Αυξάνονται οι κίνδυνοι των χημικών ουσιών στα σκεύη που έχει φύγει μέρος της αντικολλητικής επιφάνειας.
Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι απαραίτητα σε κάθε κουζίνα και αυτό το έχουμε καταλάβει όλοι, προσπαθώντας να φτιάξουμε απλά πράγματα, πως είναι τα αυγά τηγανιτά ή οι κρέπες σε οποιοδήποτε άλλο σκεύος.
Πιθανότατα να έχετε ακούσει και διαβάσει διάφορες απόψεις για τους κινδύνους των αντικολλητικών τηγανιών και κυρίως για την παρουσία υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (ή PFAS) που συνδέονται με τον καρκίνο. Μελέτες μάλιστα έχουν διαπιστώσει οι PFAS και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες εντοπίζονται σε υψηλότερα επίπεδα όταν τα αντικολλητικά τηγάνια γρατζουνίζονται με την τακτική χρήση.
Πολλές μάρκες έχουν εισαγάγει λιγότερο επικίνδυνες μεθόδους στην κατασκευή λείων επιφανειών, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα γδαρμένα τηγάνια εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, έτσι κι αλλιώς.
Είναι επικίνδυνο το γρατζουνισμένο αντικολλητικό τηγάνι μου;
Πιθανότατα όχι. Υπάρχουν όμως κάποιες επιφυλάξεις. Η απάντηση θα εξαρτηθεί από το τηγάνι που χρησιμοποιείτε. Εάν χρησιμοποιείτε ένα παλιό τηγάνι, φτιαγμένο με τεχνολογία κατασκευής παλαιότερης των 5 ετών είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να περιέχει επικίνδυνα χημικά.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο τύπος μαγειρέματος που ακολουθείτε. Τα προϊόντα με μετρήσιμες ποσότητες PFAS μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες όταν θερμαίνονται πέραν των 250°C .
Να συνεχίσω να χρησιμοποιώ το γδαρμένο τηγάνι;
Όχι. Αν και δεν προκαλούν απαραίτητα ανησυχία για την ασφάλεια, δεν πρέπει να κρατάτε τα γδαρμένα αντικολλητικά τηγάνια.
Εάν οι γρατσουνιές είναι φρέσκες τα στρώματα της επικάλυψης που έχουν αποκολληθεί πιθανότατα θα βρεθούν στο φαγητό σας. Eπίσης οι γρατζουνιές μπορούν να επηρεάσουν το πόσο αποτελεσματικές είναι οι αντικολλητικές ικανότητες του τηγανιού σας. Σε αντίθεση με τα προϊόντα από χυτοσίδηρο και ανοξείδωτο χάλυβα, τα αντικολλητικά τηγάνια δεν είναι για μία ζωή.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε ένα αντικολλητικό τηγάνι;
Η συντήρηση είναι σίγουρα το κλειδί στη διάρκεια ζωής του τηγανιού σας. Αν χρησιμοποιείται μεταλλικές κουτάλες στο ανακάτεμα, σίγουρα θα τα γδάρετε γρηγορότερα. Χρησιμοποιήστε λοιπόν, σκεύη από σιλικόνη ή ξύλο.
Αν και το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό, συνιστάται η προσθήκη λαδιού και βουτύρου κατά το μαγείρεμα.
Ο επόμενος πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τη φροντίδα των μαγειρικών σας σκευών είναι να τα καθαρίζετε σωστά. Παρόλο που πολλές μάρκες καυχιούνται για την ικανότητα του τηγανιού τους να αντέχει στο πλυντήριο πιάτων, αυτό δεν συνιστάται από τους ειδικούς καθώς οποιεσδήποτε γρήγορες αλλαγές θερμοκρασίας επηρεάζουν την αντικολλητική επίστρωση. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν βάζουμε το τηγάνι κατευθείαν στο νεροχύτη μετά τη χρήση, για μούλιασμα καθώς έτσι παραμορφώνεται το σκεύος και αφαιρείται η αντικολλητική επίστρωση πιο γρήγορα.