Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεση του δικτύου Προειδοποιήσεων και Συνεργασίας – ACN
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεση του Δικτύου Προειδοποιήσεων και Συνεργασίας (Alert and Cooperation Network – ACN), ενός δικτύου που αποτελείται από τα μέλη του δικτύου του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), του δικτύου διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας (AAC) και του δικτύου για την απάτη στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής (FFN).
Η εν λόγω ετήσια έκθεση περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους 2021 μέσω του iRASFF, μιας διαδικτυακής εφαρμογής μέσω της οποίας οι τριάντα δύο χώρες μέλη του RASFF μπορούν να διαβιβάζουν νέες κοινοποιήσεις σχετικά με προϊόντα που συνιστούν κίνδυνο για την υγεία ή να παρακολουθούν προηγούμενες κοινοποιήσεις που διαβιβάστηκαν από άλλα μέλη.
Μέσω αυτού του συστήματος λαμβάνετε:
- Κοινοποιήσεις RASFF σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τρόφιμα, τρόφιμα ή υλικά που έρχονται σε επαφή με ζωοτροφές και ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των ζώων ή το περιβάλλον.
- Κοινοποιήσεις μη συμμόρφωσης όσον αφορά τρόφιμα, υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ζωοτροφές που δεν παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο.
- Ειδοποιήσεις απάτης.
Το 2021 σημειώθηκε αύξηση των κοινοποιήσεων που διαβιβάστηκαν μέσω του RASFF, 4607, επιπλέον αναφέρθηκαν 2290 παραβιάσεις και αναφέρθηκαν 407 υπόνοιες απάτης. Από αυτές τις 4607 κοινοποιήσεις, οι 4102 αφορούσαν τρόφιμα (αύξηση 19,6%), 236 για ζωοτροφές (αύξηση 3,5%) και 269 για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (αύξηση 50%), οι περισσότερες αφορούσαν την παρουσία σκόνης μπαμπού σε πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Τα φυτοφάρμακα ήταν ο πλέον αναφερόμενος κίνδυνος, αντιπροσωπεύοντας το 27% των κοινοποιήσεων, και μεταξύ αυτών το οξείδιο του αιθυλενίου ήταν αυτό που αναφέρθηκε περισσότερο (468). Mεταξύ των παθογόνων μικροοργανισμών, η πιο αναφερόμενη ήταν η Salmonella (641) και οι μισές από αυτές τις κοινοποιήσεις σχετίζονται με κρέας πουλερικών ή προϊόντα πουλερικών.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το ένα τρίτο των κοινοποιήσεων ήταν προειδοποιήσεις (1455), οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και οι οποίες διαβιβάζονται όταν η παρουσία των εν λόγω τροφίμων, ζωοτροφών ή υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα στην αγορά ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και απαιτείται ταχεία αντίδραση σε άλλο κράτος μέλος εκτός από τον κοινοποιούντα.
Μια άλλη καινοτομία που επισημαίνει αυτή η έκθεση είναι ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο αρχίζει να αποτελεί σημαντική εναλλακτική λύση για την αγορά προϊόντων διατροφής για τους καταναλωτές. Συνολικά 281 κοινοποιήσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων έχουν ληφθεί μέσω του RASFF.
Η ΕΕ έχει συντονίσει ένα σχέδιο ελέγχου για τα βότανα και τα μπαχαρικά σε 21 κράτη μέλη, την Ελβετία και τη Νορβηγία, αναλύοντας την πιθανή νοθεία σε 6 από αυτά, ενώ έχουν αναλυθεί συνολικά 1885 δείγματα.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε επίσης μια δράση με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής κρέατος αλόγου στην τροφική αλυσίδα, ενώ αναφέρεται πως η καταπολέμηση αυτής της απάτης θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.
Η Ισπανία είναι μεταξύ των τριών πιο ενεργών χωρών στο RASFF μαζί με τη Γερμανία και την Ολλανδία, έχοντας πραγματοποιήσει 524 κοινοποιήσεις.
Η αποτελεσματικότητα αυτού του δικτύου προειδοποίησης και συνεργασίας οφείλεται στη στενή συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται για τη βελτίωση της πλατφόρμας iRASFF για την αύξηση της εμβέλειάς της.