Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαγνησία: Θάνατος 91χρονης συνδέεται με την μαζική δηλητηρίαση από το νερό

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜαγνησία: Θάνατος 91χρονης συνδέεται με την μαζική δηλητηρίαση από το νερό
spot_img

Με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας εισήχθη στο νοσοκομείο χθες το απόγευμα 91χρονη που πέθανε τα ξημερώματα.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στα παρακάρλια χωριά Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου για να πάρει δείγματα νερού, να τα αναλύσει και να διαπιστώσει τις αιτίες που έχουν προκαλέσει γαστρεντερίτιδα σε πολλούς κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν παρουσιάσει προβλήματα δεκάδες άνθρωποι, ενώ με ανακοίνωση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου έχουν καταφύγει στο νοσηλευτικό ίδρυμα προς βοήθεια 34 άνθρωποι, εκ των οποίων 20 παιδιά και 14 ενήλικοι, ενώ σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικοι εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο ανακοινώθηκε ότι μια ασθενής 91 ετών που εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 18:30 χθες και απεβίωσε σήμερα στις 4:20 τα ξημερώματα, δήλωσε ως τόπο διαμονής της την περιοχή του Αλμυρού και εξετάζεται αν έχει ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Σήμερα από την πλευρά της Εισαγγελίας Βόλου υπήρξε και παρέμβαση για την μόλυνση του νερού στο Ριζόμυλο και στο Στεφανοβίκειο, ώστε να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν, αφού προκλήθηκαν μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον πληθυσμό της περιοχής.

Από τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολγίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο του ΕΟΔΥ Χρήστο Χατζηχριστοδούλου συνιστάται προς τον πληθυσμό των δύο χωριών να μην πίνει το νερό της βρύσης, να μην το χρησιμοποιεί για μαγείρεμα ούτε και για οποιαδήποτε άλλη χρήση μέχρι να διαπιστωθεί από τις αναλύσεις τι έφταιξε για τη μόλυνση του πόσιμου νερού.

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Από σαλμονέλα στο νερό βρύσης η έξαρση γαστρεντερίτιδας

«Ήδη από την Παρασκευή έχουμε δώσει οδηγία μαζί με την Περιφέρεια να μην καταναλώνεται το νερό γιατί είχαμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χθες είχαμε ακόμη αποτελέσματα και όντως είναι υδατογενής (σ.σ. γαστρεντερίτιδα). Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό» επισήμανε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σχετικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο Μαγνησίας.

«Είχαμε πάρει δείγματα μαζί με την Περιφέρεια και από τα πρώτα αποτελέσματα είδαμε ότι μάλλον είναι υδατογενής η έξαρση κρουσμάτων, κάτι που επιβεβαιώσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ξέρουμε περίπου τι έχει γίνει. Σήμερα θα πάει κλιμάκιο πάλι και από τον ΕΟΔΥ κάτω από την Αθήνα για να ολοκληρώσει την επιδημιολογική διερεύνηση για να πάρουμε κι άλλα δείγματα να δούμε. Έχει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή και να δούμε ποια από τις τρεις είχε το πρόβλημα ή και οι τρεις, θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγινε. Είχε βρέξει πριν μια βδομάδα, να δούμε αν σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Επίσης αν σχετίζεται με κάποιες διακοπές που είχαν στην ύδρευση. Αυτό θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη για να μην ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι κάτοικοι σε αυτή την περιοχή, κατανοούμε ότι ταλαιπωρούνται γιατί δώσαμε οδηγία και δεν είναι εύκολο να τηρήσεις οδηγία να μη χρησιμοποιείς πόσιμο νερό. Και όταν λέμε δεν χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, δεν σημαίνει ότι μόνο δεν το πίνω. Ούτε εμείς πλενόμαστε. Γιατί, υπάρχει κι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, το οποίο δεν έπινε νερό, αλλά μάλλον πλύθηκε. Άρα ούτε εμείς πλενόμαστε και αν χρειαστεί, σε έσχατη περίπτωση το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε. Εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βράσει στους 100 βαθμούς τουλάχιστον για τρία λεπτά, για να αξιοποιηθεί» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, σημείωσε πως οι κάτοικοι πρέπει να προσέξουν, ότι το πλύσιμο δοντιών επιτρέπεται επί του παρόντος, με νερό βρύσης, παρά μόνο με εμφιαλωμένο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο