Ανάκληση δύο προϊόντων φιλέτου ιριδίζουσας πέστροφας της σειράς Nautica ανακοινώθηκε στη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία, λόγω πιθανής παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου Listeria monocytogenes. Τα προϊόντα διακινήθηκαν από την αλυσίδα Lidl, ενώ προμηθευτής τους είναι η δανέζικη εταιρεία Danforel A/S. Η επωνυμία Nautica αποτελεί ιδιωτική ετικέτα (private label) της Lidl για προϊόντα αλιείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεν είναι μόνο ο Σκλαβενίτης: Αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη για τα έτοιμα γεύματα στα σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η προειδοποίηση αφορά δύο συσκευασίες των 125 γραμμαρίων: τα «Nautica Regenbogen Forellenfilets Natur», δηλαδή φιλέτα ιριδίζουσας πέστροφας χωρίς πρόσθετα καρυκεύματα, και τα «Nautica Regenbogen Forellenfilets Pfeffer», με πιπέρι. Σύμφωνα με την εταιρεία, σε δειγματοληπτικό έλεγχο εντοπίστηκε λιστέρια και δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνδυνος για την υγεία. Οι καταναλωτές καλούνται να απορρίψουν τα προϊόντα ή να τα επιστρέψουν σε κατάστημα Lidl για επιστροφή χρημάτων.Οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα καλούνται να μην τα καταναλώσουν και να τα επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς.
Στη Γερμανία και την Αυστρία η ανάκληση αφορά προϊόντα με ημερομηνία ανάλωσης 20 Οκτωβρίου, ενώ στη Δανία αναφέρονται οι ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Κάναμε νέο ρεκόρ!»: Οι Τούρκοι αυτοσαρκάζονται για τα «δηλητηριασμένα» τρόφιμα που απορρίπτονται στην ΕΕ
Πόσο επικίνδυνη είναι η λιστέρια
Η Listeria monocytogenes είναι βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, μια λοίμωξη η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία ή διάρροια. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία ή μηνιγγίτιδα. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι έγκυες γυναίκες, τα νεογνά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στην εγκυμοσύνη, η λοίμωξη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το έμβρυο, ακόμη και όταν τα συμπτώματα στη μητέρα είναι ήπια.
Η λιστέρια παρουσιάζει επίσης μια σημαντική ιδιαιτερότητα: μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και σε θερμοκρασίες ψυγείου. Για τον λόγο αυτό, η σωστή ψύξη των τροφίμων δεν εξαλείφει από μόνη της τον κίνδυνο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
Όποιος έχει καταναλώσει τα συγκεκριμένα φιλέτα και εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει με επαγγελματία υγείας, ενημερώνοντάς τον για την κατανάλωση του προϊόντος. Οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα θα πρέπει να ζητούν ιατρική καθοδήγηση με ιδιαίτερη προσοχή.
Αφορά η ανάκληση τους Έλληνες καταναλωτές;
Η Lidl Hellas καλύπτει την κατηγορία της καπνιστής πέστροφας κυρίως μέσω άλλων σημάτων (όπως το brand Ocean Sea) ή μέσω συνεργασιών με Έλληνες παραγωγούς (π.χ. πέστροφα Ευρυτανίας ή Ιωαννίνων) που φέρουν εντελώς διαφορετικές, τοπικές συσκευασίες. Η τρέχουσα ευρωπαϊκή ανάκληση αφορά εργοστάσιο παραγωγής (Danforel A/S) που προμηθεύει τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπειας, και η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής δεν έχει διοχετευθεί στην ελληνική αγορά.
Το προϊόν έχει ανακληθεί και στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο
Δεν είναι η πρώτη φορά που φιλέτα πέστροφας της σειράς Nautica ανακαλούνται από τα Lidl στη Γερμανία λόγω Listeria monocytogenes. Τον Σεπτέμβριο του 2023, είχε ανακοινωθεί ανάκληση τριών προϊόντων: των «Nautica Rainbow Trout Filets» των 125 γραμμαρίων στις ποικιλίες Natural και Pepper, καθώς και των «XXL Nautica Rainbow Trout Filets Natural» των 140 γραμμαρίων. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, τα προϊόντα έφεραν το σήμα ταυτότητας DK 4566 EG και κατασκευάζονταν από τη δανέζικη εταιρεία Agustson A/S. Οι καταναλωτές είχαν κληθεί να μην τα καταναλώσουν και να τα επιστρέψουν στα καταστήματα Lidl, ακόμη και χωρίς την απόδειξη αγοράς.
Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλωσης από μολυσμένες ντομάτες – Ασθενείς σε 4 διαφορετικές χώρες
- Στα δικαστήρια η εταιρεία πίσω από τα πιο διάσημα ουίσκι – Κατηγορείται για τον μύκητα που μαυρίζει τα σπίτια
- Βενέτης: «Καμπάνα» της Περιφέρειας Αττικής για παραβάσεις στο υποκατάστημα του Αεροδρομίου Αθηνών
- Πασίγνωστη αεροπορική εταιρεία κόβει πτήσεις και… αποζημιώσεις λόγω κρίσης – «Ξεκρέμαστοι» χιλιάδες επιβάτες
- Το έντομο που αν σε τσιμπήσει μπορεί να σε κάνει αλλεργικό στο κρέας
- Τι γυρεύουν οι κολοσσοί Microsoft και OpenAI στη σοκολάτα που κάνει ντεμπούτο τον Δεκέμβρη;
- Τελικά έφταιγε ο CEO ή φταίνε οι τιμές; – Κολοσσός σοκολάτας ανακαλύπτει ότι οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν …πικρή γεύση
- Νέο πρόστιμο στα Public: 4.000 ευρώ για ελλιπή ενημέρωση καταναλωτών
- Το λάθος που κάνουμε με τον κιμά και οι κεφτέδες δεν βγαίνουν αφράτοι