Νέο περιστατικό εργαζόμενου με ηπατίτιδα σε εστιατόριο – Πελάτες εκτέθηκαν στον ιό – Επείγουσα προειδοποίηση
Σύσταση σε δεκάδες πελάτες εστιατορίου να εμβολιαστούν για να μην νοσήσουν από ηπατίτιδα, απηύθυνε η Alberta Health Services (AHS) μετά την επιβεβαίωση κρούσματος ηπατίτιδας Α σε χειριστή τροφίμων στο εμπορικό κέντρο Tim Hortons Milbourne Market στο Έντμοντον του Καναδά. Ο υπάλληλος εργαζόταν και μαγείρευε, με κίνδυνο να έχει εκθέσει τους πελάτες στην ιό της ηπατίτιδας. Ο εμβολιασμός μετά την έκθεση, μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά την ασθένεια εάν χορηγηθεί εντός 14 ημερών από την έκθεση αναφέρουν οι αρχές τονίζοντας ότι ο χρόνος του εμβολιασμού είναι κρίσιμος.
Όλο και πιο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις εργαζομένων σε εστιατόρια ή μπαρ, που εργάζονται ενώ έχουν ηπατίτιδα με κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό στους πελάτες, μολύνοντας επιφάνειες, σκεύη ή τρόφιμα. Ωστόσο παρατηρείται έλλειψη γνώσης των χειριστών τροφίμων και ιδιοκτητών/διαχειριστών, για το τι πρέπει να γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις.
Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α περιλαμβάνουν συνήθως κόπωση, κακή όρεξη, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και πυρετό. Αργότερα μπορεί να εμφανιστούν με σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα και κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος. Ενώ ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα μικρά παιδιά, μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Ο ιός επηρεάζει το ήπαρ και εξαπλώνεται μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο ή έμμεσα μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού. Όταν οι μολυσμένοι χειριστές τροφίμων δεν εφαρμόζουν το σωστό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του μπάνιου, μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στα τρόφιμα και τα ποτά κατά την προετοιμασία.