Για κάθε φρούτο το ταξίδι από τη συγκομιδή στην κατανάλωση κρύβει πολλούς ρύπους και άλλα τόσα μικρόβια!
Η φλούδα της μπανάνας ή του αβοκάντο, όπως και όλων των φρούτων με παχύ εξωτερικό είναι εξίσου ευάλωτα στα βακτήρια με τα φρούτα και τα λαχανικά με πιο απαλό και λεπτό «δέρμα», υποστηρίζει ο Τρέβορ Κρεγκ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και εταιρικός διευθυντής τεχνικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στη Microbac Laboratories.
Αυτά τα «παχύτερα» δέρματα κάνουν πιο δύσκολο για τα βακτήρια ή τη βρωμιά να εισχωρήσουν στο εσωτερικό, γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αλλά ο Κρεγκ λέει ότι όταν κόβουμε ένα αβοκάντο ή μια μπανάνα, το μαχαίρι μπορεί να σπρώξει ο,τιδήποτε βρίσκεται στο δέρμα στο βρώσιμο εσωτερικό, μολύνοντάς το.
Το πλύσιμο των φρούτων αυτών μειώνει την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, εξηγεί. «Δεν αποστειρώνει το φαγητό μας, αλλά μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο», υποστηρίζει.
«Το πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει κόκκους, παράσιτα, φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα», συμπληρώνει.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πλύσης;
Το καθαρό τρεχούμενο νερό είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να πλύνουμε τα φρούτα μας. Δεν χρειάζεται κάποιο σαπούνι ή απορρυπαντικό. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν επίσης να μην χρησιμοποιούμε χλωρίνη ή απολυμαντικά προϊόντα σε φρούτα και λαχανικά.
«Αν θέλουμε κάτι πιο ισχυρό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αραιωμένο διάλυμα ξιδιού σε καθαρό νερό για τον καθαρισμό», λέει ο Κρεγκ. «Αυτό θα βοηθήσει να σκοτωθούν ορισμένα βακτήρια και δεν θα αφήσει άσχημη γεύση ή πιθανές επικίνδυνες χημικές ουσίες στο φαγητό μας. Και δεν ξεχνάμε, πριν πλύνουμε φρούτα και λαχανικά, να πλύνουμε πρώτα τον νεροχύτη και τα χέρια μας», διευκρινίζει ο Κρεγκ.
Κατά την αποθήκευση δε βάζουμε ποτέ φρούτα και τα λαχανικά κοντά σε ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. Επίσης δε χρησιμοποιούμε το ίδιο ξύλο κοπής που χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα για την παρασκευή των ζωικών προϊόντων.