμές (όξινες ή μεταλλικές) και ελέγξτε για μούχλα που μπορεί να είναι λευκή, μπλε, μαύρη ή πράσινη στην επιφάνεια του τροφίμου, αλλά και στην εσωτερική επιφάνεια του καπακιού. Επίσης ο αποχρωματισμός είναι ένα σαφές σημάδι μόλυνσης είτε από μέταλλα, βακτήρια ή αέρα. Δεν μπορεί πχ ο τόνος να είναι πράσινος!

Οι κονσέρβες θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό, δροσερό, σκοτεινό μέρος, πάντα σε ψηλά ράφια και καλύτερα είναι να ανοίγετε πρώτα τις κονσέρβες με κοντινή ημερομηνία λήξης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο