Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορεί μια τροφική δηλητηρίαση να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο έντερο;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπορεί μια τροφική δηλητηρίαση να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο έντερο;
spot_img

Ακόμη και οι ήπιες τροφικές δηλητηριάσεις μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες.

   Οι περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις ανεξαρτήτως συχνότητας εμφάνισης, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια, πυρετό κ.α. Ορισμένες μάλιστα φορές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που, σε συνδυασμό με την απουσία άμεσης ιατρικής παρέμβασης, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο. Στο μεταξύ, εκτός από σοβαρά περιστατικά, μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι ακόμη και οι ήπιες τροφικές δηλητηριάσεις μπορούν να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες όπως φλεγμονή και ακόμη και κολίτιδα.

  Όπως για παράδειγμα, το περιστατικό ενός 76χρονου άνδρα που έπεσε θύμα τροφικής δηλητηρίασης αφού έφαγε ένα κεμπάπ και σαλάτα από κοτόπουλο πέρυσι, και λέει ότι εξακολουθεί να έχει εντερική λοίμωξη πάνω από 16 μήνες αργότερα. Όπως αναφέρεται στο Yahoo, o John Inglesby, είχε σοβαρή διάρροια, έμετο, κοιλιακό άλγος και ιδρώτες αφού έφαγε ένα κεμπάπ τον Φεβρουάριο του 2023, από ένα κατάστημα που προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση σε περισσότερους από 50 πελάτες εκ των οποίων οι 11 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Ένα μεταγενέστερο δείγμα κοπράνων επιβεβαίωσε ότι είχε προσβληθεί από βακτήριο shigella, το οποίο είναι μια μεταδοτική εντερική λοίμωξη. Κάποιος μπορεί να προσβληθεί από σιγκέλα εάν τρώει φαγητό που έχει ετοιμάσει κάποιος που το έχει και δεν έπλυνε τα χέρια του, για παράδειγμα.

    Το Shigella προκαλεί 700.000 θανάτους και 80 εκατομμύρια λοιμώξεις παγκοσμίως κάθε χρόνο και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εξασθενημένη γνωστική και σωματική ανάπτυξη, κακή γαστρεντερική υγεία, ακόμη και αρθρίτιδα και νεφρική βλάβη. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι είχε σημειωθεί αύξηση κατά 53% των κρουσμάτων Shigella ανθεκτικών στα αντιβιοτικά και υπήρχαν 97 από αυτές τις περιπτώσεις συνολικά το 2023 σε σύγκριση με 4 περιπτώσεις το 2022. Τα συμπτώματα είναι δυσάρεστα και μπορεί να διαρκέσουν για μια εβδομάδα ή περισσότερο, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά, αν και τα ανθεκτικά στελέχη αυξάνονται.

      «Τα μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης αλλάζουν τη λειτουργία του εντέρου, αυξάνοντας τη φλεγμονή και τη βλάβη στην επένδυση του φραγμού του εντέρου», λέει η Kim Plaza, Τεχνικός Σύμβουλος της Bio-Kult. “Αυτά τα μικρόβια μπορεί επίσης να αλλάξουν την αναπαράσταση των μικροβίων που κατοικούν, που συχνά αποκαλείται δυσβίωση, η οποία έχει συνδεθεί με άλλες ανησυχίες για την υγεία. Ορισμένα μολυσματικά βακτήρια μπορεί επίσης να αυξήσουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά, το οποίο είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας.” Η Plaza προσθέτει ότι η τροφική δηλητηρίαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταμολυσματικό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (PS-IBS).

   «Προς το παρόν, ο τρόπος με τον οποίο οι λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για IBS πιστεύεται ότι οφείλεται στη φλεγμονή και σε μια αλλοιωμένη ανοσοαπόκριση», προσθέτει. “Περίπου το 30% των ανθρώπων μπορεί να αναπτύξει IBS μετά από μια τροφική δηλητηρίαση. Είναι ενδιαφέρον ότι μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν άγχος ή κατάθλιψη, ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με IBS μετά από μόλυνση από την κατανάλωση μολυσμένου πόσιμου νερού. Επομένως, μπορεί το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα να αλλάζουν τις ανοσολογικές μας αποκρίσεις και να μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε μακροχρόνιες ασθένειες μετά από τροφική δηλητηρίαση».

   Επομένως οι ειδικοί προτιμούν την πρόληψη ως την καλύτερη λύση, τόσο μέσω της διατήρησης των τροφίμων εντός ψυγείου, καθώς τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όσο και μέσω της προσωπικής υγιεινής.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα