Μελέτη του CDC και του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.
Πάνω από τα μισά κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών συμβαίνουν σε εστιατόρια. Για την καταπολέμηση αυτών των εστιών, πολλοί φορείς δημόσιας υγείας απαιτούν οι διευθυντές εστιατορίων και καμιά φορά και οι εργαζόμενοι, να είναι πιστοποιημένοι στην ασφάλεια τροφίμων. Η πιστοποίηση απαιτεί εξετάσεις για γνώσεις, σχετικές με το Food safety, εφόσον βέβαια έχει προηγηθεί σχετική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC και του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, οι τρέχουσες προσπάθειες πιστοποίησης βασίζονται στην υπόθεση ότι η πιστοποίηση οδηγεί σε μεγαλύτερη γνώση στην ασφάλεια τροφίμων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ γνώσης του food safety και της πιστοποίησης.
Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από διευθυντές ( N =387) και εργαζόμενους ( N =365) σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους και αξιολόγησαν τις γνώσεις τους στην ασφάλεια τροφίμων. Η έρευνα έδειξε πως οι πιστοποιημένοι διευθυντές και εργαζόμενοι είχαν περισσότερες γνώσεις σχετικές με την ασφάλεια τροφίμων σε σύγκριση με τους μη πιστοποιημένους διευθυντές-εργαζόμενους.
Επιπλέον, οι διευθυντές και οι εργαζόμενοι των οποίων η βασική γλώσσα ήταν τα αγγλικά είχαν περισσότερες γνώσεις για το food safety, από εκείνους των οποίων η κύρια γλώσσα δεν ήταν τα αγγλικά.
Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η πιστοποίηση βελτιώνει τις γνώσεις για την ασφάλεια τροφίμων κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή και ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.