Προπαρασκευαστικές εργασίες για την επικαιροποίηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης σιδήρου.
Ένα προσαρμοσμένο πρωτόκολλο «υψηλού επιπέδου» διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, στις προπαρασκευαστικές εργασίες για την αξιολόγηση και επικαιροποίηση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης (UL) σιδήρου.
Οι μελέτες που ανέλυσε η EFSA πρότειναν κατώτατα όρια που κυμαίνονται μεταξύ 110 και 400 μg/L για τις συγκεντρώσεις φερριτίνης ορού (sF) ως ένδειξη υπερφόρτωσης σιδήρου, αλλά τα ποικίλα αποτελέσματα δείχνουν ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία για αιτιώδη συνάφεια.
Για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του γαστρεντερικού παράγοντα, 58 επιλέξιμες μελέτες αποκάλυψαν ασυνεπή αποτελέσματα για διάρροια, ναυτία, έμετο. Η εμφάνιση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας μπορεί να εξαρτώνται από παράγοντες όπως η συγκέντρωση σιδήρου, ο τύπος συμπληρώματος, τα συγχορηγούμενα παρασκευάσματα και ο χρόνος.
Όσον αφορά στα βρέφη δεδομένα από 16 επιλέξιμες μελέτες έδειξαν ότι η συμπλήρωση σιδήρου δεν επηρεάζει ούτε τη διαμήκη ανάπτυξη ούτε την αύξηση του σωματικού βάρους. 18 μελέτες επιλέχθηκαν να αξιολογηθούν για την εγκυμοσύνη και την υψηλή πρόσληψη σιδήρου και δεν αποκαλύφθηκε καμία αρνητική επίδραση της συμπλήρωσης σιδήρου της μητέρας στο βάρος γέννησης του βρέφους. Τέλος δεν αποδεικνύεται σχέση μεταξύ υψηλής πρόσληψης σιδήρου, είτε διατροφικού είτε με συμπληρώματα και αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τέλος τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ούτε αυξημένος κίνδυνος διαβήτη κύησης με υψηλή πρόσληψη σιδήρου.