Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία Listeria από καπνιστό σολομό: Εντοπίστηκε η πηγή μόλυνσης στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία Listeria από καπνιστό σολομό: Εντοπίστηκε η πηγή μόλυνσης στη Βρετανία
spot_img

Από την επιδημία Listeria monocytogenes έχουν πεθάνει τρεις άνθρωποι και έχουν νοσήσει 14.

Στη Βρετανία, το UKHSA, το Food Standards Agency και το Food Standards Scotland ερευνούν ένα ξέσπασμα Listeria monocytogenes που συνδέεται με καπνιστά ψάρια. Από την επιδημία, μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει τρεις άνθρωποι και έχουν νοσήσει 14, οκτώ από τους οποίους τον Ιανουάριο του 2022.  Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι κατανάλωσαν έτοιμο προς κατανάλωση καπνιστό ψάρι.

Η έρευνα των αρχών, σύμφωνα με το Food  Safety News, οδήγησε σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σολομού στη Σκωτία, το οποίο όπως φαίνεται είναι η πηγή μόλυνσης αλλά επειδή οι αναλύσεις έχουν βρει χαμηλά επίπεδα μόλυνσης οι έρευνα συνεχίζεται.

Η FSA έχει εκδώσει πολλές προειδοποιήσεις εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών για τα καπνιστά ψάρια, καθώς η λιστέρια μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα που προκαλεί μεγάλα προβλήματα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι ή ακόμη και να προκαλεί θνησιγένεια σε εγκύους.

Η FSS δημιούργησε ένα  διαδικτυακό Εργαλείο επεξεργασίας Καπνιστών Ψαριών, το οποίο βοηθά τους κατασκευαστές να αξιολογούν τις ατομικές πρακτικές τους με συμβουλές και οδηγίες για την υποστήριξη της ασφαλούς παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κρύου και ζεστού καπνίσματος.

Ενώ οι κίνδυνοι για το ευρύ κοινό να αρρωστήσουν σοβαρά λόγω της Listeria είναι πολύ χαμηλοί, θα πρέπει τα άτομα που είναι ευάλωτα – ειδικά τα άτομα άνω των 65 ετών, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – να γνωρίζουν τους κινδύνους από την κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση καπνιστών ψαριών αναφέρει ο FSA. 

Εάν κάποιος από αυτές τις ομάδες τρώει έτοιμο καπνιστό ψάρι, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει ψηθεί καλά πριν καταναλωθεί ακόμη και όταν σερβίρεται ως μέρος ενός πιάτου. 

Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο, διατηρώντας το κρύο έτοιμο για κατανάλωση καπνιστό ψάρι, κρύο (5⁰C ή λιγότερο), χρησιμοποιώντας πάντα τα προϊόντα μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, ακολουθώντας τις οδηγίες αποθήκευσης στην ετικέτα και μαγειρεύοντάς τα μέχρι να ζεσταθούν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο