Η παστερίωση δεν αλλάζει σημαντικά τα θρεπτικά συστατικά ενός τροφίμου και οι ειδικοί λένε ότι εξακολουθεί να είναι το καλύτερο στοίχημα για την ασφάλεια μας
Πρόσφατη επιστημονική μελέτη καταδεικνύει ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος από ζώα ενέχει κίνδυνο μόλυνσης από τον H5N1 και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν δείγματα νωπού γάλακτος από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που είχαν μολυνθεί με γρίπη H5N1 παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ιού στα αναπνευστικά τους όργανα και χαμηλότερα επίπεδα ιού σε άλλα ζωτικά όργανα.
- Δείτε επίσης: ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Δύο πρόστιμα σε κατάστημα στην Καλλιθέα για χρέωση υψηλότερης τιμής και για παραπλάνηση
Τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ, έχει ανακληθεί δύο φορές το νωπό γάλα της Raw Farm LLC επειδή βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών. «Εμπειρογνώμονες στη δημόσια υγεία έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν νωπό γάλα ή προϊόντα νωπού γάλακτος λόγω αυξημένων κινδύνων τροφιμογενών ασθενειών. Επιδημίες που οφείλονται σε Salmonella, Listeria monocytogenes, E. coli που παράγει τοξίνες, Brucella, Campylobacter και πολλά άλλα βακτήρια έχουν σχετιστεί με την κατανάλωση ακατέργαστων γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παστεριώνονται, μια διαδικασία θέρμανσης που σκοτώνει βακτήρια και ιούς όπως η γρίπη των πτηνών», σύμφωνα με την προειδοποίηση του υπουργείου Υγείας.
- Δείτε ακόμη: Η λίστα με τα γαλακτοκομικά που περιέχουν το αμφιλεγόμενο νέο πρόσθετο
- Δείτε ακόμη: Νέα μελέτη συνδέει δημοφιλές φάρμακο για τον θυρεοειδή με την οστεοπόρωση
Τα οφέλη της παστερίωσης
Για πολλούς από εμάς, η παστερίωση είναι μια διαδικασία που τη θεωρούμε δεδομένη. Κάνει τα τρόφιμα ασφαλέστερα από τότε που ανακαλύφθηκε, τη δεκαετία του 1860, όταν ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ συνειδητοποίησε ότι επιβλαβή βακτήρια και ένζυμα ζούσαν στα υγρά των τροφίμων.
Ο Παστέρ έκανε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη ότι η θέρμανση υγρών, όπως το γάλα, σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα σκότωνε τα περισσότερα από τα επιβλαβή βακτήρια και τα ένζυμα, μειώνοντας τελικά ασθένειες, όπως η φυματίωση και τους θανάτους που συνδέονται με την κατανάλωση ωμού γάλακτος. Σύμφωνα με το CSPI, το 1938, πριν από την υποχρεωτική παστερίωση, οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του γάλακτος ήταν υπεύθυνες για το 25% όλων των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών στις ΗΠΑ, και ο αριθμός αυτός άλλαξε σε 1% μέχρι το 2016.
Σήμερα, η παστερίωση στις ΗΠΑ ελέγχεται από τον FDA και μπορεί να είναι είτε «αργή» ή «ταχεία», ανάλογα με τη θερμοκρασία που χρησιμοποιείται και το χρόνο που χρειάζεται για να σκοτωθούν δυνητικά επιβλαβείς μικροοργανισμοί στα τρόφιμα.
- Δείτε ακόμη: Σοκολάτα Dubai: Τι είναι τέλος πάντων αυτό το ογκώδες γλυκό που έγινε trend στα social media;
- Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν φάτε ή μαγειρέψετε φασόλια σε κονσέρβα
Ποια τρόφιμα μπορούν να παστεριωθούν;
Εκτός από το γάλα, άλλα τρόφιμα και ποτά συνήθως υποβάλλονται σε παστερίωση για αυξημένη ασφάλεια. Σύμφωνα με τον Keresztes-James, αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν:
- Αυγά
- Χυμοί φρούτων
- Μέλι
- Βλαστάρια
- Οστρακόδερμο
- Μηλόξυδο
- Μπύρα
- Κομπούχα
- Κονσερβοποιημένα προϊόντα
- Αλεύρι
- Καρύδια
Όσον αφορά συγκεκριμένα τη γρίπη των πτηνών, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι επικίνδυνα για μόλυνση από τον ιό και οποιοδήποτε άλλο βακτήριο είναι τα τυριά, που κυρίως στο εξωτερικό, η παραγωγή τους από νωπό γάλα είναι αρκετά συνηθισμένη και περιλαμβάνει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα προϊόντα (π.χ. Pecorino di Filiano, Cacioricotta, Roquefort, Brie).
Στην αγορά τα βρίσκουμε με την ένδειξη «από νωπό γάλα» ή «μη παστεριωμένο». Ορισμένα παραδείγματα είναι τα εξής:
- Μπλε τυρί (όπως ροκφόρ, γκοργκοντζόλα κ.λπ.)
- Τυρί από ξινόγαλα
- Τυρί σε φέτες και μαλακό τυρί από νωπό γάλα
- Μαλακά τυριά με κόκκινη επάλειψη
- Τυρί λευκής μούχλας (όπως καμαμπέρ, μπρί κ.λπ.)
Στην Ελλάδα επιτρέπεται, υπό συνθήκες, η παραγωγή τυριού από νωπό γάλα. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2, της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) αριθμ. 3724/162303 του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΦΕΚ 3448/22-12-2014, επιτρέπεται συγκεκριμένα η παραγωγή τυριών ωρίμανσης τουλάχιστον δύο μηνών από νωπό γάλα.
- Δείτε ακόμη: Πυρκαγιά από Power Bank που πωλείται και στην Ελλάδα – Ανακαλούνται 4.000 τεμάχια
- Δείτε ακόμη: Ανάκληση ψάθινων καλαθιών αποθήκευσης που πωλούνται στα ZARA HOME
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μη παστεριωμένων τροφίμων και ποτών;
Αν και δεν θεωρούνται επικίνδυνα όλα τα μη παστεριωμένα τρόφιμα, το να αφήνεις ορισμένα τρόφιμα και ποτά μη παστεριωμένα σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο βακτηρίων και μικροοργανισμών που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφιμογενούς μόλυνσης. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν E. coli , Salmonella και Listeria.
Αυτοί οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι για τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, τις έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά, του ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Σοβαρές περιπτώσεις τροφιμογενούς ασθένειας μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή ακόμα και θάνατο, καθώς και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.
- Δείτε ακόμη: Είναι τρελός ο καβαλάρης: Πήγε με άλογο στα McDonalds για να δει αν θα τον εξυπηρετήσουν!
Τα μη παστεριωμένα τρόφιμα έχουν θρεπτικά οφέλη;
Καθώς οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για μη παστεριωμένα τρόφιμα, μπορεί να περιμένετε ότι αυτά τα είδη θα έχουν διατροφικό πλεονέκτημα έναντι των παστεριωμένων ομολόγων τους. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αυτό απαραίτητα, ειδικά με τα γαλακτοκομικά.
«Δεν υπάρχει κανένα διατροφικό όφελος από την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών», ισχυρίζεται ο Milton Stokes, PhD, MPH, RD, FAND , ανώτερος διευθυντής τροφίμων και διατροφής στο IFIC. Μάλιστα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους καταναλωτές να επιλέγουν τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ως τον καλύτερο τρόπο λήψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στα γαλακτοκομικά.
Η παστερίωση μπορεί να δημιουργήσει μικρές διατροφικές διακυμάνσεις σε άλλα τρόφιμα. Μια μελέτη του 2023, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά παράγοντες στον χυμό φρούτων όπως το χρώμα, την αντιοξειδωτική δράση και την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C , ανάλογα με τις συνθήκες επεξεργασίας, την ποικιλία και τον τύπο των φρούτων. Ωστόσο, άλλη έρευνα που διεξήχθη στα αμύγδαλα αποκάλυψε ότι η παστερίωση δεν άλλαξε σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.
Συνολικά, είναι απίθανο να βρείτε σημαντικές διαφορές θρεπτικών συστατικών μεταξύ παστεριωμένων και μη παστεριωμένων τροφίμων. Αλλά είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε ένα πιο ασφαλές προϊόν.