Η μούχλα στα καρότα μπορεί να μειωθεί με τη σωστή αποθήκευσή τους
Βραστά, ωμά, αλεσμένα σε smoothies, σε χυμό, ψητά στο φούρνο τα καρότα είναι πάντα νόστιμα και γεμάτα βιταμίνες. Το μόνο τους μειονέκτημα; Σε υγρές ή πολύ ζεστές συνθήκες αποθήκευσης αναπτύσσουν μύκητες.
Οι μύκητες συνήθως εκδηλώνονται με τη μορφή γκρίζων ή μαύρων, ακανόνιστων κηλίδων στη φλούδα του καρότου οι οποίες συχνά εμφανίζονται λίγο μετά την αγορά.
Η προσβολή από μύκητες σπάνια γίνεται αντιληπτή στο σούπερ μάρκετ, αλλά γίνεται εμφανής μόνο στο σπίτι, συνήθως όταν τα καρότα έχουν ιδρώσει στη συσκευασία τους.
Ο Markus Schmidt-Heydt, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Max Rubner (MRI) στην Καρλσρούη είναι ειδικός στις μούχλες και τις τοξίνες τους, γνωστές ως μυκοτοξίνες.
Διαβάστε ακόμη: Καρότα – Ο αλάνθαστος τρόπος για να πάρετε όλα τα θρεπτικά τους οφέλη – Επιστημονικό πείραμα
Εάν εμφανιστούν σκούρες κηλίδες στα καρότα, αρχικά υποψιάζεται προσβολή από μαύρους μύκητες του γένους Alternaria, οι οποίοι είναι ευρέως διαδεδομένοι στη φύση. “Στις μελέτες μας για τα καρότα, απομονώναμε πάντα την Alternaria. Ωστόσο, αλλά και άλλα είδη μυκήτων προκαλούν παρόμοιες ζημιές”. Μόνο μια εξειδικευμένη μυκητολογική ανάλυση μπορεί να πει με μεγαλύτερη ακρίβεια σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Επίσης, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ένα λαχανικό να προσβάλλεται ταυτόχρονα από διάφορα είδη μούχλας. Στη βιβλιογραφία, ο μύκητας Thielaviopsis basicola αναφέρεται συχνά ως αιτία της αποθηκευτικής σήψης στα καρότα.
Πετάμε τα καρότα όταν βγάλουν μαύρα στίγματα;
Ο Schmidt-Heydt εξηγεί ότι η μούχλα Alternaria, για παράδειγμα, είναι ικανή να παράγει έως και 65 άλλες μυκοτοξίνες. Εάν υπάρχουν μόνο οριακές κατεστραμμένες περιοχές στα καρότα, ο Schmidt-Heydt συνιστά να κόβετε γενναιόδωρα την προσβεβλημένη περιοχή και να τρώτε αμέσως τα υγιή τμήματα της ρίζας.
Το κέντρο συμβουλών καταναλωτών συμβουλεύει κάτι παρόμοιο: “Εφόσον οι κηλίδες είναι ακόμη σχετικά νέες, αρκεί να ξεφλουδίζετε ή να κόβετε τις μαύρες κηλίδες σχολαστικά”. Σύμφωνα με το κέντρο συμβουλών καταναλωτών, εάν η μυκητιακή ανάπτυξη είναι παλαιότερη ή τα καρότα έχουν αποκτήσει πικρή γεύση, η μούχλα έχει ήδη εξαπλωθεί περαιτέρω. Σε αυτή την περίπτωση, για να είστε σίγουροι, μην φάτε τα καρότα, αλλά πετάξτε τα.
Η μούχλα στα καρότα μπορεί να μειωθεί με τη σωστή αποθήκευσή τους.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές σημαντικές συμβουλές για να έχετε φρέσκα καρότα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:
Είναι καλύτερο να αγοράζετε καρότα χύμα.
Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, αφαιρέστε το πλαστικό περιτύλιγμα γρήγορα μετά την αγορά.
Βεβαιωθείτε ότι οι ρίζες είναι όσο το δυνατόν πιο “άθικτες”: αν τα καρότα έχουν ήδη κατεστραμμένες περιοχές, οι μύκητες μπορούν να εισχωρήσουν και να πολλαπλασιαστούν ευκολότερα.
Κόψτε τα χόρτα των καρότων, εάν υπάρχουν – Ξηραίνουν το λαχανικό πιο γρήγορα
Αποθηκεύστε τα καρότα στο συρτάρι για τα λαχανικά που υποτίθεται ότι έχει την κατάλληλη θερμοκρασία συντήρησής τους.