Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν στην πόρτα δικτυωτό πλέγμα

ΑρχικήυγείαΓιατί οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν στην πόρτα δικτυωτό πλέγμα
spot_img

Τι είναι ο κλωβός Faraday στις πόρτες της οικιακής συσκευής.

  Ακόμη κι αν ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο φούρνος μικροκυμάτων υποβαθμίζει την ποιότητα του φαγητού, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα, λόγω της μοναδικής τεχνολογίας του. Ενώ ένας συμβατός φούρνος ζεσταίνει ένα τρόφιμο από έξω προς τα μέσα, καταλήγοντας στο ψήσιμο του, ο φούρνος μικροκυμάτων δρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό ταυτόχρονα επηρεάζοντας τα μόρια του νερού.

   Όπως είναι γνωστό, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μία συσκευή που βασίζεται στην ακτινοβολία των μικροκυμάτων, όπου μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Η ακτινοβολία του μεταφέρει σχετικά χαμηλή ενέργεια, η οποία δεν μπορεί να προκαλέσει ιοντισμό της ύλης και γι’ αυτό ονομάζεται μη-ιοντίζουσα. Η ενέργεια ωστόσο, που μεταφέρει η μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία είναι ικανή να προκαλέσει θερμικές επιδράσεις στην ύλη, εν προκειμένω στο τρόφιμο. 

   Αν και η ακτινοβολία του φούρνου μικροκυμάτων δεν είναι ικανή να προκαλέσει άμεσα σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, οι επιδράσεις της εξαρτώνται από την ένταση και τη συχνότητά και μια κοινή τεχνολογία της συσκευής στην πραγματικότητα μας προστατεύει από την έκθεση. Υπάρχει λοιπόν ένας καλός λόγος για τον οποίο κάθε σύγχρονος φούρνος μικροκυμάτων έχει δικτυωτό πλέγμα που καλύπτει το τζάμι της πόρτας.

    Όπως αναφερει το Science Friday, η σκούρα σχάρα είναι εκεί για την προστασία σας. Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για να ζεστάνουν τα τρόφιμα. Τα μικροκύματα (όπως στα πραγματικά κύματα, όχι στη συσκευή) είναι μακρά σε σύγκριση με άλλες μορφές ακτινοβολίας όπως οι ακτίνες Χ ή οι ακτίνες γάμμα. Έχουν μήκος περίπου 12 εκατοστά (4,7 ίντσες), γεγονός που τα καθιστά μεγαλύτερα από τα μήκη κύματος του ορατού φωτός. Έτσι τα μικροκύματα δεν μπορούν να χωρέσουν μέσα από τις τρύπες που υπάρχουν στο πλέγμα, με αποτέλεσμα να αναπηδούν από την πόρτα και πίσω στο φαγητό.

   Σύμφωνα με τον FDA, τα μικροκύματα, ως μη ιονίζουσα ακτινοβολία, δεν έχουν τους ίδιους κινδύνους με τις ακτίνες Χ ή άλλους τύπους ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Όμως, η ακτινοβολία μικροκυμάτων μπορεί να θερμάνει τους ιστούς του σώματος ή τα όργανα μας με τον ίδιο τρόπο που θερμαίνει τα τρόφιμα. Η έκθεση μάλιστα σε υψηλά επίπεδα μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει δερματικά εγκαύματα. Η ενέργεια μικροκυμάτων δεν θα διαρρεύσει από έναν φούρνο μικροκυμάτων σε καλή κατάσταση. Ένας κατεστραμμένος φούρνος όμως μπορεί να παρουσιάζει κίνδυνο διαρροής ενέργειας μικροκυμάτων.

   Το πλέγμα που εμποδίζει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα να εξέλθουν, ονομάζεται κλωβός Faraday (που πήρε το όνομά του από τον επιστήμονα Michael Faraday) και εκτός από το να μας κρατά ασφαλείς, επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί σωστά. Τα μικροκύματα θερμαίνουν τα τρόφιμα αναπηδώντας στα τοιχώματα του φούρνου, συμπεριλαμβανομένου του δικτυωτού παραθύρου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο