Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία Θανατηφόρας σαλμονέλας σε 14 Ευρωπαϊκές χώρες από κρέας κοτόπουλου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία Θανατηφόρας σαλμονέλας σε 14 Ευρωπαϊκές χώρες από κρέας κοτόπουλου
spot_img

335 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος – Οι αρχές δεν αποκλείουν να εμφανιστούν νέα κρούσματα.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2023, έχουν αναφερθεί 335 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Salmonella Enteritidis ST11 που ανήκουν σε τρεις διακριτές μικροβιολογικές ομάδες σε 14 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επηρέασαν όλες τις ηλικιακές ομάδες σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Οι περισσότερες περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ανέφεραν κατανάλωση κρέατος κοτόπουλου, συμπεριλαμβανομένων των κεμπάπ κοτόπουλου.

Εννέα κρούσματα σε τρεις χώρες νοσηλεύτηκαν και ένα κρούσμα στην Αυστρία πέθανε, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων από αυτό το ξέσπασμα, σύμφωνα με το ECDC. Μετά τις πληροφορίες για την έκθεση σε τρόφιμα και τις εθνικές έρευνες το 2023, οι αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων στην Αυστρία, τη Δανία και την Ιταλία διερεύνησαν 10 προϊόντα διατροφής (έξι μολυσμένα από Salmonella Enteritidis ST11 cluster 1 ή/και cluster 2), επτά τελικούς παραγωγούς στην Πολωνία και έναν σε Αυστρία.

Οι πληροφορίες ιχνηλασιμότητας αποκάλυψαν ότι τρία κεμπάπ μολυσμένα με σαλμονέλα προέρχονταν από πολωνικές εταιρείες. Οι αναλύσεις του ύποπτου κεμπάπ υποδηλώνουν μία ή περισσότερες κοινές πηγές/σημεία μόλυνσης στην Αυστρία, τη Δανία και την Ιταλία. Μετά τη συλλογή γονιδιωματικών πληροφοριών, η ανάλυση συστάδων αποκάλυψε την παρουσία των στελεχών της επιδημίας στην τροφική αλυσίδα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα περισσότερα τρόφιμα που ήταν θετικά σε σαλμονέλα προέρχονται από την Πολωνία.

Δεδομένων των πληροφοριών που συλλέχθηκαν, το μολυσμένο κεμπάπ κοτόπουλου και το κρέας κοτόπουλου είναι τα εύλογα “οχήματα” των ανθρώπινων λοιμώξεων που αναφέρονται σε αυτές τις τρεις ομάδες. Ελλείψει οριστικών μικροβιολογικών αποδεικτικών στοιχείων και ολοκληρωμένης ιχνηλασιμότητας, δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί ο ρόλος των προσδιορισμένων τελικών παραγωγών, των προμηθευτών τους κρέατος και της πιθανής εμπλοκής άλλων υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων ως πηγές των μολύνσεων. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της βασικής αιτίας της μόλυνσης και της πηγής των λοιμώξεων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ταχεία εφαρμογή στοχευμένων αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου και διορθωτικών μέτρων. Δεδομένου ότι η πηγή ή οι πηγές δεν έχουν εντοπιστεί, είναι πιθανό να εμφανιστούν νέα κρούσματα σε αυτό το παρατεταμένο ξέσπασμα σε πολλές χώρες.

Η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων (κοπράνων). Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής.

Μερικοί άνθρωποι με λοίμωξη από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι (κοιλιακά) μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την έκθεση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα χωρίς ειδική θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν εάν η μόλυνση εξαπλωθεί πέρα ​​από τα έντερα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο