Διερεύνηση μιας εστίας τροφικής δηλητηρίασης τύπου 72 της αλληλουχίας Staphylococcus aureus που σχετίζεται με μόλυνση από άτομα που χειρίζονται τρόφιμα στην Ιταλία.
Τον Αύγουστο του 2019, ένα ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης από σταφυλόκοκκο σημειώθηκε σε οίκο ευγηρίας στο Πιεμόντε της Ιταλίας. Έντεκα άτομα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ναυτία και πονοκέφαλο περίπου τρεις ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού. Η ανθρώπινη τροφική δηλητηρίαση από το S. aureus σχετίζεται κυρίως με ανεπαρκή χειρισμό μαγειρεμένων ή επεξεργασμένων τροφίμων ακολουθούμενες από ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες για την ανάπτυξή του και την παραγωγή εντεροτοξινών κατά την αποθήκευση και την προετοιμασία των τροφίμων (π.χ. χρόνος και θερμοκρασία). Σύμφωνα με μελέτη που ακολούθησε και δημοσιεύτηκε στο Zoonoses and Public Health η δηλητηρίαση προκλήθηκε από ασυμπτωματικό χειριστή τροφίμων.
Από τις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε ότι συνολικά 69 άτομα (60 καλεσμένοι, 5 δικαιούχοι οικιακής βοήθειας, 2 επαγγελματίες υγείας, 1 μάγειρας καντίνας και 1 βοηθός μάγειρα) κατανάλωσαν το γεύμα. Το μενού παρείχε ζυμαρικά με πέστο και φρέσκια ντομάτα, ζυμαρικά με λάδι, σαλάτα κοτόπουλου με ή χωρίς μαγιονέζα και μαγειρεμένα λαχανικά. Το γεύμα παρασκευάστηκε από την εσωτερική καντίνα. Το ερωτηθέν προσωπικό ανέφερε ότι από τα 33 άτομα που κατανάλωσαν τη σαλάτα κοτόπουλου, τα 11 (9 καλεσμένοι και 2 επαγγελματίες υγείας) ήταν συμπτωματικά, ενώ τα 22 ήταν ασυμπτωματικά (15 καλεσμένοι, 2 χειριστές τροφίμων και 5 δικαιούχοι κατ’ οίκον βοήθειας . Δεδομένου ότι τα υπόλοιπα 36 άτομα δεν κατανάλωσαν τη σαλάτα κοτόπουλου, αυτή θεωρείται ως η πιο πιθανή πηγή της επιδημίας.
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης το ξέσπασμα έχει προκληθεί από ένα εργαζόμενο που μόλυνε με S. aureus τη σαλάτα κοτόπουλου λόγω μη τήρησης καλών πρακτικών υγιεινής. Στον εργαζόμενο εντοπίστηκε εντεροτοξίνη στη μύτη, αφού συλλέχθηκαν ρινικά επιχρίσματα.