Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mona: Η ποικιλία φιστικιού κατά των τροφικών αλλεργιών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνMona: Η ποικιλία φιστικιού κατά των τροφικών αλλεργιών
spot_img

Μετά από πολλές έρευνες, μια επιστημονική ομάδα αναπτύσσει ποικιλία φιστικιού, κατάλληλη για όσους είναι αλλεργικοί σε αυτό, αφαιρώντας σταδιακά την αλλεργία.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι αναμφίβολα ένα θέμα υγείας που πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η αλλεργία στα φιστίκια είναι από τις πιο κοινές που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος και συγκαταλέγεται στις συχνότερα αναφερόμενες τροφικές αλλεργίες που υπάρχουν.

Η στοματική ανοσοθεραπεία- δηλαδή η ελεγχόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού- με ολοένα και αυξανόμενες δόσεις έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη ενάντια στις τροφικές αλλεργίες.

Πρόσφατα, μάλιστα, ειδικοί από το πανεπιστημιακό ίδρυμα King’s College συνιστούν ότι η ανοσοθεραπεία με φιστίκια θα μπορούσε να μειώσει την αλλεργία ως και κατά 77%, εάν ξεκινούσε στα αλλεργικά μωρά από την ηλικία των 4-6 μηνών.

Η θεωρία αυτή τελικά απέδωσε καρπούς, καθότι ανακαλύφθηκε τελικά ένα νέο φάρμακο, το πρώτο παγκοσμίως εγκεκριμένο για την αλλεργία στα φιστίκια, το Palforzia.

Οι κίνδυνοι από την ανοσοθεραπεία

Σε γενικές γραμμές, οι καινοτομίες στον τομέα της χρήσης ανοσοθεραπείας για την αντιμετώπιση των τροφικών αλλεργιών δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της ειδικού Mona Kiddon, Διευθύντρια Παιδικής Αλλεργιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Sheba, στο Food Navigator, η χρήση ανοσοθεραπείας θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να φέρει ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως υπερέκθεση στο αλλεργιογόνο που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ακόμα και το ίδιο το Palforzia παρουσιάζει ορισμένες παρενέργειες, όπως πρήξιμο, κνησμό, κράμπες και εμετούς, μεταξύ άλλων, για αυτό και προσφέρεται μόνο σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και όχι μικρότερα, όπως συνιστούσαν οι ερευνητές ότι θα ήταν ιδανικό για να ξεπεράσουν την αλλεργία τους. Επιπλέον, οι αλλεργικοί στο φιστίκι πρέπει να το λαμβάνουν εφ’ όρου ζωής.

Το φιστίκι Mona

Σε μια δική της απάντηση, λοιπόν, στην τροφική αλλεργία στα φιστίκια, η Kiddon και η ομάδα της ανακάλυψαν το φιστίκι Mona, ένα φιστίκι που μειώνει την αλλεργική του δράση κατά το ψήσιμο και ως εκ τούτου γίνεται ασφαλές για κατανάλωση ακόμα και στους αλλεργικούς στα φιστίκια.

Ουσιαστικά, οι πρωτεΐνες που το καθιστούν αλλεργιογόνο «εξαφανίζονται» με το ψήσιμο, όπως αποδείχτηκε όταν οι επιστήμονες πίσω από την ανακάλυψη δοκίμασαν να το κάνουν μπισκότο.

Μια δοκιμή σε περίπου 30 παιδιά με σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια έδειξε πως, ακόμα και αν έτρωγαν από 2 μπισκότα με το φιστίκι Mona κάθε μέρα για 40 εβδομάδες, δεν παρουσίασαν κανένα σημάδι αλλεργίας. Ακόμα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το σκεύασμα δείχνουν πως 6 μήνες αργότερα, οι ασθενείς μπόρεσαν να φάνε φιστίκια (ένα μικρό σακουλάκι) χωρίς να πάθουν αλλεργικό σοκ. Για αυτό και οι ερευνητές θέλουν να επαναλάβουν τη διαδικασία και για άλλα αλλεργιογόνα, προκειμένου να ανακαλυφθούν περισσότερες θεραπείες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο