Οι παίχτες της Ισπανικής έκδοσης του τηλεοπτικού σόου Master Chef προκάλεσαν σοβαρή γαστρεντερίτιδα σε 44 εργαζόμενους στο μεγάλο ενυδρείο Oceanogràfic της Βαλένθια.
Οι παραγωγοί του τηλεοπτικού σόου «Masterchef» στην Ισπανία, ζήτησαν δημόσια συγγνώμη αφού περισσότεροι από 40 άνθρωποι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από τα πιάτα που τους σέρβιραν.
Η μαγνητοσκόπηση του επεισοδίου έγινε στις 19 Ιανουαρίου στο διάσημο ενυδρείο Oceanogràfic στη Βαλένθια με αφορμή την 20η του επέτειο και προβλήθηκε στο Ισπανικό Κανάλι RTVE τη Δευτέρα 10 Απριλίου. Οι διαγωνιζόμενοι της εκπομπής μαγειρικής χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έπρεπε να σερβίρουν διαφορετικά πιάτα στους 120 εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και θαλασσινά, όπως λαβράκι και μύδια. Για επιδόρπιο επιλέχθηκε ιαπωνικό cheesecake με φύκια.
Μία γυναίκα που αρρώστησε είπε πως τα θύματα υπέφεραν από σοβαρή γαστρεντερίτιδα αποκαλύπτοντας πως η ίδια έχασε 5 κιλά σε τρεις ημέρες και οι γιατροί της έκαναν ένεση με Primperan για να σταματήσουν οι εμετοί.
Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, το τμήμα υγείας της Βαλένθια πραγματοποίησε έρευνα λίγες ημέρες μετά το συμβάν, αφού έλαβε μια αρχική ειδοποίηση για δηλητηρίαση. Χάρη σε αυτή την έρευνα, ανέφερε, ήταν δυνατό να γίνει γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάστηκαν, ακόμη και αν δεν είχε εντοπιστεί το φαγητό που προκάλεσε τη μόλυνση.
Ίσως τα θαλασσινά να μην ήταν αρκετά φρέσκα ή οι σεφ βιάζονταν να ετοιμάσουν τα πιάτα τους που δεν ήταν πλήρως μαγειρεμένα. Γεγονός είναι ότι 44 άνθρωποι αρρώστησαν. Η ισπανική εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ήταν εμετοί και διάρροιες.
Τα στελέχη της εταιρείας παραγωγής Shine Iberia, εξέφρασαν τη λύπη τους, αλλά υποστήριξαν ότι αυτό είναι το πρώτο περιστατικό εδώ και έντεκα χρόνια που παίζεται το τηλεοπτικό ριάλιτι. Η ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης.