ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ μαστίχα Χίου μπορεί να δώσει λύση στο μπαράζ ανακλήσεων τυριών λόγω...

Η μαστίχα Χίου μπορεί να δώσει λύση στο μπαράζ ανακλήσεων τυριών λόγω listeria – Μελέτη ΕΛΓΟ και Γεωπονικού Αθηνών

5 λεπτά ανάγνωσης

Ο συνδυασμός μαστίχας Χίου και υψηλής πίεσης θωρακίζει τα τυριά από τη λιστέρια και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους χωρίς τη χρήση χημικών συντηρητικών

Σειρά ανακλήσεων τυροκομικών προϊόντων από τα ράφια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, καθώς οι έλεγχοι εντοπίζουν συστηματικά το παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes. Από το τσένταρ και το μπρι μέχρι το παραδοσιακό γαλοτύρι και τα τυριά ιδιωτικής ετικέτας, οι αρχές ασφάλειας τροφίμων παγκοσμίως εκδίδουν επείγουσες συστάσεις προς τους καταναλωτές για την αποφυγή κατανάλωσης μολυσμένων παρτίδων. Η λιστερίωση παραμένει μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, προκαλώντας επικίνδυνες λοιμώξεις με ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο για τις εγκύους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Λόγω αυτώ των περιστατικών, η αναζήτηση νέων μεθόδων προστασίας των τυριών από Listeria, καθίσταται επιτακτική για τη βιομηχανία.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διαδικτυακό Media Training για τη διαχείριση κρίσεων: Η Ελένη Τσαγκά επιστρέφει στις 27 Μαρτίου για να σας θωρακίσει απέναντι στον Τύπο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φερόμαστε σε παιδιά με ΔΕΠΥ – Νέα μελέτη δικαιώνει τον καθημερινό αγώνα των παιδιών μας – Της Ελένης Τσαγκά

- Advertisement -

Μια νέα επιστημονική μελέτη Ελλήνων ερευνητών αναδεικνύει τον συνδυασμό του αιθέριου ελαίου μαστίχας Χίου και της τεχνολογίας υψηλής υδροστατικής πίεσης ως μια αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση του παθογόνου βακτηρίου Listeria monocytogenes σε τυριά έτοιμα προς κατανάλωση. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gels, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Lidl Fr: Για τρίτη φορά ανακαλείται αλλαντικό της ίδιας μάρκας λόγω κινδύνου δηλητηρίασης

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Επεκτείνεται η ανάκληση ποτηριών γνωστής αλυσίδας λόγω παρουσίας καρκινογόνων ουσιών – Το cibum είχε ειδοποιήσει από τον Ιανουάριο (φωτο)

Στο επίκεντρο της μελέτης βρέθηκε η ανάπτυξη εδώδιμων φιλμ από αλγινικό νάτριο, στα οποία ενσωματώθηκε αιθέριο έλαιο μαστίχας Χίου σε συγκέντρωση 2%. Αυτά τα ενεργά φιλμ τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε φέτες ημίσκληρου τυριού, οι οποίες είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί τεχνητά με το βακτήριο της λιστέριας. Η χρήση των φιλμ λειτούργησε ως μέσο ελεγχόμενης απελευθέρωσης των αντιμικροβιακών συστατικών της μαστίχας, περιορίζοντας παράλληλα την έντονη οσμή που θα είχε η απευθείας εφαρμογή του ελαίου στο τρόφιμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση για κατεψυγμένες κοτομπουκιές χωρίς οδηγίες μαγειρέματος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε ελληνικά ράφια φακές που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο – Επείγουσα ευρωπαϊκή ενημέρωση (μάρκα και φωτο)

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση των φιλμ μαστίχας προκάλεσε σταδιακή μείωση του πληθυσμού της λιστέριας κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης των τυριών σε συνθήκες ψύξης και κενό αέρος. Ωστόσο, η μέγιστη αποτελεσματικότητα επιτεύχθηκε όταν η εφαρμογή των φιλμ συνδυάστηκε με την επεξεργασία υψηλής πίεσης. Η υψηλή πίεση επέφερε μια άμεση αρχική μείωση του παθογόνου φορτίου, ενώ το αντιμικροβιακό φιλμ μαστίχας εμπόδισε την ανάκαμψη των εναπομειναντων κυττάρων του βακτηρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κυβερνοεπίθεση σε μεγάλη μονάδα επεξεργασίας πουλερικών – Τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων σε τέτοιου είδους επιθέσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταδικάστηκε ο εγκέφαλος οργάνωσης παράνομων καπνιστών κρεάτων – Σοβαρός κίνδυνος πίσω από το σκοτεινό εμπόριο των smokies

Πέρα από την ασφάλεια, η μελέτη εξέτασε και τις οργανοληπτικές ιδιότητες των προϊόντων. Οι δοκιμαστές αξιολόγησαν θετικά το τυρί με τα φιλμ μαστίχας, σημειώνοντας ότι προσδίδουν έναν ιδιαίτερο και αποδεκτό χαρακτήρα στο άρωμα και τη γεύση. Μάλιστα, τα δείγματα που είχαν υποστεί συνδυαστική επεξεργασία πίεσης και μαστίχας παρουσίασαν το καλύτερο οργανοληπτικό προφίλ και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούν τα λαχανικά να ανακτήσουν τα θρεπτικά συστατικά που έχουν χάσει τα τελευταία 90 χρόνια;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παντρεύονται στα 12, γίνονται γονείς πριν τα 15 – Η σκληρή πραγματικότητα των Κοινοτήτων Ρομά στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας εφαρμόστηκε επίσης η φασματοσκοπία υπερύθρου (FTIR) ως μια ταχεία και μη επεμβατική μέθοδος ελέγχου της ποιότητας. Η τεχνική αυτή, σε συνδυασμό με αναλυτικά μοντέλα δεδομένων, αποδείχθηκε ικανή να προβλέψει τα επίπεδα των μικροβιακών πληθυσμών και να διακρίνει τις διαφορές ανάμεσα στις διάφορες μεθόδους επεξεργασίας του τυριού. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η στρατηγική των πολλαπλών «εμποδίων», που συνδυάζει ήπιες τεχνολογίες επεξεργασίας και φυσικά αντιμικροβιακά όπως η μαστίχα Χίου, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια των γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητά τους.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2310-2861/12/3/255

Αναφορά: Παπαδοπούλου, Όλγα Σ., Ανθούλα Α. Αργύρη, Ελευθέριος Καλογερίδης, Κωνσταντίνος Κ. Μουντζούρης, Χρυσούλα Κ. Τάσσου, Γιώργος-Τζον Νύχας και Νίκος Χωριανόπουλος. 2026. “Αιθέριο Έλαιο Μαστίχας Χίου σε Βρώσιμες Μεμβράνες Αλγινικού Νατρίου σε Συνδυασμό με Επεξεργασία Υψηλής Πίεσης ως Αναστολείς Listeria monocytogenes σε Φέτες Τυριού” Gels 12, αρ. 3: 255. https://doi.org/10.3390/gels12030255

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλυντήριο ρούχων: 6 συνήθειες που αυξάνουν τον λογαριασμό ρεύματος

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.