Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Είμαι επιστήμονας τροφίμων και αυτός είναι ο τρόπος να αφαιρέσετε φυτοφάρμακα και παθογόνα από τα λαχανικά»

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων«Είμαι επιστήμονας τροφίμων και αυτός είναι ο τρόπος να αφαιρέσετε φυτοφάρμακα και παθογόνα από τα λαχανικά»
spot_img

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία το ωμό κρέας και τα ωμά ψάρια, πολλοί θεωρούν τα φρέσκα προϊόντα «ασφαλή». Όμως, κάθε χρόνο, 1 στους 10 ανθρώπους αρρωσταίνει τρώγοντας μη ασφαλή τρόφιμα και περίπου το 46% αυτών των περιπτώσεων τροφιμογενών ασθενειών προέρχεται από την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων.

Το γεγονός είναι ότι τα περισσότερα φρέσκα προϊόντα καλλιεργούνται στην ύπαιθρο, όπου οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε, όπως έντομα και πουλιά, μπορεί να τα αγγίξει. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη βρωμιά, τα άπλυτα προϊόντα μπορεί να περιέχουν μια ποικιλία δυνητικά επιβλαβών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, μυκήτων, ιών και φυτοφαρμάκων.

Τα φρέσκα προϊόντα μπορεί επίσης να μολυνθούν κατά τη συσκευασία, την προετοιμασία ή την αποθήκευση. Ακόμα και τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια με υδροπονικό τρόπο μπορεί να εξακολουθούν να φιλοξενούν μικρόβια και φυτοφάρμακα.

Το Eatingwell ζήτησε την γνώμη της Jessica Gavin, M.S., IFT, επιστήμονα τροφίμων και blogger. Η ίδια υποστηρίζει πως για να καθαρίζουμε σωστά τα λαχανικά μας για να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλή αλλά και ότι παραμένουν τραγανά και νόστιμα πρεπει να ακολουθήσουμε τα εξής 6 βήματα:

  • Ξεκινήστε πλένοντας τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν χειριστείτε τα προϊόντα. Αυτό μπορεί να ακούγεται βασικό, αλλά αν χειρίζεστε τα λαχανικά με βρώμικα χέρια, θα είναι δύσκολο να καθαρίσετε πραγματικά τα λαχανικά.
  • Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής για τα φρέσκα, έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα και για το ωμό κρέας. Όταν είναι δυνατόν, πλύνετε τις πλαστικές σανίδες κοπής στο πλυντήριο πιάτων.
  • Ξεπλύνετε όλα τα λαχανικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση βακτηρίων, βρωμιάς ή φυτοφαρμάκων που μπορεί να παραμένουν ακόμα πάνω στα λαχανικά.
  • Για τα φυλλώδη λαχανικά, ξεχωρίστε τα μεγάλα φύλλα και ξεπλύντε τα με κρύο νερό. Στη συνέχεια, βυθίστε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό, ανακατεύοντάς τα για να απομακρύνετε τυχόν βρωμιά. Στραγγίστε τα και επαναλάβετε ανάλογα με τις ανάγκες. Χρησιμοποιήστε μια σβούρα σαλάτας για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία ή στεγνώστε καλά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
  • Για λαχανικά με ρίζες, όπως τα καρότα ή οι πατάτες, ξεπλύνετε τα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, ενώ τρίβετε τους ορατούς ρύπους. Περιμένετε να ξεφλουδίσετε τα λαχανικά μέχρι να τα πλύνετε για να αποφύγετε τη μεταφορά τυχόν παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Τα σφιχτά λαχανικά, όπως τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια, πρέπει επίσης να ξεπλένονται και να τρίβονται κάτω από κρύο νερό για να απομακρυνθούν οι επιφανειακοί μολυσματικοί παράγοντες, ειδικά αν καταναλώνονται ωμά. Αυτό ισχύει επίσης για τα λαχανικά με σκληρή φλούδα, όπως τα χειμερινά κολοκύθια. Θα πρέπει να ξεπλένονται και να στεγνώνουν για την απομάκρυνση των βακτηρίων σε επίπεδο επιφάνειας.

Εκτός από το να ρίχνετε τα φυλλώδη λαχανικά σε ένα μπολ με καθαρό, κρύο νερό, θα πρέπει να αποφεύγετε να μουλιάζετε οποιοδήποτε λαχανικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μούλιασμα των λαχανικών μπορεί στην πραγματικότητα να επαναφέρει οποιαδήποτε μόλυνση, υποστηρίζει η Gavin.

Είτε αγοράζετε λαχανικά από τη λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ, είναι σημαντικό να τα ξεπλένετε πριν τα φάτε», δηλώνει η Gavin. «Οι λαϊκές αγορές και τα προϊόντα που παράγονται στο σπίτι συχνά ταξιδεύουν λιγότερο και συνήθως παραλείπουν κάποια βήματα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται για τα είδη του σούπερ μάρκετ».

Συχνά μπορείτε να δείτε τη διαφορά απευθείας στην επιφάνεια των λαχανικών. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται στο σπίτι ή στη λαϊκή αγορά έχουν συχνά περισσότερη βρωμιά στην επιφάνεια σε σύγκριση με τα λαχανικά που αγοράζετε σε ένα μεγάλο παντοπωλείο.

Τέλος, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σαπούνι ή πλυντήρια προϊόντων του εμπορίου, καθώς τα λαχανικά είναι πορώδη και μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα προϊόντα, με αποτέλεσμα να αρρωστήσετε. «Επιπλέον, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των πλυντηρίων δεν έχει ελεγχθεί διεξοδικά», σημειώνει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο