Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl, ανακαλεί δημοφιλή σνακ λόγω… πόνου στη γλώσσα και στο στόμα.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, που η Γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl ανακαλεί το ίδιο προϊόν. Η πρώτη ανάκληση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα, τόσο η αλυσίδα στη Γερμανία όσο και τα Lidl Βρετανίας, Σκωτίας, Ιταλίας και Σλοβενίας, ανακαλούν το ίδιο προϊόν πρέτζελ με επικάλυψη σοκολάτας. To ίδιο προϊόν αποσύρθηκε από τα ράφια και από τα LIDL Λουξεμβούργου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε υψηλότερο επίπεδο κινδύνου όσοι παίρνουν ακόμη τα δημοφιλή χάπια αδυνατίσματος – Νέα ενημέρωση των Αρχών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χυμοί φρούτων και λαχανικών για αποτοξίνωση: Μήπως αντί για καλό μας κάνουν κακό; Νέα έρευνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θάνατος Βρετανού τουρίστα από σαλμονέλα – Του σέρβιραν ωμό κοτόπουλο σε τετράστερο ξενοδοχείο

Στη Γερμανία ανακαλούνται τα Mister Choc Σοκολατένια Πρέτσελ Μαύρη Σοκολάτα και Mister Choc Σοκολάτα Πρέτσελ Σοκολάτα γάλακτος με ημερομηνία Best Before 31.07.2025.Τα προϊόντα παράγονται από την εταιρεία Felföldi Édességgyártó Kft με έδρα την Ουγγαρία. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι η κατανάλωση των προσβεβλημένων σνακ σοκολάτας, θα προκαλέσει αίσθημα καύσου στο στόμα και πόνους στη γλώσσα και το στόμα» αναφέρει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας μία προειδοποίηση που απηύθυναν και η αντίστοιχες αρχές σε Βρετανία, Σκωτία, Βέλγιο και Σλοβενία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνικό γάλα με παθογόνο C. Burnetii – Αναλύσεις της παρουσίας του σε 444 ελληνικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς η σάλτσα ντομάτας καταπολεμά την κατάθλιψη – Νέα μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φύλακας σε σούπερ μάρκετ κατηγορεί άδικα πελάτισσα για απόπειρα κλοπής και της ζητά χρήματα για να μην καλέσει την Αστυνομία!
Τα μπισκότα που ανακαλούνται στη Βρετανία είναι παρόμοια, αλλά με άλλη ονομασία: Alpenfest Style Salted Mini Pretzels – Milk Chocolate και Alpenfest Style Salted Mini Pretzels – Dark Chocolate και δεν αναφέρεται ο προμηθευτής. «Η Lidl GB ανακαλεί δύο προϊόντα Alpenfest Salted Mini Pretzel επειδή μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση καψίματος στο στόμα όταν καταναλωθούν, προκαλώντας ενδεχομένως ενόχληση και καθιστώντας τα, επικίνδυνα για τον καταναλωτή». Η ανακοίνωση της Σλοβενίας τονίζει: «Η Σλοβενική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, Κτηνιατρικής και Προστασίας Φυτών ενημερώθηκε από τη Lidl Σλοβενίας για την ανάκληση σνακ σοκολάτας λόγω της πιθανότητας να προκληθεί δυσάρεστο αίσθημα καύσου στο στόμα κατά την κατανάλωση. Συνιστάται στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν τα σνακ, αλλά να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψουν στον τόπο αγοράς.».\
Και η Lidl στην Ιταλία ανακάλεσε το Alpenfest με επικάλυψη σοκολάτας Brezeln (γάλα και σκούρο) ανάμεικτο, 140g γιατί « δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι, μετά την κατανάλωση, μπορεί να εμφανιστεί
αίσθημα καύσου στο στόμα, με ερεθισμό στο στόμα και στη γλώσσα».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται παιδικό καρεκλάκι που έχει διατεθεί και στην Ελλάδα – Κίνδυνος πνιγμού από εύκολα αποσπόμενες βίδες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το “κόλπο” για να πετύχετε τέλεια μελάτα αυγά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε εύκολα τορτίγιες καλαμποκιού στο σπίτι
Αν και σε καμία ανακοίνωση ανάκλησης ούτε της Lidl ούτε της εταιρείας παραγωγής δεν διευκρινίζεται ποια είναι η ουσία που περιέχει το προϊόν και μπορεί να προκαλέσει καύσο και πόνο στη γλώσσα και το στόμα, και με κάθε επιφύλαξη να αναφέρουμε, ότι οι παραγωγοί πρέτζελ χρησιμοποιούν ένα καυστικό αλκαλικό διάλυμα, την γνωστή αλισίβα. Τα παραδοσιακά βαυαρικά κουλούρια βυθίζονται σε διάλυμα αλισίβας πριν ψηθούν. Η διαδικασία εμβάπτισης είναι ένα σημαντικό μέρος του ψησίματος του pretzel.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κουνούπια και νεκρή σαύρα σε γαλακτοκομικά – Η απίστευτη εικόνα που κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Υγείας σε παραγωγική μονάδα

Η αλυσίβα, επίσης γνωστή ως υδροξείδιο του νατρίου, είναι ουσιαστικά η ίδια ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιού και τον καθαρισμό των αποχετεύσεων. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στα παλιότερα χρόνια και χρησιμοποιούνταν στο πλύσιμο των ρούχων, στην καθαριότητα, στο λούσιμο των μαλλιών, αλλά και στο μαγείρεμα. Οι εργαζόμενοι φορούν λαστιχένια γάντια πριν βουτήξουν τα χειροποίητα κουλούρια τους στο διάλυμα αλυσίβας πριν τα ψήσουν. Η αλυσίβα μπορεί να είναι τοξική σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά το ψήσιμο εξουδετερώνει την αλισίβα και την καθιστά απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.