Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλη ανάκληση σε μαρμελάδες, σάλτσες και τουρσιά – Τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική παράλυση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜεγάλη ανάκληση σε μαρμελάδες, σάλτσες και τουρσιά - Τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική παράλυση
spot_img

Μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης από τοξίνη αλλαντίασης

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 16 προϊόντα σάλτσας, μαρμελάδας και τουρσιών ανακαλεί το Υπουργείο Υγείας της γειτονικής Ιταλίας «λόγω κινδύνου μόλυνσης από τοξίνη αλλαντίασης ».

- Advertisement -

Όλα τα επηρεαζόμενα συσκευάστηκαν από την εταιρεία Mentuccia di Zavone Anita στο εργοστάσιό της στο Milazzo. Τα προϊόντα βρίσκονται σε γυάλινα βάζα διαφόρων βαρών και με διάφορες ημερομηνίες λήξεως και παρτίδες.

Αναλυτικότερα πρόκειται για πολύ δημοφιλή τρόφιμα που αγοράζουμε από το σούπερ μέρκετ, όπως μουστάρδα, χυμό ντομάτας και αποφλυωμένες ντομάτες, μελιτζανοσαλάτα, κάπαρη, κομπόστες, μαρμελάδες σύκου, πορτοκαλιού και μανταρινιού, πατέ και πέστο.

Η αλλαντίαση είναι μια σοβαρή δηλητηρίαση που προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από το βακτήριο «clostridium botulinum». Ο όρος αλλαντίαση ορίζει τον μικροοργανισμό που ευθύνεται για τη δηλητηρίαση. Η αλλαντίαση εμφανίζεται με διάφορες μορφές: τροφιμογενής, βρεφική, σχετιζόμενη με πληγές, σε ενήλικες. Είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες, όπως αναπνευστική παράλυση και ασφυξία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ταχεία παρέμβαση, ακόμη κι αν τα συμπτώματα στην αρχική του φάση είναι συχνά παρόμοια με αυτά των λιγότερο σοβαρών διαταραχών, όπως η γαστρεντερίτιδα.

Οι μαρμελάδες της εταιρείας που ανακλήθηκαν

Τι είναι η αλλαντίαση;

Στην πραγματικότητα, δεν είναι άμεσα ένα βακτήριο που την προκαλεί, αλλά οι τοξίνες που απελευθερώνονται από το βακτήριο clostridium botulinum και άλλους αναερόβιους μικροοργανισμούς που μπορούν να βρεθούν στο έδαφος ή η σκόνη με τη μορφή σπορίων. Η αλλαντίαση εμφανίζεται με διάφορες μορφές:

  • βρεφική αλλαντίαση, όταν παιδιά κάτω του ενός έτους έχουν καταπιεί κατά λάθος τα σπόρια των βακτηρίων που πολλαπλασιάζονται στο έντερο,
  • αλλαντίαση σε ενήλικες, με τους ίδιους μηχανισμούς όπως η βρεφική αλλαντίαση σε ενήλικες
  • αλλαντίαση τραύματος, όταν το βακτήριο διεισδύει σε μια πληγή, πολλαπλασιάζεται και απελευθερώνει τοξίνες (αυτό μπορεί επίσης να συμβεί με τη χρήση βρώμικων συριγγών)
  • ιατρογενής αλλαντίαση, λόγω λανθασμένης χρήσης αλλαντοτοξίνης για θεραπευτικούς ή καλλυντικούς σκοπούς
  • αλλαντίαση τροφίμων, η πιο γνωστή και κοινή μορφή αλλαντίασης, όταν η μόλυνση επηρεάζει τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε λάδι, τα κονσερβοποιημένα κρέατα ή ψάρια, τα αλλαντικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλαντίασης;

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αλλαντίαση εμφανίζονται γενικά 18 ή 36 ώρες μετά την επαφή της τοξίνης με το σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να περάσουν πολλές ημέρες, έως και οκτώ, πριν παραπονεθείτε για τα σημάδια δηλητηρίασης που περιλαμβάνουν στην αρχική φάση:

  • διάρροια
  • κοιλιακό άλγος
  • ναυτία και έμετος

Τα αρχικά συμπτώματα της αλλαντίασης είναι πολύ παρόμοια με εκείνα της γαστρεντερίτιδας, αλλά στην πραγματικότητα εξελίσσονται πολύ γρήγορα προκαλώντας:

  • δυσκολία στην κατάποση ή στην ομιλία
  • αλλαγές στην όραση, θολή ή διπλή όραση (διπλωπία)
  • ξηροστομία
  • πεσμένα βλέφαρα
  • αναπνευστικά προβλήματα
  • δυσκολία στην κίνηση των μυών του προσώπου
  • παράλυση

Η βρεφική αλλαντίαση χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:

  • δυσκοιλιότητα
  • αργές κινήσεις λόγω μυϊκής αδυναμίας
  • δυσκολία στον έλεγχο των κινήσεων του κεφαλιού
  • πνιχτή φωνή
  • πεσμένα βλέφαρα
  • δυσκολία στο πιπίλισμα
  • παράλυση

Πώς να αποτρέψετε την αλλαντίαση;

Η πρόληψη της αλλαντίασης επιτυγχάνεται με την αποφυγή κατανάλωσης τροφών των οποίων η προετοιμασία και η συντήρηση δεν είναι εγγυημένη και ληγμένα τρόφιμα. Οι σπιτικές κονσέρβες, για παράδειγμα, είναι πιο επικίνδυνες από τις βιομηχανικά παραγόμενες.

Ασφαλείς θεωρούνται κονσέρβες όξινων τροφίμων, όπως σάλτσα ντομάτας και τουρσιά, με υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης όπως μαρμελάδες και μαρμελάδες, αλάτι, κονσέρβες τουρσί.

Σε όλες τις περιπτώσεις ισχύουν οι κανόνες τακτικής και σχολαστικής προσωπικής υγιεινής. Όταν παθαίνεις μια πληγή είναι πάντα απαραίτητο να την απολυμάνεις προσεκτικά.

Όλα τα προϊόντα που ανακλήθηκαν

Οι ειδοποιήσεις ανάκλησης δημοσιεύθηκαν στην ενότητα του ιστότοπου του Υπουργείου Υγείας που είναι αφιερωμένη στις ανακοινώσεις ασφαλείας και στις ανακλήσεις προϊόντων διατροφής.

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε την ανάκληση κάθε προϊόντως αναλυτικά:

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ

Αλουμίνιο στις σοκολάτες: Μέγιστο αποδεκτό όριο και πιθανοί κίνδυνοι

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της FASFC για το ανώτατο αποδεκτό όριο παρουσίας αλουμινίου σε σκόνη κακάο και σε σοκολάτα και σε προϊόντα σοκολάτας.

Ενεργειακά ποτά: Συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των εφήβων

Συλλογή δεδομένων από 5.000 εφήβους για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις επιπτώσεις της στην υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα