Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.
Τα μελομακάρονα, αυτό το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ελληνικό γλυκό, είναι κορυφαίο στην επιλογή των καταναλωτών (παρά τις θερμίδες τους) καθώς οι περισσότεροι το προτιμούν από τους κουραμπιέδες σύμφωνα με δημοσκόπηση. Και αυτά τα παραδοσιακά μπισκότα από σιμιγδάλι , αρωματισμένα με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ είναι αγαπημένα όχι μόνο στην Ελλάδα, αφού βρίσκονται στην λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα βαθμολογημένα γλυκά παγκοσμίως.
- Δείτε επίσης: Lidl SI: Συναγερμός για δύο προϊόντα μολυσμένα με καρκινογόνες αφλατοξίνες και με σαλμονέλα!
Υπάρχουν άφθονες παραλλαγές σε συνταγές με μικρές όμως διαφορές, ωστόσο τα σπιτικά μελομακάρονα αν και πιο εύκολα σε σύγκριση με άλλα γλυκά, δεν είναι απλή υπόθεση είτε λόγω χρόνου, είτε λόγω απειρίας. Γι’ αυτό και πολλοί καταφεύγουν στα μελομακάρονα του ζαχαροπλαστείου ή στα τυποποιημένα συσκευασμένα μελομακάρονα που είναι και τα πιο οικονομικά, τα οποία γεμίζουν αυτές τις ημέρες τα ράφια των σουπερμάρκετ.
- Δείτε ακόμη: Υδροκυάνιο σε αλεύρι – Επείγουσα ανάκληση
Σε αυτή την επιλογή, όμως υπάρχει ένα μεγάλο …αλλά… Όσο και αν είναι συμφέρον από πλευράς οικονομίας χρόνου και χρημάτων, υπάρχει ένας λόγος, πολύ σημαντικός που αξίζει τελικά να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μελομακάρονα στην κουζίνα μας. Κι αυτός είναι πως στις σπιτικές συνταγές δεν προσθέτουμε συντηρητικά! Δεν απαιτείται άλλωστε γιατί καταναλώνονται σε συντομότατο χρονικό διάστημα.
- Δείτε επίσης: Σουπερμάρκετ: Τα κόλπα των αλυσίδων για να γεμίζουμε το καρότσι μας και να αδειάζουν την τσέπη μας
Στον αντίποδα τα μελομακάρονα του εμπορίου, περιέχουν πολλά πρόσθετα όπως, χημικές αρωματικές ύλες, κιτρικό οξύ αλλά, είναι πιθανή και η χρήση του συντηρητικού σορβικό κάλιο. Εκεί δε, που είναι σχεδόν βέβαιη η χρήση του σορβικού καλίου είναι στα μελομακάρονα του εμπορίου με επικάλυψη σοκολάτας! Οι τεχνολόγοι τροφίμων του cibum έλεγξαν τα συστατικά στην ετικέτα από 7 διαφορετικά brands μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας που πωλούνται από eshop μέσω διαδικτύου και ΟΛΑ περιέχουν σορβικό κάλιο*.
Επιπλέον σημειώνουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των μελομακάρονων με επικάλυψη σοκολάτας στο εμπόριο έχουν επικάλυψη απομίμησης σοκολάτας και όχι πραγματικής σοκολάτας (κουβερτούρα). Η πραγματική σοκολάτα παρασκευάζεται με κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη και άλλα συστατικά. Ωστόσο, οι απομίμηση σοκολάτας (γνωστή και ως σοκολάτα ζαχαροπλαστικής) παρασκευάζεται με άλλα φυτικά λιπαρά αντί για βούτυρο κακάο. Το φυτικό λίπος όπως το φοινικέλαιο, που τον τελευταίο καιρό αμφισβητείται έντονα, που αντικαθιστά το βούτυρο κακάο κοστίζει λιγότερο. Ως εκ τούτου, πολλοί παρασκευαστές σοκολάτας προτιμούν να παράγουν “ψεύτικες” σοκολάτες για να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους.
- Δείτε ακόμη: Το κόλπο που θα μειώσει στο μισό το χρόνο μαγειρέματος της γαλοπούλας και θα την κάνει «λουκούμι»
- Δείτε ακόμη: Μονάδες γαλακτοκομικών – παράδειγμα προς… αποφυγή! Οι εικόνες σόκαραν ακόμη και τους Υγειονομικούς
Μία ματιά στα συστατικά συσκευασιών μελομακάρονων αρκεί, για να εντοπίσετε τα συντηρητικά που προσθέτει κάθε εταιρεία ή εάν η σοκολατένια επικάλυψη είναι πραγματική σοκολάτα και, ή να σας καθησυχάσει ή να σας αποτρέψει από την αγορά τους. Και όσο για τα μελομακάρονα που πωλούνται στη Λαϊκή φθηνότερα έως και 50%, το δίλλημα είναι μεγαλύτερο και παρά τις διαβεβαιώσεις της ΠΟΣΠΛΑ, ουδείς μπορεί να ξέρει και να επιβεβαιώσει τα υλικά που χρησιμοποιούνται.
Στον πίνακα που ακολουθεί οι συνεργάτες του cibum, συνέκριναν δύο (2) τυπικές συνταγές για μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας, μία τυπική σπιτική συνταγή και μία τυπική συνταγή εμπορίου:
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας | Τυπική σπιτική συνταγή | Τυπική συνταγή εμπορίου |
Για το μίγμα και το σιρόπι | Αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό, ζάχαρη, κονιάκ, χυμός πορτοκάλι, ξύσμα πορτοκαλιού, μπέικιν πάουντερ (δισόξινο πυροσφωρικό νάτριο, όξινο ανθρακικό νάτριο, άμυλο αραβοσίτου), σόδα, κανέλα, γαρύφαλλο Ζάχαρη, νερό, μέλι, φλούδα λεμονιού | Αλεύρι, ηλιέλαιο, νερό, ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, χυμός πορτοκάλι, ξύσμα πορτοκαλιού, διογκωτική ύλη (δισόξινο πυροσφωρικό νάτριο, όξινο ανθρακικό νάτριο, άμυλο αραβοσίτου), σιμιγδάλι σίτου, κανέλα, γαρύφαλλο, συντηρητικό: σορβικό κάλιο, ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ, άρωμα: βανιλλίνη |
Για την επικάλυψη σοκολάτας | Κουβερτούρα, ηλιέλαιο | Επικάλυψη απομίμησης σοκολάτας (ζάχαρη, πλήρως υδρογονωμένο φυτικό λίπος (φοινικέλαιο), σκόνη κακάο, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας, αρώματα) |
*Τι είναι το σορβικό κάλιο;
Το σορβικό κάλιο είναι ένα συντηρητικό τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία αρτοποιίας για την πρόληψη της μούχλας και των παθογόνων μικροβίων. Παράγεται βιομηχανικά με συνδυασμό υδροξειδίου του καλίου και σορβικού οξέος για τη δημιουργία ενός άλατος καλίου. Η επισήμανση αυτού του συντηρητικού στις δηλώσεις συστατικών είναι “σορβικό κάλιο“ ή “E202“. Επιτρέπεται η χρήση του βάση των κανονισμών της ΕΕ στα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και έχει την κωδικοποίηση (Ε200 Σορβικό οξύ, Ε201 Σορβικό νάτριο, Ε202 Σορβικό κάλιο). Αυτό το πρόσθετο δεν επιτρέπεται σε μερικά προϊόντα όπως σε παιδικό σιρόπι και η παρουσία τους ήταν η αιτία για την ανάκληση παιδικού σιροπιού που έγινε τον περασμένο Μάιο στο Βέλγιο. Η παρουσία σορβικού καλίου στην άλμη όπου συντηρούνται οι επιτραπέζιες ελιές είναι και ο λόγος που πρέπει να τις ξεπλένουμε πριν τις καταναλώσουμε.
- Δείτε ακόμη: Σταφύλια τίγκα στα φυτοφάρμακα – Άμεση ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Πίνουν νερό τα ψάρια;
Αν και γενικά το σορβικό κάλιο θεωρείται ασφαλές και είναι εγκεκριμένο για χρήση σε τρόφιμα, η μέγιστη αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, είναι 25 mg/kg ή 1750 mg ημερησίως για έναν μέσο ενήλικα (70 kg). Αυτή είναι μια χαμηλή δόση, η οποία μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, ειδικά τρώγοντας πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
- Δείτε ακόμη: Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα
- Δείτε ακόμη: Ένας νεκρός και 20 άνθρωποι στο νοσοκομείο από μολυσμένα καρότα
Επειδή είναι άγευστο και άοσμο, το σορβικό κάλιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει ένα ευρύ φάσμα τροφίμων να παραμείνουν φρέσκα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:
- Τυρί
- Αρτοσκευάσματα
- Γλυκά
- Αποξηραμένα φρούτα
- Σιρόπια
- Μαρμελάδες και ζελέ
- Καπνιστό κρέας και ψάρι
- Γιαούρτι
- Τουρσιά
- Φυτικά συμπληρώματα διατροφής
Επειδή το σορβικό κάλιο χρησιμοποιείται τόσο ευρέως, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας όσο το δυνατόν περισσότερο διαβάζοντας λίστες συστατικών ή περιορίζοντας την πρόσληψη τροφών που τείνουν να χρησιμοποιούν το συστατικό γενικά. Θα πρέπει να θυμάστε πως η κατανάλωση περισσότερων σπιτικών τροφίμων, που ξέρετε ακριβώς τη σύστασή τους και η αποφυγή συσκευασμένων ή επεξεργασμένων τροφίμων είναι η γενική συμβουλή όχι μόνο για τα μελομακάρονα αλλά και για όλα τα τρόφιμα και φαγητά.
Πόσα κιλά μελομακάρονα πρέπει να φάει κάποιος για να ξεπεράσει την ημερήσια δόση των 1750mg