Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
28.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες: Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι

ΑρχικήPicksNews LineΜελομακάρονα - Κουραμπιέδες: Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι
spot_img

Συμβουλές ασφαλείας για να προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας κατά την προετοιμασία αρτοσκευασμάτων και γλυκών που περιέχουν αλεύρι.

Οι κουζίνες έχουν πάρει «φωτιά» ενόψει Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτες, κέικ και χριστουγεννιάτικα μπισκότα έχουν την τιμητική τους. Οι  «μαέστροι» ανοίγουν τα κιτάπια τους, κουγκλάρουν στο internet ρωτούν μαμάδες και γιαγιάδες για να καταπλήξουν την οικογένεια και τους καλεσμένους. Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά πόσοι από εσάς γνωρίζετε πόσο επικίνδυνο είναι το αλεύρι το οποίο είναι απαραίτητο και βασικό συστατικό για σχεδόν όλα τα γλυκά των Χριστουγέννων; Η απάντηση είναι πως οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι είναι πολλοί και ύπουλοι. Καταρχήν το πρώτο που πρέπει να θυμάστε είναι πως ΠΟΤΕ μην τρώτε και μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε ή να παίζουν με ωμά προϊόντα ζύμης φτιαγμένα με οποιαδήποτε μάρκα αλευριού ή μείγματος ψησίματος πριν από το ψήσιμο.

Γιατί το ωμό αλεύρι είναι επικίνδυνο

Το αλεύρι είναι ωμό φαγητό. Μπορεί να μην το έχουμε στο μυαλό μας ως ωμή τροφή, όμως είναι και μάλιστα, κρύβει σχεδόν του ίδιους κινδύνους που έχουν το κρέας και τα φρέσκα λαχανικά ή φρούτα που δεν έχουν πλυθεί. Τον Ιούλιο του 2021 σημειώθηκε επιδημία δηλητηριάσεων από E. Coli στις ΗΠΑ. Υπεύθυνο ήταν άψητο μείγμα για κέικ.

Και το 2009 στις ΗΠΑ σημειώθηκαν πολλά κρούσματα τροφικών ασθενειών που προκλήθηκαν από ωμό αλεύρι ή προϊόντα που περιείχαν ακατέργαστο αλεύρι, όπως μίγματα κέικ και ζύμη μπισκότων. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα 168 ασθένειες και 20 νοσηλείες.

Και λίγα χρόνια αργότερα πάλι στην Αμερική, από τον Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 σημειώθηκε μαζική δηλητηρίαση περίπου 60 ατόμων. Αν και κανένα από τα άτομα που νόσησαν δεν έχασε τη ζωή του, πολλοί εκδήλωσαν διάρροια με ίχνη αίματος, εμετό και σοβαρή αφυδάτωση, ενώ ένας εκ των ασθενών εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια.

Αιτία των δηλητηριάσεων ήταν η ύπαρξη του βακτηρίου STEC στο ωμό αλεύρι. Η λοίμωξη από τα βακτήρια STEC προκαλεί συμπτώματα όπως η διάρροια με ίχνη αίματος, ο εμετό και αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο για αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), έναν τύπο νεφρικής ανεπάρκειας που προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

Ο κίνδυνος λοίμωξης από το βακτήριο, σύμφωνα με τη μελέτη, ήταν αυξημένος λόγω της κατανάλωσης ωμής ζύμης. Το βακτήριο STEC βρίσκεται συνήθως σε υγρά περιβάλλοντα, επομένως είναι πιο πιθανό να μολύνει τον άνθρωπο λόγω της κατανάλωσης ωμών λαχανικών ή ωμού κιμά. Τα νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν όμως ότι μπορεί να βρίσκεται και σε ξηρά προϊόντα όπως το αλεύρι.

Παράλληλα οι κόκκοι που αλέθονται για να γίνουν  αλεύρι καλλιεργούνται σε χωράφια και, όπως όλα τα τρόφιμα που καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να εκτίθενται σε μια ποικιλία επιβλαβών βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και τα παθογόνα Escherichia coli (E. coli).

