Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί πρέπει να πλένουμε μπανάνες και αβοκάντο πριν τα ξεφλουδίσουμε;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί πρέπει να πλένουμε μπανάνες και αβοκάντο πριν τα ξεφλουδίσουμε;
spot_img

Για κάθε φρούτο το ταξίδι από τη συγκομιδή στην κατανάλωση κρύβει πολλούς ρύπους και άλλα τόσα μικρόβια!

Η φλούδα της μπανάνας ή του αβοκάντο, όπως και όλων των φρούτων με παχύ εξωτερικό είναι εξίσου ευάλωτα στα βακτήρια με τα φρούτα και τα λαχανικά με πιο απαλό και λεπτό «δέρμα», υποστηρίζει ο Τρέβορ Κρεγκ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και εταιρικός διευθυντής τεχνικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στη Microbac Laboratories.

Αυτά τα «παχύτερα» δέρματα κάνουν πιο δύσκολο για τα βακτήρια ή τη βρωμιά να εισχωρήσουν στο εσωτερικό, γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αλλά ο Κρεγκ λέει ότι όταν κόβουμε ένα αβοκάντο ή μια μπανάνα, το μαχαίρι μπορεί να σπρώξει ο,τιδήποτε βρίσκεται στο δέρμα στο βρώσιμο εσωτερικό, μολύνοντάς το.

Το πλύσιμο των φρούτων αυτών μειώνει την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, εξηγεί. «Δεν αποστειρώνει το φαγητό μας, αλλά μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο», υποστηρίζει.

«Το πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει κόκκους, παράσιτα, φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα», συμπληρώνει.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πλύσης;

Το καθαρό τρεχούμενο νερό είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να πλύνουμε τα φρούτα μας. Δεν χρειάζεται κάποιο σαπούνι ή απορρυπαντικό. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν επίσης να μην χρησιμοποιούμε χλωρίνη ή απολυμαντικά προϊόντα σε φρούτα και λαχανικά.

«Αν θέλουμε κάτι πιο ισχυρό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αραιωμένο διάλυμα ξιδιού σε καθαρό νερό για τον καθαρισμό», λέει ο Κρεγκ. «Αυτό θα βοηθήσει να σκοτωθούν ορισμένα βακτήρια και δεν θα αφήσει άσχημη γεύση ή πιθανές επικίνδυνες χημικές ουσίες στο φαγητό μας. Και δεν ξεχνάμε, πριν πλύνουμε φρούτα και λαχανικά, να πλύνουμε πρώτα τον νεροχύτη και τα χέρια μας», διευκρινίζει ο Κρεγκ.

Κατά την αποθήκευση δε βάζουμε ποτέ φρούτα και τα λαχανικά κοντά σε ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. Επίσης δε χρησιμοποιούμε το ίδιο ξύλο κοπής που χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα για την παρασκευή των ζωικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο