Μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης από τοξίνη αλλαντίασης
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 16 προϊόντα σάλτσας, μαρμελάδας και τουρσιών ανακαλεί το Υπουργείο Υγείας της γειτονικής Ιταλίας «λόγω κινδύνου μόλυνσης από τοξίνη αλλαντίασης ».
Όλα τα επηρεαζόμενα συσκευάστηκαν από την εταιρεία Mentuccia di Zavone Anita στο εργοστάσιό της στο Milazzo. Τα προϊόντα βρίσκονται σε γυάλινα βάζα διαφόρων βαρών και με διάφορες ημερομηνίες λήξεως και παρτίδες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εννέα άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια από Γαλλικό τυρί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο ταχίνι με σαλμονέλα – Άμεση ανάκληση

Αναλυτικότερα πρόκειται για πολύ δημοφιλή τρόφιμα που αγοράζουμε από το σούπερ μέρκετ, όπως μουστάρδα, χυμό ντομάτας και αποφλυωμένες ντομάτες, μελιτζανοσαλάτα, κάπαρη, κομπόστες, μαρμελάδες σύκου, πορτοκαλιού και μανταρινιού, πατέ και πέστο.
Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή δηλητηρίαση που προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από το βακτήριο «clostridium botulinum». Ο όρος αλλαντίαση ορίζει τον μικροοργανισμό που ευθύνεται για τη δηλητηρίαση. Η αλλαντίαση εμφανίζεται με διάφορες μορφές: τροφιμογενής, βρεφική, σχετιζόμενη με πληγές, σε ενήλικες. Είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες, όπως αναπνευστική παράλυση και ασφυξία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ταχεία παρέμβαση, ακόμη κι αν τα συμπτώματα στην αρχική του φάση είναι συχνά παρόμοια με αυτά των λιγότερο σοβαρών διαταραχών, όπως η γαστρεντερίτιδα.

- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σωρεία παραβάσεων σε γνωστή βιομηχανία αρτοσκευασμάτων – Τι έκανε τις Αρχές να χαρακτηρίσουν τα προϊόντα νοθευμένα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση προς τους γονείς: Τα παιδικά τατουάζ περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς
Τι είναι η αλλαντίαση;
Στην πραγματικότητα, δεν είναι άμεσα ένα βακτήριο που την προκαλεί, αλλά οι τοξίνες που απελευθερώνονται από το βακτήριο clostridium botulinum και άλλους αναερόβιους μικροοργανισμούς που μπορούν να βρεθούν στο έδαφος ή η σκόνη με τη μορφή σπορίων. Η αλλαντίαση εμφανίζεται με διάφορες μορφές:
- βρεφική αλλαντίαση, όταν παιδιά κάτω του ενός έτους έχουν καταπιεί κατά λάθος τα σπόρια των βακτηρίων που πολλαπλασιάζονται στο έντερο,
- αλλαντίαση σε ενήλικες, με τους ίδιους μηχανισμούς όπως η βρεφική αλλαντίαση σε ενήλικες
- αλλαντίαση τραύματος, όταν το βακτήριο διεισδύει σε μια πληγή, πολλαπλασιάζεται και απελευθερώνει τοξίνες (αυτό μπορεί επίσης να συμβεί με τη χρήση βρώμικων συριγγών)
- ιατρογενής αλλαντίαση, λόγω λανθασμένης χρήσης αλλαντοτοξίνης για θεραπευτικούς ή καλλυντικούς σκοπούς
- αλλαντίαση τροφίμων, η πιο γνωστή και κοινή μορφή αλλαντίασης, όταν η μόλυνση επηρεάζει τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε λάδι, τα κονσερβοποιημένα κρέατα ή ψάρια, τα αλλαντικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δυσκοιλιότητα: Τι μπορείτε να φάτε εκτός από δαμάσκηνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι τσίχλες που προκαλούν δηλητηρίαση και παραισθήσεις
Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλαντίασης;
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αλλαντίαση εμφανίζονται γενικά 18 ή 36 ώρες μετά την επαφή της τοξίνης με το σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να περάσουν πολλές ημέρες, έως και οκτώ, πριν παραπονεθείτε για τα σημάδια δηλητηρίασης που περιλαμβάνουν στην αρχική φάση:
- διάρροια
- κοιλιακό άλγος
- ναυτία και έμετος
Τα αρχικά συμπτώματα της αλλαντίασης είναι πολύ παρόμοια με εκείνα της γαστρεντερίτιδας, αλλά στην πραγματικότητα εξελίσσονται πολύ γρήγορα προκαλώντας:
- δυσκολία στην κατάποση ή στην ομιλία
- αλλαγές στην όραση, θολή ή διπλή όραση (διπλωπία)
- ξηροστομία
- πεσμένα βλέφαρα
- αναπνευστικά προβλήματα
- δυσκολία στην κίνηση των μυών του προσώπου
- παράλυση
Η βρεφική αλλαντίαση χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:
- δυσκοιλιότητα
- αργές κινήσεις λόγω μυϊκής αδυναμίας
- δυσκολία στον έλεγχο των κινήσεων του κεφαλιού
- πνιχτή φωνή
- πεσμένα βλέφαρα
- δυσκολία στο πιπίλισμα
- παράλυση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια τρόφιμα κρύβονται πίσω από την αύξηση του καρκίνου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών;
Πώς να αποτρέψετε την αλλαντίαση;
Η πρόληψη της αλλαντίασης επιτυγχάνεται με την αποφυγή κατανάλωσης τροφών των οποίων η προετοιμασία και η συντήρηση δεν είναι εγγυημένη και ληγμένα τρόφιμα. Οι σπιτικές κονσέρβες, για παράδειγμα, είναι πιο επικίνδυνες από τις βιομηχανικά παραγόμενες.
Ασφαλείς θεωρούνται κονσέρβες όξινων τροφίμων, όπως σάλτσα ντομάτας και τουρσιά, με υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης όπως μαρμελάδες και μαρμελάδες, αλάτι, κονσέρβες τουρσί.
Σε όλες τις περιπτώσεις ισχύουν οι κανόνες τακτικής και σχολαστικής προσωπικής υγιεινής. Όταν παθαίνεις μια πληγή είναι πάντα απαραίτητο να την απολυμάνεις προσεκτικά.
Όλα τα προϊόντα που ανακλήθηκαν
Οι ειδοποιήσεις ανάκλησης δημοσιεύθηκαν στην ενότητα του ιστότοπου του Υπουργείου Υγείας που είναι αφιερωμένη στις ανακοινώσεις ασφαλείας και στις ανακλήσεις προϊόντων διατροφής.
Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε την ανάκληση κάθε προϊόντως αναλυτικά:
- Aperitivo Salinaro Mentuccia di Zavone Anita lotto AS178/23;
- Mentuccia di Zavone Anita Caponata di melanzane con capperi di salina lotti C310/24 e C109/23;
- Mentuccia di Zavone Anita Composta di pomodoro piccante lotti Cop201/24, Cop410/24 e Cop111/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Composto di cipolle in agrodolce lotti: CC2210/24, CC2210/24 e CC198/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Confetti di pomodoro lotto AL311/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Confettura extra di fichi e mandorle lotto CFM296/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Confettura extra di fichi lotti: CF196/24, CF206/24, CF216/24, CF276/24, CF286/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Marmellata di arance amare lotto Ma253/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Marmellata di cedro e malvasia lotti: MCM712/24 e MCM081/25;
- Mentuccia di Zavone Anita Marmellata di mandarini lotto MM212/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Mostarda di peperoni piccante lotti: MOP178/24, MOP1910/24, MOP1810/24, MOP305/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Oro di salina OS234/23, OS285/23, OS013/23, OS510/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Pate’ di agrumi con mentuccia e mandorle lotti: PA2111/24 e PA213/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Pate’ di Melanzane con mentuccia lotti: PM048/23, PM0119/23, PM1610/23, PM210/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Pesto alla filicudara lotti: PF163/24, PF183/24, PF203/24, PF193/24;
- Mentuccia di Zavone Anita Pomodori secchi sott’olio lotti PS110/24 e PS081/24.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.