Υπάρχει κίνδυνος παρουσίας μεταλλικών ξένων σωμάτων
Tην τέταρτη ανάκληση μέσα στον Οκτώβρη και την 32η από την αρχή του 2024, από σουπερμάρκετ Lidl, ανακοίνωσαν οι αρχές της Γαλλίας. Αυτή τη φορά ανακλήθηκε από 450 σουπερμάρκετ, το κατεψυγμένο προϊόν «Κροκέτες με μοτσαρέλα και ντομάτα ιταλικού τύπου», 280 γρ, με αριθμό παρτίδας 20959180 180624212 και ημερομηνία λήξης στις 10/11/2025, καθώς υπάρχει κίνδυνος παρουσίας μεταλλικών ξένων σωμάτων.
Λόγω του κινδύνου τραυματισμού/ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την κατάποση αυτού του προϊόντος, οι αρχές συμβουλεύουν το κοινό να μην το καταναλώσουν, αλλά να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης για επιστροφή χρημάτων.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι αρχές στη Γαλλία είχαν ανακαλέσει κοτόπουλο μολυσμένο με το βακτήριο Listeria monocytogenes, που προκαλεί λιστερίωση που μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Τα προϊόντα ανακλήθηκαν από 149 καταστήματα της αλυσίδας.
- Δείτε επίσης: Lidl Cz: Τρεις ανακλήσεις από τις αρχές για μολυσμένα και παραποιημένα δημοφιλή προϊόντα
Πρόκειται για το προϊόν Etal du poultryer- κοτόπουλο 1Kg της εταιρείας Les Volailles de Keranna με GTIN 4056489370079 και αριθμό παρτίδας 3224037506. Ο παθογόνος μικροοργανισμός εντοπίστηκε μετά από έλεγχο της ίδιας της εταιρείας. Σε ανακοίνωσή της η Lidl αναφέρει:Oi
- Δείτε επίσης: Η Ελλάδα ενημέρωσε σήμερα την Ευρώπη για επικίνδυνο προϊόν – Πωλείται από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ
«Άτομα που έχουν καταναλώσει το προϊόν “μπούτια κοτόπουλου” που αναφέρεται παραπάνω και όσοι παρουσιάζουν πυρετό, μεμονωμένα ή συνοδεύονται από πονοκέφαλο, καλούνται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους αναφέροντας αυτή την κατανάλωση. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε αυτά τα συμπτώματα, καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν λιστερίωση, μια ασθένεια που μπορεί να είναι σοβαρή και έχει περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδες».
Να σημειωθεί ότι και τον περασμένο Ιούνιο όπως και τον Μάρτιο, ο Γερμανικός κολοσσός που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες ανακάλεσε από τα ράφια των καταστημάτων του στη Γαλλία, κοτόπουλο μολυσμένο με Listeria. Πριν από λίγες ημέρες η Lidl Fr ανακάλεσε Lime λόγω υψηλής ποσότητας φυτοφαρμάκων και στις 4 Οκτωβρίου ανακάλεσε κρέας λόγω κτηνιατρικών φαρμάκων.
Τι είναι τα ξένα σώματα στα τρόφιμα
Ως ξένο υλικό ορίζεται το μη τρόφιμο, τα ξένα σώματα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια ή τραυματισμό στον καταναλωτή και τα υλικά που δεν αποτελούν συνήθως μέρος του τροφίμου. Τα επικίνδυνα ξένα υλικά (γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, χαρτί, ύφασμα κ.λπ.) ορίζονται ως “μικρά υλικά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μπουν στο στόμα με ανώτατο όριο μεγέθους 25 mm”.
Ξένα υλικά μπορούν να εισέλθουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων ως μέρος των πρώτων υλών όπως κουκούτσια φρούτων, κόκαλα ή μολυντές όπως πέτρες, έντομα, χώμα, κόκκοι ή κομμάτια εξοπλισμού συγκομιδής. Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων, με τα πλαστικά θραύσματα να είναι το πιο κοινό ξένο σώμα που έχει καταγραφεί.
Τα τρόφιμα θα μπορούσαν να μολυνθούν σε διαφορετικά στάδια από την παραγωγή έως την επεξεργασία μέχρι το τραπέζι των καταναλωτών.
Η μόλυνση από ξένα υλικά σε τρόφιμα και ποτά προκαλεί πολλές ανακλήσεις κάθε χρόνο. Οι ανακλήσεις ταξινομούνται με βάση τον σχετικό κίνδυνο. Κατηγορία Ι ή Υψηλού Κινδύνου είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει εύλογη πιθανότητα η χρήση του τροφίμου να προκαλέσει σοβαρές, δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή πιθανώς θάνατο. Η Κατηγορία ΙΙ ή Χαμηλού Κινδύνου είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει απομακρυσμένη πιθανότητα δυσμενών συνεπειών για την υγεία από τη χρήση του προϊόντος. Κατηγορία III, επίσης Χαμηλός Κίνδυνος είναι μια κατάσταση όπου η χρήση του προϊόντος δεν θα προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται κυρίως στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.