Δημόσια διαβούλευση από την EFSA για τους κινδύνους που ενέχει για τη δημόσια υγεία το υπερχλωρικό άλας στα τρόφιμα.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο επιστημονικής γνώμης για τους κινδύνους που ενέχει για τη δημόσια υγεία το υπερχλωρικό άλας στα τρόφιμα. Η διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 11 Φεβρουαρίου 2025.
Το υπερχλωρικό άλας είναι ένας χημικός ρύπος που εισάγεται στο περιβάλλον μέσω γεωργικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Χρησιμοποιείται σε λιπάσματα, πυροτεχνήματα και σε διαδικασίες κατασκευής και ανακύκλωσης. Προηγουμένως, το Consumer Reports είχε επιστήσει την προσοχή στο υπερχλωρικό άλας ως χημικό που χρησιμοποιείται στα καύσιμα πυραύλων, καθώς και σε πυραύλους, εκρηκτικά, αερόσακους και ορισμένα πλαστικά.
Η νέα επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA για το υπερχλωρικό άλας ανταποκρίνεται σε αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επανεκτιμήσει τους κινδύνους, υπό το πρίσμα νέων δεδομένων και μιας επικαιροποιημένης μεθοδολογίας εκτίμησης κινδύνου που έχουν καταστεί διαθέσιμα από την τελευταία αξιολόγηση της χημικής ουσίας από την EFSA το 2014.
Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία του γενικού πληθυσμού στα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης. Επιπλέον, η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) για το υπερχλωρικό αυξήθηκε από 0,3 σε 1,4 μικρογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο (kg) σωματικού βάρους ανά ημέρα.
Η αυξημένη TDI αντικατοπτρίζει τη χρήση ενός νέου μοντέλου αξιολόγησης που παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των διαφόρων δόσεων του υπερχλωρικού άλατος στα άτομα. Η πρωταρχική ανησυχία για την υγεία που σχετίζεται με το υπερχλωρικό άλας είναι η επίδρασή του στη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς η χημική ουσία μπορεί να εμποδίσει την πρόσληψη ιωδίου από τον θυρεοειδή, η οποία είναι κρίσιμη για την παραγωγή ορμονών. Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα έμβρυα και τα βρέφη.
Οι κανονισμοί της ΕΕ για το υπερχλωρικό άλας στα τρόφιμα θεσπίστηκαν το 2023, οι οποίοι καθορίζουν μέγιστα επίπεδα για το υπερχλωρικό άλας και άλλους ρυπαντές στην τροφική αλυσίδα. Για παράδειγμα, για τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά ορίστηκε μέγιστο επίπεδο 0,05 χιλιοστογραμμάρια/kg υπερχλωρικού άλατος, ενώ για τις παιδικές τροφές και τα παρασκευάσματα για βρέφη καθορίστηκαν αυστηρότερα επίπεδα.