Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος για πελάτες εστιατορίου από μάγειρα άρρωστο με Ηπατίτιδα Α

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΚίνδυνος για πελάτες εστιατορίου από μάγειρα άρρωστο με Ηπατίτιδα Α
spot_img

Νέο περιστατικό εργαζόμενου με ηπατίτιδα σε εστιατόριο – Πελάτες εκτέθηκαν στον ιό – Επείγουσα προειδοποίηση

Σύσταση σε δεκάδες πελάτες εστιατορίου να εμβολιαστούν για να μην νοσήσουν από ηπατίτιδα, απηύθυνε η Alberta Health Services (AHS) μετά την επιβεβαίωση κρούσματος ηπατίτιδας Α σε χειριστή τροφίμων στο εμπορικό κέντρο Tim Hortons Milbourne Market στο Έντμοντον του Καναδά. Ο υπάλληλος εργαζόταν και μαγείρευε, με κίνδυνο να έχει εκθέσει τους πελάτες στην ιό της ηπατίτιδας. Ο εμβολιασμός μετά την έκθεση, μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά την ασθένεια εάν χορηγηθεί εντός 14 ημερών από την έκθεση αναφέρουν οι αρχές τονίζοντας ότι ο  χρόνος του εμβολιασμού είναι κρίσιμος. 

- Advertisement -

Όλο και πιο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις εργαζομένων σε εστιατόρια ή μπαρ, που εργάζονται ενώ έχουν ηπατίτιδα με κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό στους πελάτες, μολύνοντας επιφάνειες, σκεύη ή τρόφιμα. Ωστόσο παρατηρείται έλλειψη γνώσης των χειριστών τροφίμων και ιδιοκτητών/διαχειριστών, για το τι πρέπει να γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α περιλαμβάνουν συνήθως κόπωση, κακή όρεξη, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και πυρετό. Αργότερα μπορεί να εμφανιστούν με σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα και κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος. Ενώ ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα μικρά παιδιά, μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Ο ιός επηρεάζει το ήπαρ και εξαπλώνεται μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο ή έμμεσα μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού. Όταν οι μολυσμένοι χειριστές τροφίμων δεν εφαρμόζουν το σωστό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του μπάνιου, μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στα τρόφιμα και τα ποτά κατά την προετοιμασία.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα