ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ ΕΕ υιοθετεί πιο αυστηρά όρια για τα φυτοφάρμακα σε φρούτα και...

Η ΕΕ υιοθετεί πιο αυστηρά όρια για τα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά

2 λεπτά ανάγνωσης

Νέο σχέδιο κανονισμού μειώνει δραστικά τα κατάλοιπα σε φρούτα και λαχανικά με στόχο υψηλότερη προστασία του καταναλωτή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε νέο σχέδιο κανονισμού που αναθεωρεί τα ανώτατα όρια καταλοίπων για σειρά φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα, δίνοντας έμφαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η προτεινόμενη τροποποίηση του κανονισμού 396/2005 προχωρά σε σημαντικές μειώσεις που φτάνουν μέχρι το όριο ανίχνευσης των 0,01 mg ανά κιλό, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι η παρουσία των συγκεκριμένων ουσιών δεν θα θεωρείται αποδεκτή όταν εντοπίζεται.

- Advertisement -

Στο επίκεντρο βρίσκονται το διαζινόν και το φεναριμόλ, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα όρια δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Πρόκειται για ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες όπως τα αμύγδαλα, τα βακκίνια, οι ανανάδες, οι πιπεριές, τα καλαμπόκια, τα λάχανα, τα κουνουπίδια, ο λυκίσκος και σειρά προϊόντων που εντάσσονται στις κατηγορίες μπαχαρικών και ριζών. Με βάση την αξιολόγηση των ειδικών, τα ισχύοντα όρια δεν μπορούν να υποστηριχθούν επιστημονικά και γι’ αυτό προτείνεται να περιοριστούν στο κατώτατο επίπεδο που μπορεί να ανιχνεύσει η εργαστηριακή ανάλυση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι να τρως για να προστατεύεις το συκώτι σου

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε νόστιμη σπιτική μαρμελάδα κολοκύθας με μήλο

Παρόμοια ευρήματα προκύπτουν για τη δικοφόλη, η οποία εφαρμόζεται κυρίως στα πεπόνια. Η Αρχή αναφέρει ότι απουσιάζουν επαρκή τοξικολογικά στοιχεία για τη συνέχιση των σημερινών ορίων, γεγονός που οδηγεί επίσης στην πρόταση για μείωση στο όριο ανίχνευσης.

- Advertisement -

Η ίδια κατεύθυνση ισχύει και για το φεναριμόλ, όπου το σκεπτικό της πρότασης αφορά μεγάλο εύρος καλλιεργειών. Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια, φράουλες, σμέουρα, φραγκοστάφυλα, μπανάνες, αγγουράκια, κολοκύθια, κολοκυνθοειδή με βρώσιμη ή μη βρώσιμη φλούδα και λυκίσκος περιλαμβάνονται στη λίστα των προϊόντων για τα οποία δεν υφίστανται επαρκείς τοξικολογικές αποδείξεις ώστε να δικαιολογούνται υψηλότερα όρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το βακτήριο του εντέρου που είναι το κλειδί κατά της παχυσαρκίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η ελαφριά κάνναβη παραπέμπεται στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη

Στην πρόταση ενσωματώνεται και η φενπροπαθρίνη, χρησιμοποιούμενη σε εσπεριδοειδή, φράουλες, πεπόνια και τσάι, με τα αντίστοιχα όρια να κρίνεται ότι δεν στηρίζονται από τα απαιτούμενα δεδομένα. Γι’ αυτό εισηγείται η ίδια προσέγγιση μειώσεων.

Το κείμενο της ΕΕ υπογραμμίζει ότι πριν από την πλήρη εφαρμογή των νέων ορίων θα πρέπει να υπάρξει μεταβατικό διάστημα. Ο σκοπός είναι να δοθεί χρόνος στα κράτη μέλη, στις χώρες εκτός ΕΕ και στους επιχειρηματίες τροφίμων να προσαρμοστούν, ώστε η μετάβαση στο νέο καθεστώς να γίνει χωρίς αιφνίδιες ανατροπές στην εμπορία και τη διακίνηση των προϊόντων.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Καφές: Έως 47% χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου του ήπατος για όσους πίνουν καθημερινά

Μεγάλη μελέτη σε σχεδόν 355.000 ανθρώπους αποκαλύπτει τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την καλύτερη υγεία του ήπατος

Νέος συναγερμός για μολυσμένο σουσάμι: Η Ελλάδα μπλόκαρε 4 φορτία, λίγες ημέρες μετά την υπόθεση του ελληνικού προϊόντος

Τέσσερις νέες απορρίψεις εισαγόμενου σουσαμιού από τη Νιγηρία λόγω Salmonella καταχώρισε η Ελλάδα στο RASFF.

Πρωινό: Βρώμη ή δημητριακά; Ποια επιλογή βοηθά περισσότερο στη ρύθμιση του σακχάρου – Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι φυτικές ίνες, ο βαθμός επεξεργασίας και η πρόσθετη ζάχαρη καθορίζουν την επίδραση του πρωινού γεύματος στα επίπεδα γλυκόζης