Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Η μικροβιακή αντοχή στο Campylobacter εξακολουθεί να είναι υψηλή

ΑρχικήPicksNews LineEFSA: Η μικροβιακή αντοχή στο Campylobacter εξακολουθεί να είναι υψηλή
spot_img

Σύμφωνα με την έκθεση, η καμπυλοβακτηρίωση ήταν η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας και η πιο αναφερόμενη ζωονόσος στην ΕΕ το 2021.

Η ανθεκτικότητα της σαλμονέλας και του Campylobacter σε κοινώς χρησιμοποιούμενα αντιμικροβιακά παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους αλλά και σε ζώα, αποκαλύπτει έκθεση που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Ωστόσο, η ταυτόχρονη αντίσταση σε κρίσιμης σημασίας αντιμικροβιακά για τον άνθρωπο ανιχνεύθηκε γενικά σε χαμηλά επίπεδα, εκτός από ορισμένους τύπους σαλμονέλας και Campylobacter coli σε αρκετές χώρες.

«Η αντιμικροβιακή αντοχή είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, πλήττοντας τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Η συνεργασία παραμένει καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος.

“Στο έργο μας, ενσωματώνουμε την προσέγγιση «Μία υγεία», αναγνωρίζοντας τους στενούς δεσμούς και την αλληλεξάρτηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του ευρύτερου περιβάλλοντος”, δήλωσαν οι επικεφαλής επιστήμονες του ECDC και της EFSA, Mike Catchpole και Carlos Das Neves.

Υπήρξαν ενθαρρυντικές τάσεις σε αρκετές χώρες, όπου ένα αυξανόμενο ποσοστό βακτηρίων από ζώα παραγωγής τροφίμων ήταν ευαίσθητο σε όλα τα αντιμικροβιακά που ελέγχθηκαν. Επιπλέον, ο επιπολασμός των βήτα-λακταμασών (ESBLs) και των β-λακταμασών (AmpC) που παράγουν το E. Coli μειώνεται.

Μείωση της αντοχής της σαλμονέλας στην αμπικιλλίνη και την τετρακυκλίνη παρατηρήθηκε επίσης σε ανθρώπους σε αρκετές χώρες κατά την περίοδο 2013-2021. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης μείωση των τάσεων στην αντίσταση του Campylobacter jejuni στην ερυθρομυκίνη σε ανθρώπους και κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. Αυτός ο τύπος αντιμικροβιακού είναι πολύ σημαντικός στη θεραπεία της καμπυλοβακτηρίωσης.

Ωστόσο, η έκθεση δείχνει επίσης μια αυξανόμενη τάση κατά την ίδια περίοδο στην αντίσταση των SEnteritidis και C. jejuni στην σιπροφλοξασίνη στους ανθρώπους. Ο Σ.. Οι Enteritidis και C. jeuni προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις σαλμονέλωσης και καμπυλοβακτηρίωσης σε ανθρώπους.

Παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν στο C. jejuni από κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής μεταξύ 2009 και 2020, όπου η αντίσταση στη σιπροφλοξασίνη αυξήθηκε σε αρκετές χώρες. Το επίπεδο της αντίστασης στη σιπροφλοξασίνη στο Campylobacter είναι τώρα τόσο υψηλό που αυτό το αντιμικροβιακό δεν μπορεί πλέον να συνιστάται στη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων Campylobacter στον άνθρωπο.

Η αντίσταση του E. coli στην καρβαπενέμη παραμένει σπάνια σε ζώα και ανθρώπους που παράγουν τρόφιμα. Δεδομένου ότι τα καρβαπενέμματα είναι μια κατηγορία αντιμικροβιακών τελευταίας ανάγκης, οποιαδήποτε ευρήματα δείχνουν αντοχή σε αυτά στα ζωονοσογόνα βακτήρια είναι ανησυχητικά. Ως εκ τούτου, η αντίσταση στην καρβαπενέμη πρέπει να παρακολουθείται και να διερευνάται.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα