Έχουν εντοπιστεί 509 κρούσματα σε 9 χώρες.
Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μια εκτεταμένη επιδημία σαλμονέλωσης, που έχει επηρεάσει εννέα χώρες μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2025.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), έχουν καταγραφεί 509 κρούσματα, με τη Νορβηγία να πλήττεται περισσότερο (257 περιπτώσεις), ακολουθούμενη από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία.
Η επιδημία συνδέεται με την κατανάλωση σπόρων μηδικής (αλφάλφα), τόσο βλαστών όσο και βλαστημένων. Οι έρευνες εντόπισαν ως πιθανή πηγή μόλυνσης έναν Ιταλό προμηθευτή, ο οποίος διένειμε σπόρους από τρεις καλλιεργητές της ίδιας περιοχής. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να καθοριστεί το ακριβές σημείο μόλυνσης στην αλυσίδα εφοδιασμού και να αξιολογηθεί η πιθανότητα διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
Επιδημιολογικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της αλληλούχισης του γονιδιώματος της σαλμονέλας, αποκάλυψαν την παρουσία διαφόρων στελεχών του βακτηρίου, ορισμένα από τα οποία σπάνια εμφανίζονται στην Ευρώπη. Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των χωρών της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι τα περιστατικά σχετίζονται με μία κοινή πηγή μόλυνσης.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Η λοίμωξη από σαλμονέλα ενέχει σοβαρούς κινδύνους, κυρίως για βρέφη, ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Το ECDC συνιστά στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών σπόρων, προτείνοντας να μαγειρεύονται καλά πριν από την κατανάλωσή τους.
Από διατροφική σκοπιά, οι φύτρες θεωρούνται πλούσιες σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ωστόσο, η πρόσφατη κρίση αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη διαδικασία παραγωγής τους.
Οι φύτρες, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών, θεωρούνται φυσικά συμπληρώματα διατροφής. Ο καθηγητής Alberto Ritieni είχε επισημάνει ότι οι βλαστημένοι σπόροι παρέχουν βιταμίνες και ένζυμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό, ιδιαίτερα την άνοιξη ή μετά από περιόδους σωματικής κόπωσης.
«Στον σπόρο, τα εφεδρικά άμυλα μετατρέπονται σε σάκχαρα και οι πρωτεΐνες του αποδίδουν απλά αμινοξέα, διευκολύνοντας την πέψη», εξηγούσε. Επίσης, οι βιταμίνες Β12 και C που περιέχονται στις φύτρες ενισχύουν την αποτοξίνωση του ήπατος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Παραδοσιακά, οι φύτρες καταναλώνονται ωμές, προκειμένου να διατηρήσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Ωστόσο, λόγω του κινδύνου μόλυνσης, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η θερμική επεξεργασία είναι απαραίτητη, ειδικά για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Η EFSA καλεί τους παραγωγούς να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας τροφίμων, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές μολύνσεις και να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών. Η ασφάλεια των βλαστών και των βλαστημένων σπόρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και την καθαρότητα των αρχικών σπόρων, καθώς και από τις διαδικασίες παραγωγής και συσκευασίας τους