Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία το ωμό κρέας και τα ωμά ψάρια, πολλοί θεωρούν τα φρέσκα προϊόντα «ασφαλή». Όμως, κάθε χρόνο, 1 στους 10 ανθρώπους αρρωσταίνει τρώγοντας μη ασφαλή τρόφιμα και περίπου το 46% αυτών των περιπτώσεων τροφιμογενών ασθενειών προέρχεται από την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων.
- Δείτε επίσης: Είναι ασφαλές να τρώμε ληγμένα κατεψυγμένα τρόφιμα;
Το γεγονός είναι ότι τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα καλλιεργούνται στην ύπαιθρο, όπου οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε, όπως έντομα και πουλιά, μπορεί να τα αγγίξει. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη βρωμιά, τα άπλυτα προϊόντα μπορεί να περιέχουν μια ποικιλία δυνητικά επιβλαβών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, μυκήτων, ιών και φυτοφαρμάκων.
- Δείτε επίσης: Βρέφος έχασε τη ζωή του από μολυσμένο κρέας – Ανακαλούνται 72 τόνου κρεάτων και πουλερικών
Τα φρέσκα προϊόντα μπορεί επίσης να μολυνθούν κατά τη συσκευασία, την προετοιμασία ή την αποθήκευση. Ακόμα και τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια με υδροπονικό τρόπο μπορεί να εξακολουθούν να φιλοξενούν μικρόβια και φυτοφάρμακα.
Το Eatingwell ζήτησε την γνώμη της Jessica Gavin, M.S., IFT, επιστήμονα τροφίμων και blogger. Η ίδια υποστηρίζει πως για να καθαρίζουμε σωστά τα λαχανικά μας για να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλή αλλά και ότι παραμένουν τραγανά και νόστιμα πρεπει να ακολουθήσουμε τα εξής 6 βήματα:
- Ξεκινήστε πλένοντας τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν χειριστείτε τα προϊόντα. Αυτό μπορεί να ακούγεται βασικό, αλλά αν χειρίζεστε τα λαχανικά με βρώμικα χέρια, θα είναι δύσκολο να καθαρίσετε πραγματικά τα λαχανικά.
- Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής για τα φρέσκα, έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα και για το ωμό κρέας. Όταν είναι δυνατόν, πλύνετε τις πλαστικές σανίδες κοπής στο πλυντήριο πιάτων.
- Ξεπλύνετε όλα τα λαχανικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση βακτηρίων, βρωμιάς ή φυτοφαρμάκων που μπορεί να παραμένουν ακόμα πάνω στα λαχανικά.
- Για τα φυλλώδη λαχανικά, ξεχωρίστε τα μεγάλα φύλλα και ξεπλύντε τα με κρύο νερό. Στη συνέχεια, βυθίστε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό, ανακατεύοντάς τα για να απομακρύνετε τυχόν βρωμιά. Στραγγίστε τα και επαναλάβετε ανάλογα με τις ανάγκες. Χρησιμοποιήστε μια σβούρα σαλάτας για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία ή στεγνώστε καλά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
- Για λαχανικά με ρίζες, όπως τα καρότα ή οι πατάτες, ξεπλύνετε τα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, ενώ τρίβετε τους ορατούς ρύπους. Περιμένετε να ξεφλουδίσετε τα λαχανικά μέχρι να τα πλύνετε για να αποφύγετε τη μεταφορά τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών.
- Τα σφιχτά λαχανικά, όπως τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια, πρέπει επίσης να ξεπλένονται και να τρίβονται κάτω από κρύο νερό για να απομακρυνθούν οι επιφανειακοί μολυσματικοί παράγοντες, ειδικά αν καταναλώνονται ωμά. Αυτό ισχύει επίσης για τα λαχανικά με σκληρή φλούδα, όπως τα χειμερινά κολοκύθια. Θα πρέπει να ξεπλένονται και να στεγνώνουν για την απομάκρυνση των βακτηρίων σε επίπεδο επιφάνειας.
- Δείτε επίσης: Η Ιταλία “κάρφωσε” την Ελλάδα στην ΕΕ για σοβαρό κίνδυνο από καρκινογόνα αποξηραμένα σύκα
Εκτός από το να ρίχνετε τα φυλλώδη λαχανικά σε ένα μπολ με καθαρό, κρύο νερό, θα πρέπει να αποφεύγετε να μουλιάζετε οποιοδήποτε λαχανικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μούλιασμα των λαχανικών μπορεί στην πραγματικότητα να επαναφέρει οποιαδήποτε μόλυνση, υποστηρίζει η Gavin.
Είτε αγοράζετε λαχανικά από τη λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ, είναι σημαντικό να τα ξεπλένετε πριν τα φάτε», δηλώνει η Gavin. «Οι λαϊκές αγορές και τα προϊόντα που παράγονται στο σπίτι συχνά ταξιδεύουν λιγότερο και συνήθως παραλείπουν κάποια βήματα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται για τα είδη του σούπερ μάρκετ».
Συχνά μπορείτε να δείτε τη διαφορά απευθείας στην επιφάνεια των λαχανικών. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται στο σπίτι ή στη λαϊκή αγορά έχουν συχνά περισσότερη βρωμιά στην επιφάνεια σε σύγκριση με τα λαχανικά που αγοράζετε σε ένα μεγάλο παντοπωλείο.
Τέλος, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σαπούνι ή πλυντήρια προϊόντων του εμπορίου, καθώς τα λαχανικά είναι πορώδη και μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα προϊόντα, με αποτέλεσμα να αρρωστήσετε. «Επιπλέον, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των πλυντηρίων δεν έχει ελεγχθεί διεξοδικά», σημειώνει.