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το αλεύρι

  • Τα αλεύρια που χρησιμοποιούνται συνήθως στο ψήσιμο στο σπίτι και στο μαγείρεμα, παρασκευάζονται απευθείας από ακατέργαστους κόκκους.
  • Η επεξεργασία ακατέργαστων κόκκων σε αλεύρι δεν σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια.
  • Πολλά έτοιμα μείγματα που παρασκευάζονται με αλεύρι περιέχουν επίσης ωμά αυγά, τα οποία μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.
  • Το μαγείρεμα είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι και ωμά αυγά είναι ασφαλή.
  • Ποτέ μην τρώτε ή δοκιμάζετε ωμό αλεύρι, άψητη ζύμη ή κτυπημένα άψητα αυγά.

Συμβουλές για να είναι το αλεύρι σύμμαχος στην γαστρονομική απόλαυση και όχι διατροφικός εχθρός

  • Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για το ψήσιμο μειγμάτων που περιέχουν αλεύρι στις σωστές θερμοκρασίες μαγειρέματος και στους ενδεδειγμένους χρόνους.
  • Διατηρήστε όλα τα ωμά τρόφιμα, όπως το αλεύρι και τα αυγά, χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Θυμηθείτε, το αλεύρι είναι σκόνη και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε άλλα τρόφιμα.
  • Το αλεύρι θα πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό, ξηρό μέρος για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του. Η ψύξη ή η κατάψυξη μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τη διάρκεια αποθήκευσης. Αν βάζετε το αλεύρι σας στο ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει μακριά την υγρασία και το νερό για να αποφύγετε τη μούχλα.
  • Ψύχετε τη ζύμη μπισκότων και ζύμης σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο ψυγείου για να βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας βρίσκεται σε ασφαλή 40 ° F
  • Προσεκτικός καθαρισμός μετά από την εργασία με αλεύρι ή ωμή ζύμη και αυγά:
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό και,
  • Πλύνετε τα σκεύη, τα μπολ, τα ταψιά και τις σανίδες κοπής και πάγκους με ζεστό σαπουνόνερο.
  • ΜΗΝ τρώτε και μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε ή να παίζουν με ωμά προϊόντα ζύμης φτιαγμένα με οποιαδήποτε μάρκα αλευριού ή μείγματος ψησίματος πριν από το μαγείρεμα.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν ακατέργαστη ζύμη για χειροτεχνίες ή να παίζουν πηλό.
  • Μην κρατάτε παλιό αλεύρι. Πετάξτε το.
  • Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ωμό αλεύρι, όπως μείγμα κέικ για να φτιάξετε milkshakes.
  • Μην χρησιμοποιείτε ακατέργαστη ζύμη μπισκότων σε παγωτό (η ζύμη μπισκότων σε παγωτό που πωλείται σε καταστήματα και έχει υποστεί επεξεργασία για να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια).

Τέλος τα περισσότερα συσκευασμένα άλευρα έχουν ημερομηνίες λήξης, που είναι τυπωμένες στην συσκευασία. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το αλεύρι σας είναι ασφαλές, είναι να το μυρίσετε. Ενώ το φρέσκο ​​αλεύρι έχει ουδέτερη οσμή, το χαλασμένο αλεύρι είναι δύσοσμο- μπορεί να είναι μπαγιάτικο, μουχλιασμένο ή ξινό. Μπορεί επίσης να φαίνεται αποχρωματισμένο.   

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευκαιρία να παρακολουθήσετε το best seller σεμινάριο TÜV: Food safety culture advanced training course TÜV NORD σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

5 μωρά πέθαναν από ασφυξία σε κούνιες της Fisher-Price – Ανακαλούνται πάνω από 2 εκατομμύρια κούνιες

Νέα ανάκληση προϊόντων της Fisher-Price λόγω σοβαρού κινδύνου για τα βρέφη.

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο