Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλιφόρνια: Οριστική απαγόρευση συνθετικών χρωστικών και διοξειδίου του τιτανίου στα σχολικά γεύματα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαλιφόρνια: Οριστική απαγόρευση συνθετικών χρωστικών και διοξειδίου του τιτανίου στα σχολικά γεύματα
spot_img

Η απόφαση της τελευταίας συνέλευσης της Καλιφόρνια για τις συνθετικές χρωστικές και του διοξειδίου του τιτανίου.

Η Συνέλευση της Καλιφόρνια, όπου ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, το κίνημα για την απαγόρευση ορισμένων πρόσθετων τροφίμων, έδρασε και πάλι, αυτή τη φορά, το επίκεντρό της είναι το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων της πολιτείας ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην τελευταία της ενέργεια, η Συνέλευση απέστειλε στην πολιτειακή Γερουσία νομοσχέδιο που απαγορεύει, από την 1η Ιουλίου 2025, την προσφορά, πώληση ή άλλη παροχή τροφίμων που περιέχουν επτά συγκεκριμένα πρόσθετα χρωστικών ουσιών τροφίμων (μπλε 1, μπλε 2, πράσινο 3, κόκκινο 40, διοξείδιο του τιτανίου, κίτρινο 5 και κίτρινο 6) στους μαθητές από σχολικές περιφέρειες, γραφεία εκπαίδευσης των κομητειών (COE), σχολεία τσάρτερ και ειδικά σχολεία της πολιτείας.

Η ψηφοφορία με 59 ψήφους υπέρ και 0 κατά του νομοσχεδίου της Συνέλευσης (AB) 2316, προώθησε ένα διακομματικό μέτρο για την απαγόρευση των έξι αυτών χρωστικών τροφίμων και του διοξειδίου του τιτανίου από τα τρόφιμα που παρέχονται σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο της πολιτείας. Δύο μεγάλες ομάδες καταναλωτών και περιβαλλοντικές ομάδες υποστηρίζουν το νομοσχέδιο: H Consumer Reports και η Environmental Working Group. 21 μέλη της Συνέλευσης δεν ψήφισαν όταν το μέτρο έφτασε στο βήμα.

Οι υποστηρικτές

Υποστηρικτής του νομοσχεδίου είναι ο βουλευτής Jesse Gabriel, D-Encina. Δηλώνει ότι το διοξείδιο του τιτανίου έχει συνδεθεί με βλάβες στο DNA και στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι χρωστικές ουσίες συνδέονται με προβλήματα νευρικής συμπεριφοράς στα παιδιά.

«Η Καλιφόρνια έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους μαθητές μας από χημικές ουσίες που βλάπτουν τα παιδιά και μπορούν να επηρεάσουν τη μαθησιακή τους ικανότητα», δήλωσε ο Gabriel. «Ως νομοθέτης, γονέας και κάποιος που πάλευε με ΔΕΠΥ, θεωρώ απαράδεκτο να επιτρέπουμε στα σχολεία να σερβίρουν τρόφιμα με πρόσθετα που συνδέονται με καρκίνο, υπερκινητικότητα και νευροσυμπεριφορικές βλάβες».

«Αυτό το νομοσχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα στα σχολεία να προστατεύουν καλύτερα την υγεία και την ευημερία των παιδιών μας και θα ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα επικίνδυνα πρόσθετα», πρόσθεσε.

Ο Gabriel συνέταξε με επιτυχία το νόμο για την ασφάλεια των τροφίμων της Καλιφόρνια, τον οποίο υπέγραψε ο κυβερνήτης Gavin Newsom πέρυσι, απαγορεύοντας τέσσερα πρόσθετα από τα τρόφιμα που κατασκευάζονται, παραδίδονται και πωλούνται στην πολιτεία.

Άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του Ιλινόις και της Νέας Υόρκης, έχουν υιοθετήσει αυτά που απαγορεύτηκαν από την Καλιφόρνια, τα οποία περιλαμβάνουν βρωμιούχο κάλιο, βρωμιούχο φυτικό έλαιο, προπυλοπαραμπέν και κόκκινη χρωστική Νο 3.

Αυτοί που διαφωνούν

Η εναντίωση στο AB2316 προήλθε από την California Brands Association, η οποία δήλωσε: «Το μέτρο αυτό σφετερίζεται το ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας και έγκρισης τροφίμων για τις χρωστικές και θα περιορίσει τη διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων».

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Φαρμάκων της Καλιφόρνια δήλωσε στη Συνέλευση ότι ο FDA, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του ΠΟΥ και της FAO, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε χρωστικές ουσίες και δυσμενούς συμπεριφοράς των παιδιών, δεν έχει αποδειχθεί και δεν δικαιολογείται πρόσθετη διαχείριση κινδύνου.

Ποιές χημικές ουσίες υπάρχουν ακόμα στην αγορά τροφίμων των ΗΠΑ

Χιλιάδες χημικές ουσίες επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα που πωλούνται στις ΗΠΑ. Πολλές από αυτές που έχει εξετάσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχουν επανεκτιμηθεί εδώ και δεκαετίες, ακόμη και όταν υπάρχουν νέες επιστημονικές πληροφορίες. Για παράδειγμα:

Το διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο έχει συνδεθεί με βλάβες στο DNA και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν έχει αξιολογηθεί από το 1966. Το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση του σε τρόφιμα που προσφέρονται προς πώληση, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται σε τρόφιμα που πωλούνται στις ΗΠΑ.

  • Η κόκκινη χρωστική ουσία αριθ. 40 δεν έχει αξιολογηθεί για κινδύνους για την υγεία από το 1971. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, την υπερκινητικότητα, ακόμη και παράγοντας εμφάνισης καρκίνου.
  • Η κίτρινη χρωστική αρ. 5 έχει εγκριθεί για χρήση από το 1931. Ο FDA επιβεβαίωσε τη χρήση ορθών πρακτικών παραγωγής το 1969.
  • Η κίτρινη χρωστική αρ. 6 εγκρίθηκε το 1931 και ο FDA επιβεβαίωσε εκ νέου τη χρήση της το 1986.
  • Η μπλε χρωστική αρ. 1 έχει εγκριθεί για χρήση από το 1931. Η χρήση της επιβεβαιώθηκε το 1969.
  • Η μπλε χρωστική αρ. 2 εγκρίθηκε για τελευταία φορά το 1983.
  • Η πράσινη χρωστική αρ. 3 έχει επιτραπεί για χρήση από το 1931 και δεν έχει επιβεβαιωθεί εκ νέου

«Αυτές οι επικίνδυνες χρωστικές ουσίες δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται σε τρόφιμα που πωλούνται στα σχολεία, επειδή θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο νευρολογικών προβλημάτων», δήλωσε ο Brian Rodholm, διευθυντής πολιτικής τροφίμων στο Consumer Reports. «Η αφαίρεση αυτών των επιβλαβών χρωστικών ουσιών από τα σχολικά τρόφιμα θα προστατεύσει την υγεία και την ευημερία των παιδιών στην Καλιφόρνια.»

Τα παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα ανοχής στην έκθεση σε χημικές ουσίες από τους ενήλικες και το αναπτυσσόμενο σώμα τους τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα.

«Γιατί σερβίρονται τρόφιμα με αυτές τις τοξικές χρωστικές στα σχολεία;» ρωτά η Susan Little, ανώτερη συνήγορος της EWG για τις κυβερνητικές υποθέσεις της Καλιφόρνιας. «Γνωρίζουμε ότι είναι επιβλαβείς, ειδικά για ορισμένα παιδιά. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτή την ευάλωτη ομάδα από την έκθεσή τους στο σχολείο, όπου τρώνε γεύματα και αναμένεται να μάθουν».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο