Η ύπαρξη μεταλλικών κομματιών σε ένα τρόφιμο αποτελεί έναν από τους φυσικούς κινδύνους που αφορά την κατά λάθος εισαγωγή ξένων υλικών κατά τη διάρκεια της παραγωγής
Μία από της μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ψωμιού, η Wonder Brands Inc. ανακαλεί διάφορες μάρκες ψωμιού για τοστ και στρογγυλά ψωμάκια για burger από την αγορά λόγω κομματιών μετάλλου στα προϊόντα.
Σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA), τα προϊόντα που ανακλήθηκαν διανεμήθηκαν στο Οντάριο και στο Κεμπέκ του Καναδά. Οι μάρκες που αναφέρονται στην ανάκληση περιλαμβάνουν τις Country Harvest, D’Italiano, Deli World, Giant Value, Great Value, President’s Choice, Wonder που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους καταναλωτές.
- Δείτε επίσης: Lidl De: Ανάκληση δημοφιλών μπισκότων με σοκολάτα λόγω… πόνου στη γλώσσα και στο στόμα
Οι έμποροι λιανικής και οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν, να πωλούν, να σερβίρουν ή να διανέμουν τα επηρεαζόμενα προϊόντα.
Τα κομμάτια μετάλλων στα τρόφιμα είναι συχνό φαινόμενο στη βιομηχανία του κλάδου και εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές. Πριν από ένα μήνα η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας ανακάλεσε την σούπα Smooth Butternut Squash Soup που πωλείται στα καταστήματα Marks and Spencer λόγω πιθανής παρουσίας μεταλλικών κομματιών. Το συγκεκριμένο ξένο σώμα βρέθηκε ακόμη και σε γλειφιτζούρια γεγονός που ανάγκασε την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Φινλανδίας ruokavirasto, να ανακαλέσει τα προϊόντα από την αγορά.
Οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα
Η ύπαρξη μεταλλικών κομματιών σε ένα τρόφιμο αποτελεί έναν από τους φυσικούς κινδύνους που αφορά την κατά λάθος εισαγωγή ξένων υλικών κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Τα υλικά αυτά είναι συνήθως ή μεταλλικά θραύσματα ή φυσικά αντικείμενα (όπως τα κόκκαλα των ψαριών) που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό για τους μεταποιητές τροφίμων να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων στα τρόφιμα.
Οι πιο συνηθισμένοι φυσικοί κίνδυνοι:
- Γυαλί
- Μέταλλο
- Πλαστικά
- Πέτρες
- Ξύλο
- Φυσικά συστατικά (φτερά, κοχύλια, οστά, υπολείμματα ζώων)
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης φυσικών κινδύνων;
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές όσον αφορά τα τρόφιμα. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τα εξής:
Οποιοδήποτε ξένο υλικό που υπάρχει σε ένα τρόφιμο και έχει μέγεθος δύο χιλιοστά ή περισσότερο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
Η φύση και η μορφή ενός προϊόντος, όπως τα τρόφιμα για βρέφη ή τα ποτά, μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο κινδύνου.
Παράγοντες όπως η σκληρότητα, το σχήμα και η αιχμηρότητα ενός προϊόντος μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο κινδύνου για τους καταναλωτές.
Πώς ανιχνεύονται και εξαλείφονται οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα;
Υπάρχουν πολλαπλές τεχνικές για τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων στις γραμμές παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν:
- Τη χρήση μαγνητών για την προσέλκυση και την απομάκρυνση μεταλλικών στοιχείων από τα προϊόντα τροφίμων.
- Τα μηχανήματα ακτίνων Χ, είναι ικανά να εντοπίζουν διάφορους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των λίθων, των οστών, των σκληρών πλαστικών και των μετάλλων μέσα στα προϊόντα τροφίμων.
- Ανιχνευτές μετάλλων, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία μετάλλων στα τρόφιμα και θα πρέπει να είναι βαθμονομημένοι ώστε να απορρίπτουν τα προϊόντα εάν ανιχνευθεί μέταλλο. Η τακτική συντήρηση αυτών των μηχανημάτων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την αποφυγή ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.
- Τα συστήματα ραντάρ τροφίμων χρησιμοποιούν μικροκύματα χαμηλής ισχύος επιτρέποντας τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων όπως μέταλλα, πλαστικά, κόκαλα ή πυρήνες μέσα στα τρόφιμα.