Η ολοένα και περισσότερο εισαγόμενη προσφορά τροφίμων και η αύξηση των επεξεργασμένων τροφίμων, έχουν συμβάλει σε μια πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 48 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 128.000 νοσηλείες και 3.000 θανάτους, σύμφωνα με CDC .
Επιδημία έχουμε όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν από την κατανάλωση του ίδιου μολυσμένου φαγητού. Δεν συνδέονται όλες οι ανακλήσεις τροφίμων με κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών, σύμφωνα με τον FDA . Πολλά τρόφιμα ανακαλούνται λόγω πιθανής μόλυνσης και ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε αναφερόμενες ασθένειες.
Δείτε ακόμη: Lidl It: Ανάκληση ζυμαρικών λόγω σοβαρού κινδύνου τραυματισμού
«Δεν νομίζω ότι πραγματικά συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο φέτος όσον αφορά τις τροφιμογενείς ασθένειες», λέει ο Thomas Skinner, εκπρόσωπος του CDC. Σύμφωνα με την έκθεση Ασφάλειας Τροφίμων του CDC η συχνότητα εμφάνισης σαλμονέλας, λιστέριας και σιγκέλας παρέμεινε σταθερή το 2023, αλλά αυξήθηκε για ορισμένα στελέχη E. coli, καθώς και για το καμπυλοβακτήριο, την κυκλοσπορία, τη υερσινία και το vibrio.
Δείτε ακόμη: Μην αγοράζετε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ όταν γράφουν αυτό στην ετικέτα
Τότε γιατί υπάρχουν τόσες πολλές ανακλήσεις;
Υπάρχουν πολλές πιθανές θεωρίες για την αύξηση των ανακλήσεων. Οι ειδικοί επισημαίνουν την ολοένα και περισσότερο εισαγόμενη προσφορά τροφίμων και την αύξηση των επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία έχουν συμβάλει σε μια πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού.
Η βιομηχανία τροφίμων μας βασίζεται σε πολύ πιο παγκόσμια προμήθεια συστατικών, επομένως αυξάνονται οι πιθανότητες για προβλήματα. Το φαγητό που ταξιδεύει σε πολλές χώρες και εγκαταστάσεις μπορεί να μολυνθεί με μικρόβια σε οποιοδήποτε βήμα του ταξιδιού του.
Ταυτόχρονα, τα υπερεπεξεργασμένα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα καταναλώνονται με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από ποτέ. Και επειδή η παρασκευή αυτών των τροφίμων απαιτεί περισσότερα βήματα, εξοπλισμό, επιφάνειες και εγκαταστάσεις, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για μόλυνση, εξηγεί ο Bucknavage.
Δείτε ακόμη: Αυτή είναι σωστή θέση του χεριού κατά τη μέτρηση της πίεσης για να μην έχουμε εσφαλμένες ενδείξεις
Θα μπορούσε να είναι φταίει ένα μικρό συμβάν σε μια εγκατάσταση ή σε μια δεδομένη γραμμή παραγωγής, αλλά (η μόλυνση) μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι έχουν σημειωθεί βελτιώσεις στα μέτρα ασφάλειας των τροφίμων, τις μεθόδους ανίχνευσης και τον εντοπισμό.
Οι ανακλήσεις, αν και ανησυχητικές, είναι επίσης σημάδι ότι το σύστημα ασφάλειας τροφίμων λειτουργεί. «Η ανάκληση ενός προϊόντος είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την προστασία του κοινού από επιβλαβή προϊόντα. Κοιτάζοντας τα δεδομένα για τα κρούσματα και τις ανακλήσεις, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να λέει ότι η προσφορά τροφίμων μας είναι ξαφνικά χειρότερη. Η προμήθεια τροφίμων των ΗΠΑ παραμένει μία από τις ασφαλέστερες στον κόσμο», προσθέτει ο εκπρόσωπος της FDA.
Δείτε ακόμη: Ντομάτες χωρίς γεύση και άρωμα – Για όλα φταίνε οι Ολλανδοί!